Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης , που στηρίζεται από το ΚΚΕ, καταψηφίζουμε το τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό του Δήμου Χαλανδρίου 2018.

Δε μας εκπλήσσει το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε ταυτίζεται με τους πολιτικούς και δημοσιονομικούς στόχους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και έρχεται να συμπληρώσει τον κρατικό προϋπολογισμό, ο οποίος αποτελεί έναν από τους βασικούς μηχανισμούς αναδιανομής - σε όφελος του κεφαλαίου - του πλούτου που παράγει ο λαός μας.

 Οι κρατικοί προϋπολογισμοί των τελευταίων χρόνων όπως και ο φετινός είναι προσαρμοσμένοι στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021, στις κατευθύνσεις και τους στόχους της ευρωενωσιακής δημοσιονομικής πειθάρχησης που περιέχονται στο 3ο μνημόνιο που ψήφισε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μαζί με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ, σε συνέχεια των προηγούμενων μνημονίων και βέβαια και στο 4ο .Εφαρμόζουν στην πράξη όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που ψηφίστηκαν με στόχο να αντιμετωπίσουν την καπιταλιστική κρίση σε βάρος της εργατικής τάξης και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων για την ανάκαμψη της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων και την τόνωση της ανταγωνιστικότητά τους.

Σε αυτό το πλαίσιο ευθυγραμμίζεται και η διοίκηση του Δήμου Χαλανδρίου, σε βάρος της εργατικής τάξης και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων.

Ειδικότερα στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού η διοίκηση αναφέρει:

«Δείκτης λειτουργικής αυτονομίας είναι η σχέση που δείχνει το ποσοστό συμμετοχής των ιδίων τακτικών εσόδων στο σύνολο των τακτικών εσόδων. Όσο αυξάνεται η τιμή του δείκτη τόσο αυξάνεται η ανεξαρτησία του Δήμου από την χρηματοδότηση της κεντρικής διοίκησης και έτσι μπορεί να προγραμματίζει τις οικονομικές του υποχρεώσεις με βάση τοπικές πήγες εσόδων (σελ.35)».

Από τα 65 εκ. ευρώ, που είναι το ύψος του συνολικού προϋπολογισμού το 70-80% προέρχεται από τους εργαζόμενους που κατοικούν στο δήμο φόροι, τέλη κτλ.). Η διοίκηση όμως θεώρει ότι και το υπόλοιπο 20-30% που προέρχεται από την κρατική χρηματοδότηση πρέπει να κοπεί και να το αναζητήσει και αυτό από τους εργαζόμενους (τοπικές πηγές). Να διευκολυνθεί έτσι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ώστε να εφαρμόσει τις μνημονιακές της δεσμεύσεις, που τσακίζουν τη λαϊκή οικογένεια και προσθέτουν πλούτο σ’ αυτούς που δημιούργησαν την κρίση.

Είπε ο Δήμαρχος επίσης για τον προϋπολογισμό : «Αυτός ο προϋπολογισμός πήρε την έγκριση του παρατηρητηρίου, είναι δηλαδή προϋπολογισμός ισοσκελισμένος, ένας προϋπολογισμός πραγματικός και νόμιμος και αποτυπώνει την αντίληψη μας στα πλαίσια των δυνατοτήτων που έχει αυτή η πόλη». Δηλαδή συμφωνεί με το παρατηρητήριο που «επέβαλαν» η ΕΕ, το ΔΝΤ και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ.Ο δήθεν «Αριστερός» δήμαρχος ξέχασε στο άψε σβήσε τα περί διεκδίκησης που ισχυρίζονταν στο παρελθόν!

Αποδέχεται στην πράξη την μείωση της κρατικής χρηματοδότησης του Δήμου και την κατακόρυφη αύξηση των λεγόμενων ιδίων εσόδων με αποτέλεσμα την αφαίμαξη των λαϊκών νοικοκυριών.

Όλος ο κουρνιαχτός περί δήθεν «καταστροφής» αν δε ψηφιστεί αυτός ο αντιλαϊκός προϋπολογισμός γίνεται αφενός για να μη φανεί η αλήθεια, ότι δηλαδή η διοίκηση βοηθά τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να εξοντώσει το λαό, αφετέρου για να καταστείλει κάθε διαμαρτυρία αναζητώντας τη συναίνεση μας στην πολιτική που βάζει στον πάγο τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Με αυτή την έννοια είναι κοροϊδία ενώ σχεδιάζουν να πάρουν από την τσέπη μας 65 εκ. ευρώ, να διατυμπανίζουν ότι έκαναν μείωση 3% στα ανταποδοτικά τέλη, τα οποία έτσι κι αλλιώς είναι υψηλά. Η περίφημη μείωση, σε μια κατοικία 120 τ.μ., είναι 4 ευρώ ΤΟ ΧΡΟΝΟ!!

Στη "Λαϊκή Συσπείρωση" εκφράζουμε την αντίθεσή μας στον προϋπολογισμό για τους λόγους που αναφέραμε παραπάνω. Η διαφωνία μας λοιπόν δεν έχει να κάνει με τη λογική «ναι μεν είναι φτωχά τα οικονομικά του Δήμου, αλλά πρέπει να διαχειριστούμε πιο αποτελεσματικά τη…. μιζέρια!».

Και φυσικά η επίκληση από τους συνδυασμούς της αντιπολίτευσης δευτερευόντων στοιχείων του προϋπολογισμού σαν αιτίες για να τον καταψηφίσουν, αποτελεί τακτική παραπλάνησης των λαϊκών στρωμάτων. Δε μπορούν να διαφοροποιηθούν επί της ουσίας οι υποστηρικτές του ευρωενωσιακού "μονόδρομου" από την πολιτική της διοίκησης και των στόχων που αυτή η πολιτική εξυπηρετεί.

Με τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε για το 2018 αποκαλύπτεται ποια είναι «η εμπράγματη συνεισφορά» των δήμων στο αιματηρό για τον λαό μας δημοσιονομικό πλεόνασμα ώστε το αστικό κράτος να τροφοδοτεί με περισσότερα κρατικά έσοδα τους επιχειρηματικούς ομίλους και τους δανειστές. Οι ΚΑΠ (κεντρικοί αυτοτελής πόροι) στα 65 εκατομμύρια του δημοτικού προϋπολογισμού είναι μόλις 7 εκατομμύρια και δεν καλύπτουν ούτε τη μισθοδοσία του προσωπικού. Τα 7 εκατομμύρια όμως είναι το προϋπολογισμένο, το πραγματικό θα είναι ακόμα μικρότερο. 

Επιβεβαιώνεται έτσι η θέση της "Λαϊκής Συσπείρωσης" και του ΚΚΕ που τη στηρίζει, ότι η Τοπική Διοίκηση είναι τμήμα του αστικού κράτους και υπηρετεί τις στρατηγικές επιδιώξεις του κεφαλαίου σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Η Λαϊκή Συσπείρωση όμως διαφωνεί και με τις προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής, όπως αυτές αποτυπώνονται στο τεχνικό πρόγραμμα και στον προϋπολογισμό. 

Θεωρούμε ότι είναι μείζον ζήτημα η προστασία των λαϊκών νοικοκυριών. Έχουμε ρωτήσει πολλές φορές στο ΔΣ για το θέμα της πολιτικής προστασίας, χωρίς να λάβουμε απάντηση και χωρίς ποτέ να συζητηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών. 

Στον απόηχο των όσων τραγικών συνέβησαν στη Μάντρα Αττικής σημειώνουμε ότι στις υδρολογικές αποτυπώσεις της Αττικής, το Χαλάνδρι αναφέρεται ως «λεκάνη Χαλανδρίου» που συγκεντρώνει νερά με διέξοδο στον Κηφισό. Εκτός από την Ρεματιά (τμήμα Χαλανδρίου), υπάρχουν και άλλα ρέματα στο Χαλάνδρι που είναι μπαζωμένα (π.χ. Λίγκα στην Σαρανταπόρου). Από το 1996 που δημοσιεύτηκε το ΠΔ 659Δ/95, για την προστασία της ρεματιάς, καμία διοίκηση δεν έκανε τίποτα για να εφαρμοστεί. Αντιθέτως το καταστρατηγεί συνειδητά. Το ίδιο κάνει 3μιση χρόνια τώρα και η παρούσα διοίκηση.

Το ΠΔ659 ορίζει ότι πρέπει να ιδρυθεί «ενιαίος φορέας διαχείρισης». Αυτός ο φορέας εδώ και 21 χρόνια έχει μείνει στα χαρτιά. Καταλαβαίνει κανείς ότι στο ρέμα δε χωράνε αποσπασματικές λύσεις. Αν συμβεί ένα παρόμοιο φαινόμενο με αυτό της Μάντρας, θα ξαναγίνει ότι και τη δεκαετία του 70 που «πνίγηκε» το Χαλάνδρι(14 νεκροί).

Αντί όμως η σημερινή διοίκηση (μαζί με τους Δήμους Αμαρουσίου, Πεντέλης και Βριλησσίων) να αντιμετωπίσει σοβαρά το πρόβλημα, οριοθετεί θέσεις παρκινγκ πάνω στο γεφυράκι επί της οδού Γ. Γυφτοπούλου, κάτι που απαγορεύει μέχρι και ο Κ.Ο.Κ. Προφανώς η ολοκληρωμένη μελέτη και λήψη μέτρων για την αντιπλημμυρική προστασία, για την αντισεισμική θωράκιση κλπ. είναι αντίθετες με τις προτεραιότητες και τις δεσμεύσεις των κυβερνήσεων και των διοικήσεων σε Περιφέρεια και δήμους. Γι’ αυτό προκρίνουν τη χρηματοδότηση έργων που υπηρετούν τους σχεδιασμούς και την κερδοφορία του κεφαλαίου. Γιατί τα αντιπλημμυρικά έργα, η αντισεισμική θωράκιση δεν είναι ανταποδοτικά, δε φέρνουν κέρδη στο κεφάλαιο. Η Λαϊκή Συσπείρωση στις 12/4/2007 έκανε μηνυτήρια αναφορά για τη μη εφαρμογή του ΠΔ και με κάθε ευκαιρία οι κομμουνιστές δημοτικοί σύμβουλοι επαναλαμβάνουν ποσό επικίνδυνη είναι η άρνηση αντιμετώπισης του προβλήματος.

Μείζον θέμα επίσης αποτελεί η ασφάλεια των σχολικών συγκροτημάτων, των χώρων που συχνάζει η νεολαία και γενικά τα δημόσια κτίρια. Η διοίκηση 3μιση χρόνια τώρα, ισχυρίζεται ότι δεν έχει τα σχεδία των σχολικών κτηρίων, γι’ αυτό και φέτος προϋπολόγισε στο τεχνικό πρόγραμμα 20.000 ευρώ. Δηλαδή θα διαθέσει το …υπέρογκο ποσό των 500 ευρώ ανά σχολικό συγκρότημα. Αν δεν ήταν τραγικό θα ήταν για γέλια…

Η ασφάλεια όμως και η εύρυθμη λειτουργία της πόλης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ). Να θυμηθούμε εδώ ότι κατέθεσε το ίδιο ΓΠΣ με την προηγούμενη διοίκηση (το όποιο νομιμοποιούσε κάθε αυθαιρεσία στην πόλη) με την δικαιολογία ότι αν το άλλαζε θα αργούσε, για να μην αναφερθούμε στην κατάσταση των πεζόδρομων στο κέντρο, που ούτε πυροσβεστικό όχημα μπορεί να περάσει, ούτε ασθενοφόρο. Διαφωνήσαμε επίσης κατηγορηματικά και καταψηφίσαμε την αγορά από το ΤΑΙΠΕΔ οικοπέδων, τα οποία αντί να τα διεκδικήσουμε, τα αγοράσαμε με λεφτά των εργαζομένων.

Η "Λαϊκή Συσπείρωση", ο συνδυασμός που στηρίζει το ΚΚΕ, θα κάνει ό,τι μπορεί για να οργανωθεί η λαϊκή πάλη και αντεπίθεση για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Εμείς θα συνεχίσουμε να αποκαλύπτουμε αυτήν την πολιτική του: « Αυτές είναι οι δυνατότητες για τους εργαζόμενους σήμερα».

Δεν θα ακολουθήσουμε.

Απαιτούμε:
  • Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα στους βασικούς κοινωνικούς τομείς της Υγείας - Πρόνοιας και Παιδείας, Άθλησης, Πολιτισμού με πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος.
  •  Σχεδιασμό και υλοποίηση σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπο υποδομών και μηχανισμών δημόσιας προστασίας από πλημμύρες - πυρκαγιές - σεισμούς - άλλες καταστροφές από καιρικά φαινόμενα - ρύπανση και μόλυνση του νερού και του αέρα, συνολικά του περιβάλλοντος.
  •  Προσανατολισμό συνολικά των υπηρεσιών και των έργων υποδομής στην εξυπηρέτηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Μόνιμη σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους τους εργαζομένους.
  • Να επιστραφούν όλα τα παρακρατηθέντα από την τοπική διοίκηση και να καταργηθεί κάθε τοπική φορολογία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου