Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Σάββατο 19 Αυγούστου 2017

"Νέρωνες, Ηρόστρατοι και αντιπυρικός εθελοντισμός."


Με αφορμή τις πυρκαγιές που έπληξαν (καθυστερημένα φέτος) και την Κεφαλονιά, χρίζουν διευκρίνησης κάποιες πλευρές του ζητήματος των πυρκαγιών και του Αντιπυρικού Αγώνα.


Οι πυρκαγιές αποτελούν χρόνια πληγή της ελληνικής φύσης και της κοινωνίας, συνήθως όμως ασχολούμεθα μαζί τους μόνο όταν βρίσκονται σε εξέλιξη ή λίγο αργότερα. Στη συνέχεια η προσοχή της κοινής γνώμης και των ειδικών ή ανειδίκευτων πολιτικών και λοιπών εκπροσώπων που εμπλέκονται στις σχετικές υποθέσεις, μετατοπίζεται στο επόμενο θέμα της επικαιρότητας.


Σε μια σοβαρή χώρα με ένα σοβαρό κράτος και ένα σοβαρό κοινωνικό κίνημα, οι πυρκαγιές θα έπρεπε να μπαίνουν στο δημόσιο έλεγχο και στη δημόσια συζήτηση προληπτικά, σε εποχές άσχετες με τον καύσωνα και το ξηροθερμικό σκηνικό, ακόμη και υπό την κυριαρχία του χιονιού και του ψύχους.

Βεβαίως, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πυροσβεστική υπηρεσία και οι δασολόγοι διαθέτουν ΚΑΙ σχέδια ΚΑΙ προτάσεις για την αντιμετώπιση της φωτιάς, σε διαφορετικούς χώρους και σενάρια, η δε υπεράνθρωπη προσφορά τους την ώρα της πυρκαγιάς είναι ανεκτίμητη.Όμως μόνον ο κοινωνικός διάλογος και η Δημόσια διαβούλευση υπηρετούν τη λαϊκή συνέγερση ενώπιον του προβλήματος : Η κοινωνία δε χρειάζεται απλώς «ενημέρωση» και διαβεβαιώσεις για την «υπεύθυνη αντιμετώπιση », αλλά συμμετοχή, ένταξη στις μαχόμενες δυνάμεις εναντίον της φωτιάς.
Με άλλα λόγια: ένας αντιπυρικός εθελοντισμός.

Στις σημερινές μνημονιακές συνθήκες, μέσα στη γενική ύφεση των αξιών γης, της κατασκευαστικής δραστηριότητας, των οικοδομικών συνεταιρισμών, δεν είναι τόσο υπαίτιες -όπως παλαιότερα- οι
ιδιοκτησιακές επιδιώξεις που οδηγούν σε εμπρησμούς, ενώ παραμένουν τα κίνητρα των κτηνοτρόφων για εμπρησμούς.

Περισσότερες απειλές προέρχονται από συγκεκριμένες πράξεις και συγκεκριμένες παραλείψεις : Στις δεύτερες συμπεριλαμβάνονται τα ελλείποντα εναέρια μέσα καταστολής. Στις πρώτες συμπεριλαμβάνονται οι αποθέσεις αποβλήτων και ιδιαίτερα γυαλιών και μπάζων. Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν μηχανικές δραστηριότητες μέσα σε δασικούς χώρους, ακόμη και κοπή των αγριόχορτων σε ακατάλληλο χρόνο.

Ετσι, πλάι στην κοινωνική καταστροφή που προκαλεί η κυριαρχία των Μνημονίων την τελευταία εφταετία, έρχεται να προστεθεί το σκηνικό των καμμένων, ένα Νερώνιο ή Ηροστράτειο
σκηνικό πλήρους ολέθρου. Σήμερα, επτά χρόνια μετά την είσοδο μας στα Μνημόνια , ο αντιμνημονιακός αγώνας του Ελληνικού Λαού συνεχίζεται, οφείλει να εμπλουτισθεί με τον Αντιπυρικό αγώνα, οφείλει να συμπεριλάβει όλες τις εκδοχές για την επιβίωση μας ως Έθνος και ως Λαός.

Να συμπεριλάβει όλους τους συνεπείς Δημοκράτες κάθε απόχρωσης, που δρουν χωρίς μικροκομματικά οφέλη και χωρίς απαίτηση πρωτοκαθεδρίας, με πνεύμα ενωτικό, πατριωτικό,
Δημοκρατικό και αντιϊμπεριαλιστικό.

Το γνωρίζουμε όλοι:τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, οι εξαρτήσεις από την ευρωζώνη και τα ιμπεριαλιστικά κέντρα της διεθνούς τοκογλυφίας, οι πιέσεις για υποχωρήσεις στα Εθνικά θέματα, το ανεπαρκές πολιτικό προσωπικό, δεν μπορούν να απαντηθούν παρά μόνο: από μια Δημοκρατική πανστρατιά στρατευμένων για ουσιώδεις αλλαγές. Για την κυριαρχία –μέσω πειθούς- μιας άλλης λογικής.

Με αυτό το σκεπτικό οφείλουν οι Έλληνες Δημοκράτες, χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς, να διαμορφώσουν το μεγάλο παλλαϊκό Δημοκρατικό Αντι-μνημονιακό Μέτωπο που χρειάζεται η χώρα.


Εμείς, ως «Πρωτοβουλία 14ης Μάη» θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις προς σε αυτήν την κατεύθυνση. Η ανάκτηση της εθνικής ανεξαρτησίας, η επαναφορά της συνταγματικής νομιμότητας και της λαϊκής κυριαρχίας σε μια κατεύθυνση βιώσιμης ανάπτυξης και κοινωνικής απελευθέρωσης δεν αποτελούν ουτοπία, αλλά μονόδρομο.

“Βομβαρδίστε το Στρατηγείο – τους –
Αφήστε χίλια Λουλούδια ν΄ ανθήσουν”
(Φράση του Πρόεδρου Μάο, ελάχιστα πειραγμένη από εμένα…)


ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αρχιτέκτων- συγγραφέας
e-mail: g.papagian3@yahoo.gr
Κεφαλονιά 18.08.17

ΣΧΟΛΙΟ Α.Ν.: 
Αγαπητέ και σεβαστέ μου σύντροφε: για  όσους "χτίσανε με νόμο τα καμμένα" παίρνοντας τσάμπα οικοπεδάκια από οικοδομικούς συνεταιρισμούς πιστεύεις ότι πρέπει τουλάχιστον ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ και την πολιτική ιεραρχία  ή πρέπει και εκείνοι - κάτι εργολάβοι, κάτι πολιτικοί,κάτι κομματικές στελεχάρρες, κάτι δικηγόροι και μεσίτες - να είναι μέρος του "αντιπυρικού εθελοντικού μετώπου";
Είναι "συνεπείς δημοκράτες" επειδή έχουν λεφτά βγαλμένα από τις φωτιές;

Και τι  "χωρίς πρωτοκαθεδρίες"  αναφέρεις όταν οι πρωτοκαθεδρίες έχουν καθοριστεί στο παρελθόν, σε μια ιδιότυπη επετηρίδα του συστήματος  και που τις πρωτοκαθεδρίες αυτές τις έχουν εκείνοι οι ίδιοι που στο παρελθόν ΚΟΝΟΜΗΣΑΝ (και) ΧΤΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΝΟΜΟ ΤΑ ΚΑΜΕΝΑ (και με άλλους "νόμιμους" τρόπους αφού αυτοί καθόριζαν τι είναι νόμιμο και τι παράνομο) και τις κληροδοτούν μάλιστα στις οικογένειές τους, στα παιδιά τους και τα ανήψια τους;

Τουλάχιστον ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙ Η ΠΡΩΤΟΚΑΘΕΔΡΙΑ ΤΟΥΣ και να αντικατασταθούν σε κορυφαίες θέσεις υπηρεσίας του κοινωνικού συνόλου, ως ελάχιστη ένδειξη ΒΟΥΛΗΣΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ από συλλογικότητες που αυτό επιθυμούν;

Ή μήπως πρέπει να πηγαίνουμε εμείς που δεν πήραμε οικοπεδάκι στο Ντράφι και στον Άγιο Σπυρίδωνα να γίνουμε εθελοντές να τους φιλάμε τις περιουσίες που έκαναν στις πλάτες των επόμενων γενιών να μην καούν από τους επόμενους οικοπεδοφάγους;

Τι καθορίζει επιτέλους τον "ΣΥΝΕΠΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΗ που δρα χωρίς μικροπολιτικά οφέλη";;;

Σε προκαλώ  - σχολιάζοντας σε πρώτη φορά -  σε ένα θέμα που ξέρω καλά τις απόψεις σου - που είναι ταυτόσημες με τις δικές μου αλλά το άρθρο μάλλον ξέχασε να αναφέρει ότι ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΥΠΑΙΤΙΟΙ.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ τώρα.
ΟΚ!
Αλλά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΗ ΜΑΣΑ και ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΆΛΛΕΥΣΗ ΔΕΝ ΉΜΑΣΤΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ όταν μοιράζονται ΛΑΦΥΡΑ και ΚΑΜΜΕΝΑ.

Πρόσφατα άκουσα ένα πολύ γνωστό στέλεχος του δημοτικού συμβουλίου Χαλανδρίου να ΄λέει  δημόσια και ξεδιάντροπα "¨Τι να κάνουμε, είμαι έξυπνη και μπορώ" (να μετέχω σε παρασκηνιακές μοιρασιές, εννοούσε).

Εγώ πάλι είμαι χαζός και θέλω ό,τι λεφτά βγάζω να είναι στο προσκήνιο.

Και αμφισβητώ την πρωτοκαθεδρία εκείνων των "έξυπνων" και πιστεύω ότι πρέπει να αλλάξει για να σωθούν τα δάση, η κοινωνία και η χώρα.
  
Τα εύηχα ευρήχωρα, γενικόλογα και δημιουργικά ασαφή δεν με καλύπτουν πια.

Διότι αυτό το "ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ ΑΣΑΦΕΣ" μας έκανε "πούστηδες και παλληκάρια να γίνουμε μαλλιά.κουβάρια." 

Και τελικά βραθήκαμε "οι χαζοί" να έχουμε πρωτοκαθεδρίες τους "έξυπνους" που απαιτούν από εμάς να μοιραζόμαστε τις ευθύνες.
ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ, ΜΑΖΙ ΤΑ ΚΑΨΑΜΕ, ΜΑΖΙ ΤΑ ΒΓΑΛΑΜΕ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ!
 
ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου