Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

"Το τρίγωνο των Σχέσεων Ελλάδας- Τουρκίας- Ε.Ε."




Υπό την επαναλαμβανόμενη απειλή της Τουρκίας για νέα εισβολή!, αυτή την φορά εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, πραγματοποιείται την Τρίτη στην Κύπρο η νέα συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ακιντζί. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης προσέρχεται στην συνάντηση την στιγμή που είναι καθημερινές οι απειλές της Τουρκίας ανοικτά κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, λίγο ποιό συγκαλημένα κατά της Ελλάδας, με αιχμές το Αιγαίο και την Θράκη.Εντούτοις η Ελλάδα επιμένει ακόμη, ανόητα, να μιλά για την «ενταξιακή πορεία» της Τουρκίας στην Ε.Ε., την στιγμή που όλοι ξέρουν ότι κανείς άλλος δεν την γουστάρει, ότι όλο αυτό το πανηγύρι θα καταλήξει σε μια τελωνειακή Ένωση Τουρκίας – Ε.Ε. Ορίστε ένα μικρό δείγμα: Τον επίσημο τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας ζήτησαν ευρωβουλευτές της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου στις 20.02.19, επικαλούμενοι μεταξύ άλλων ζητήματα διαφθοράς, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

Η υποψηφιότητα της Τουρκίας για ένταξη διαρκεί περίπου 20 χρόνια και η πορεία των διαπραγματεύσεων οπισθοχωρεί μπροστά σε θεμελιώδη ζητήματα, όπως το κράτος δικαίου, τα δικαιώματα πολιτών και η ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης, η κατάσταση των οποίων έχει επιδεινωθεί στην Τουρκία ιδιαίτερα μετά την αποτυχημένη απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος το 2016. Στην ουσία μετά το 2016 οι διαπραγματεύσεις σήμερα έχουν παγώσει.

Το μη δεσμευτικό αίτημα για αναστολή των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας αποτελεί μέρος της ετήσιας έκθεσης του Ευρωκοινοβουλίου για την Τουρκία που θα τεθεί προς ψήφιση τον επόμενο μήνα στην ολομέλεια.

Από την μεριά της, η Άγκυρα χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την πρόταση της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων.

«Είναι απολύτως απαράδεκτο το μη δεσμευτικό, συμβουλευτικό προσχέδιο έκθεσης να ζητεί την πλήρη αναστολή των ενταξιακών μας διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Αναμένουμε να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις και η τελική έκθεση να είναι πιο ρεαλιστική, αμερόληπτη και ενθαρρυντική. Η χώρα μας θα λάβει υπόψη της μόνο μια τέτοια έκθεση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του τούρκικου υπουργείου Εξωτερικών.

Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι η ένταξή της στην ΕΕ παραμένει ένας από τους βασικούς της στρατηγικούς στόχους, αν και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, που επισήμως ξεκίνησαν το 2004, έχουν τελματώσει εδώ και χρόνια. Κάποιοι Ευρωπαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι έχουν ήδη ζητήσει τον τερματισμό τους.

Ένα ρήγμα λοιπόν με την Νέο-Οθωμανική, αναθεωρητική Τουρκία, που μια άλλη, ΜΗ Εθελόδουλη πολιτική Ηγεσία στην Ελλάδα, θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί προς όφελός της. Προασπιζόμενη την Εθνική Ανεξαρτησία- την Κυριαρχία της σε ολόκληρη την Επικράτεια, την Υπεράσπιση του Ελληνισμού.Δείχνοντας την Αποφασιστικότητα της να υπερασπιστεί εν προκειμένω κάθε («αμφισβητούμενη») σπιθαμή του Αιγαίου (τις βραχονησίδες, τις λεγόμενες «γκρίζες ζώνες», κλπ), την προστασία των απέραντων θαλάσσιων συνόρων μας. Διότι η ΓΑΛΑΖΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ στην ουσία, είναι η από αρχαιοτάτων παρουσία και κατοίκηση των Ελλήνων τόσο και στις δύο πλευρές του Αιγαίου, όσο και στην Κύπρο..

ΚΥΠΡΟΣ- ΘΡΑΚΗ- ΑΙΓΑΙΟ:ΜΕΤΩΠΟ ΕΝΙΑΙΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου