Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

Γ. Καραμέρος: Αντιπλημμυρικά έργα και εντατικοί καθαρισμοί σε ρέματα για να μειώσουμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής


Με καθημερινές παρεμβάσεις συνεχίζεται ο καθαρισμός ρεμάτων στη βόρεια Αθήνα για την πρόληψη πλημμυρικών φαινομένων και την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων από έντονες βροχοπτώσεις. Κατά το τρέχον έτος έχουν γίνει καθαρισμοί σε τμήματα των ρεμάτων Κηφισού, Βριλησσού, Σαπφούς, Χελιδονούς και άλλων μικρών ρεμάτων στους δήμους, Κηφισιάς, Πεντέλης, Αμαρουσίου, Βριλησσίων και Μεταμόρφωσης. Σήμερα σειρά είχε ο καθαρισμός του ρέματος Χαλανδρίου παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη, Γιώργου Καραμέρου και του Δημάρχου Χαλανδρίου, Σίμου Ρούσσου. Ο καθαρισμός έγινε σε δύο σημεία, επί των οδών Σολωμού και Γρίβα και στη διασταύρωση των οδών Χρυσανθέμων και Ροδοδάφνης, με τις εργασίες καθαρισμού από φερτά υλικά και σκουπίδια να συνεχίζονται το επόμενο διάστημα στο ύψος των διοικητικών ορίων των Δήμων Πεντέλης, Χαλανδρίου, Φιλοθέης.

Σε δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Αθηνών επισήμανε: «Προχωρούμε έγκαιρα στον καθαρισμό ρεμάτων, όπως άλλωστε κάνουμε κάθε χρόνο προκειμένου να μειώσουμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και των πλημμυρικών φαινομένων που αυτή εντείνει. Οι ενέργειες μας στοχεύουν στην προστασία ανθρώπων και περιουσιών πάντα με σεβασμό στη χλωρίδα και στην πανίδα που αποτελούν πλούσιο οικοσύστημα. Σε συνεργασία με τους δημάρχους οι εργασίες θα συνεχιστούν σε περιοχές που κρίνονται απαραίτητες. Ταυτόχρονα, χρηματοδοτούμε ώριμα και αναγκαία έργα αντιπλημμυρικής προστασίας των πόλεων μας. Αυτή την περίοδο εκτελούνται τρία αντιπλημμυρικά έργα στο Μαρούσι (Ψαλίδι, Νέα Λέσβος και Στούντιο Α), δύο στα Βριλήσσια και από ένα σε Αγία Παρασκευή και Κηφισιά, ενώ στο τελευταίο στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες ανάθεσης μίας ζωτικής σημασίας αντιπλημμυρική παρέμβαση στη Νέα Ιωνία».

Οι παρεμβάσεις καθαρισμού των ρεμάτων που έχουν ολοκληρωθεί ανά δήμο και περιοχή έχουν ως ακολούθως:

Κηφισιά: Καθαρισμός ρέματος Χελιδονούς (όπισθεν Λαϊνόπουλου) και πρανών ρέματος Κηφισού (Νέα Ερυθραία), καθώς και αποψιλώσεις στο ρέμα Κηφισού (πλησίον οδού Ποταμού)

Μεταμόρφωση: Καθαρισμός πρανών από απορρίμματα στο ρέμα Κηφισού

Μαρούσι: Αποψιλώσεις και καθαρισμός στο ρέμα οδού Κυρίλλου (περιοχή Ψαλίδι) και στο ρέμα Σαπφούς (περιοχές Αγίου Θωμά, Στούντιο Α και πλησίον οδών Κονίτσης, Κιλελέρ, Σκαρίμπα)

Βριλήσσια: Καθαρισμός ρέματος Βριλησσού (πλησίον οδών Δήλου και Ασωπού)

Πεντέλη: Απομάκρυνση μπαζών και καθαρισμός ρεμάτων επί των οδών Αλεξανδρουπόλεως, Γλάδστωνος και πεζόδρομου Πατρών, αποψιλώσεις στην κοίτη του ρέματος επί της Λ. Δημοκρατίας και των οδών Αγίου Σύλλα και Παπανδρέου, Αγίου Σύλλα και Ποσειδώνος, Αγίας Μαρίνας και Αυξεντίου, Νάξου και Πλακεντίας, Α. Παπανδρέου, Παναγούλη, Τσιμπρικίδη και Παπαφλέσσα (Μελίσσια)

Υπογραμμίζεται ότι στο πλαίσιο της πολιτικής προστασίας οι δήμοι της περιοχής έχουν ενημερωθεί για τη λήψη προληπτικών μέτρων, τα οποία, μεταξύ άλλων, αφορούν:
στον έλεγχο αντιπλημμυρικών έργων με προτεραιότητα στα σημεία αυτά που θεωρούνται επικίνδυνα σε περίπτωση βροχοπτώσεων,
στη συντήρηση και τον καθαρισμό του δικτύου και των φρεατίων ομβρίων υδάτων,
στη λήψη προστατευτικών μέτρων ασφαλείας (κιγκλιδώματα, μπάρες κ.λπ.) σε φρεάτια που τυχόν είναι ανοιχτά, καθώς και σε
ελέγχους που διασφαλίζουν ότι δεν εγκαταλείπονται διάσπαρτα υλικά (από ιδιωτικά ή δημόσια έργα) τα οποία μπορούν να παρασυρθούν από τα βρόχινα νερά και να δημιουργήσουν πρόσθετα προβλήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου