Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Κυριακή 25 Αυγούστου 2019

ΠΡΩΤΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΒΔΟΜΑΔΑ


Καλό αποκαλόκαιρο.

Η ανάπαυλα που έγινε στην καθημερινή επικοινωνία μας, μου ήταν επιβεβλημένη και αναγκαία για να κατασταλάξουν τα συναισθήματα και οι σκέψεις μετά το εκλογικό αποτέλεσμα στις αυτοδιοικητικές και τις εθνικές εκλογές.

Η αποκωδικοποίηση των μηνυμάτων του ελληνικού λαού στις κάλπες Μαΐου και Ιουλίου για κάθε πολίτη που έχει δημόσιο λόγο και δεν έχει στρατευμένο το πληκτρολόγιό του σε κομματικά ή επιχειρηματικά συμφέροντα, δεν είναι μέλος παρασκηνιακού στρατού, είναι απόλυτη υποχρέωσή του, αν θέλει να υπάρχει κοινό που διαβάζει αυτά που γράφει.

Τα μηνύματα των εκλογών - παρά τα όσα επιχειρείται να εμφανιστούν από τα καθεστωτικά μέσα, δεν είναι εύκολα αναγνωρίσιμα αν τα δεις με ψύχραιμο μάτι. Φαίνονται επιφανειακά  ξεκάθαρα αλλά δεν είναι κατά την ταπεινή μου πάντα γνώμη. Κρύβουν παγίδες για όποιον κάνει την "εύκολη ανάγνωση".

Θα προσπαθήσω να αναλύσω τι εννοώ τις επόμενες μέρες, αυτή την βδομάδα της ορκωμοσίας του νέου δημοτικού συμβουλίου αλλά και της επόμενης που είναι πολιτικά πολύ κρίσιμη τόσο σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο όσο και σε αυτοδιοικητικό επίπεδο.

Στο κεντρικό πολιτικό πεδίο με την πρώτη παρουσία των "θεσμών" της (και καλά) μεταμνημονιακής αξιολόγησης στην Ελλάδα, για να ακούσουμε επιτέλους τι θα έχουν να μας πουν τα αφεντικά,  σχετικά με το κεντρικό αφήγημα του νέου ΠΘ Κυριάκου Μητσοτάκη περί μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος (το νέο caumme il faut "σκίσιμο των μνημονίων είναι αυτό, η .... "κανονικότητα"") αλλά και τις εξαγγελίες του νέου ΠΘ Κυριάκου  στην ΔΕΘ.

Σε περιφερειακό επίπεδο,  η νέα διοίκηση της περιφέρειας Αττικής αναλαμβάνει το μεγάλο θέμα των σκουπιδιών, του ΚΑΖΙΝΟ στο Δηλαβέρι αλλά και των χωροθετήσεων των χώρων καθαριότητας του δήμου μας.  Και άλλα πολύ κρίσιμα θέματα στα οποία δεν θα αναφερθώ ακόμα, που οι πληροφορίες μου λένε ότι από πολύ κοντά πρέπει να παρακολουθήσουμε οι Χαλανδραίοι αυτοδιοικητικοί τα όσα σκέφτεται ο νέος Περιφεριεάρχης Γιώργος Πατούλης, που ξέρει την περιοχή μας και τα παρασκήνιά της, σαφώς περισσότερο και καλύτερα από την απερχόμενη Ρένα Δούρου και τους άχρωμους και χωρίς πολιτικό τσαγανό τοπικούς συνεργάτες της, που πέρασαν και το μόνο που έχουν να απολογίσουν είναι ότι .... ψέκαζαν κουνούπια.

Σε τοπικό - δημοτικό επίπεδο,  με την συγκρότησης των νέων διοικήσεων στην αυτοδιοίκηση και των συμμαχιών που θα επιλεγούν, εκεί που οι εκλογές γίνανε με απλή αναλογική αλλά οι νέες διοικήσεις θα συγκροτηθούν με εφαρμογή ενός πονήματος που αποκλήθηκε "νομοσχέδιο περί κυβερνησιμότητας της αυτοδιοίκησης",  με προβλέψεις καταφανώς αντισυνταγματικές, που όμως έτυχε και τυγχάνει της ακατανόητης ΑΝΟΧΗΣ της αντιπολίτευσης και ιδίως των - λίγων - δημάρχων της (αυτοαποκαλούμενης) αριστεράς αλλά ακόμα και του ΚΚΕ.
Θα μου πείτε ίσως ότι  υπήρχε η θερινή ραστώνη και η κόπωση όλων από τις εκλογές, οπότε ίσως  αυτή μου η κριτική να αποδειχτεί .... βιαστική και να υπάρξει πολική απάντηση από τις δυνάμεις της ουσιαστικής δημοκρατίας και της απλής αναλογικής σε αυτό το .... κατασκεύασμα. Αυτό θα φανεί τις επόμενες μέρες. Αλλά ας κρατάμε μικρό καλάθι. Διότι άλλο τι λένε οι εξουσιαστές και άλλο τι τελικά κάνουν.

Ξεκινώντας λοιπόν τη σεζόν και ενόψει των όσων θα δούμε να ξετυλίγονται τις επόμενες μέρες θα μείνω σε μερικές επικεφαλίδες

Στο κεντρικό πολιτικό επίπεδο:

- Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας είναι - βεβαίως - δεδομένη και σεβαστή αλλά δεν είναι ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ και ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ όπως θέλουν να λένε οι της ακροδεξιάς της πτέρυγας και επιθυμούσαν οι οπαδοί της νεκρανάστασης και οι πολιτικοί καριερίστες που στεγάζονται πολιτικά στο ΚινΑλ.
Η μεγέθυνση της νίκης της ΝΔ και η κατάκτηση της αυτοδυναμίας είναι αποτέλεσμα δύο παραγόντων:
  •  Της συμφωνίας των Πρεσπών και ίσως της ακραίας  στάσης του λεγόμενου "δημοκρατικού πατριωτικού χώρου"  στο θέμα. Σε αυτό θα επανέλθουμε έτσι και αλλιώς,  διότι μας αφορά, έχει στοιχεία πολιτικής  αυτοκριτικής που όμως θα πρέπει να γίνει συλλογικά, ειδικά μετά την (δεδομένη από και πριν  κατά την προσωπική μου γνώμη) ταύτιση της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη με αυτή τη συμφωνία  και τις επιταγές της. Δεν είμαστε τίποτα χθεσινοί για να "τρώμε" τέτοια υποκριτική στάση από όσους  είμαστε μαζί στο πεζοδρόμιο προεκλογικά και αν το παθαίνουμε έχουμε χρέος να το αξιολογούμε και να μην σιωπούμε, για να μην είμαστε ίδιοι με τους άλλους.
  • Της ιδεοληπτικής - σχεδόν αυτιστικής στάσης των Ζαίων - του σκληρού πύρινα της προηγούμενης διακυβέρνησης απέναντι στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας  και κυρίως τους μικρομεσαίους.
Η παλαιομαρξισιτκή ανάλυση και θεώρηση της "κυρίαρχης αντίθεσης" (κεφάλαιο - εργασία) αντί της νέας, πραγματικής που δεν περιγράφεται στο παλαιομαρξιστικό δίπολο μια και νέο πραγματικό προλεταριάτο είναι προερχόμενο από  τον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα από τους αυτοαπαχολούμενους της πρώην ΜΙΚΡΟμεσαίας τάξης - κόστισε στον ΣΥΡΙΖΑ.
Που δεν ασχολήθηκε ποτέ μαζί τους  ουσιαστικά -  με εξαίρεση το θέμα της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των ανασφάλιστων του ΟΑΕΕ ΑΠΟ ΙΔΕΟΛΗΠΤΙΚΗ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΗ.
Είναι εκείνο το κρίσιμο δύο - τρία  τα εκατό που ταξικά "έχασε τον μπούσουλα" κα που αν το αφαιρέσεις από τη ΝΔ που του έκλεισε το μάτι και το προσθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ. αλλάζει το εκλογικό αποτέλεσμα. (ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ).

Είναι βέβαια  εκείνοι - εξ ΗΜΩΝ - που φάγανε το παραμύθι ότι ακόμα είναι "μεσαία τάξη" επειδή ήτανε πριν το μνημόνιο.
Ήταν οι πρώτοι που πάθανε την πλάκα τους από την .... μνημονιακή "σωτηρία" και που ακόμα δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι όταν οι νεοδημοκράτες και οι σύμμαχοί τους από τον χώρο του κέντρου αναφέρονται στην  "μεσαία τάξη" αντιλαμβάνονται με τον ίδιο τρόπο,  θεωρούν ότι έχουν τις ίδιες ανάγκες παρεμβατισμού, όσοι μένουν σε διαμέρισμα 80 χιλιάδων ευρώ με εκείνους που μένουν σε διαμέρισμα του 1 εκατομμυρίου (τα νούμερα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΑ).

Και που η πρώτη κατοικία όμως προστατεύεται αν η οφειλή του δανείου σου είναι μέχρι 130 χιλιάδες ευρώ - ΟΧΙ ΑΡΧΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ  που θα ήταν σωστό - αλλά μαζί με τους τόκους ακόμα και της ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ, δηλαδή τους τόκους της περιόδου της καταστροφής, τους οποίους οι τράπεζες έοχυν πληρωθεί τρεις φορές ήδη.

 Αυτά τα ολίγα ως μια ΕΙΣΑΓΩΓΗ σε όσα θα ισχυριστώ περί ΜΗ ΣΤΡΑΤΙΓΙΚΗΣ ΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ και του ακραίου νεοφιλελευθερισμού σε επόμενα άρθρα.

Σε τοπικό επίπεδο το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών τώρα.
Μόνο μερικές επικεφαλίδες, αρχίζοντας -βέβαια - από εμάς:

- Ο Νταβίας προσωπικά ηττήθηκε αφού δεν κατάφερε τον στόχο των δύο εδρών στο νέο δημοτικό συμβούλιο,. Η παράταξη  όμως ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΠΟΡΕΙΑ όχι μόνο ΕΝΙΣΧΥΘΗΚΕ στελεχιακά αλλά σφυρηλάτησε την αυτονομία της και ΑΠΕΞΑΡΤΗΘΗΚΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ από το υποκριτικό παράκεντρο που επιχείρησε να την ποδηγετήσει την προηγούμενη περίοδο.
Κατέκτησε ένα πρώτο στάδιο ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑΣ - έχουν πολλά να γίνουν για να αποτελέσει ΜΟΝΙΜΟ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΕΞΩΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΘΕΣΜΟ στην πόλη, όπως έχουμε σχεδιάσει -  αλλά τελικά είναι - και ξέρω ότι αυτό θα φανεί ακραίο σε μερικούς - Η ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΧΑΜΕΝΗ παράταξη της αντιπολίτευσης του προηγούμενου δημοτικού συμβουλίου.

Ακραίο; Βολονταριστικό;

Σκεφτείτε ότι:

- Ο Κουράσης (και ο Ντινόπουλος) είναι οι μόνοι νεοδημοκράτες  που ηττήθηκαν, δεν κατάφεραν να "καβαλήσουν" στο νεοδημοκρατικό ρεύμα καθολικής νίκης, με την εμπνευσμένη εκλογική τακτική της ΝΔ (για την οποία θα μιλήσουμε) αλλά και τις ..... τιτανοτεράστιες τακτικές επιλογές των ΖΑΙΩΝ (σε αυτό δεν θα επανέλθουμε, διότι είναι αυταπόδεικτο ότι οι άνθρωποι και μόνοι τους να τρέχουν, ΔΕΥΤΕΡΟΙ ΘΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ στην αυτοδιοίκηση, οπότε γιατί να ασχοληθούμε). Άρα για τον Κουράση το αποτέλεσμα είναι ΣΥΝΤΡΙΒΗ. Είναι προσωπική ήττα τεραστίων διαστάσεων.

- Η τρίτη παράταξη της αντιπολίτευσης στο προηγούμενο ΔΣ - η παράταξη Στάθη Ανδρεόπουλου έχασε το 50% της δύναμής της. όσο ακριβώς έχασαν οι παρατάξεις της Καρατζα και του Γιώργου Θωμά.
Και αν για τις παρατάξεις Ανδρεόπουλου και Θωμά πρέπει να συμπεριλάβει κανείς στην ανάλυσή του, την δεδομένη πολιτική καταβαράθρωση του ΚινΑλ αλλά και τη νέα - οικογενειακή - παράταξη Πράσου, και για την Καρατζά το αποτέλεσμα αποτελεί ΣΥΝΤΡΙΒΗ. Προσωπική ΣΥΝΤΡΙΒΗ - διότι το ποσοστό του ΚΚΕ μένει έτσι και αλλιώς στα δεδομένα του.
Αλλά ο παροιμιώδης  διεμβολισμός της υπόλοιπης αριστεράς και της κεντροαριστεράς από την ΛΟΥΛΑ έλαβε - επιτέλους - ΤΕΛΟΣ.

- Ο μεγάλος συντετριμμένος από την εκλογική αναμέτρηση δεν είμαστε εμείς.που η δύναμή μας λόγω της παρουσίας των 11 δημοτικών παρατάξεων. μειώθηκε το λιγότερο από όλους - 300 φήφους  χάσαμε, το 30% της δύναμής μας του 2014  - αλλά  Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΔΟΠΟΥΛΟΣ. Πού από το 15 έπεσε στο 3%.

Ο έμπειρος αυτδιοικητικά και διοικητικά Γιάννης δεν μπόρεσε να πείσει ότι είναι η δεξιά του Ρούσσου τους δεξιούς αντικουρασικούς ψηφοφόρους - όπως ήθελε.
Και κατέρρευσε όταν  ο Ζαφειρόπουλος τον εγκατέλειψε για να υλοποιήσει τον κεντρικό σχεδιασμό της ΝΔ που ήταν Κουράσης, Κρανίδης, Βάσιος και τον άφησε μόνο του αποδεικνύοντας ότι είναι πολύ καλός στο πάρσιμο και στην προσωπική του στρατηγική. (Στο δόσιμο και στην υλοποίηση των δεσμεύσεών του είχε πάντα θέμα ο Γρηγόρης).
 

Μεγάλο το ποσοστό του Μάνου Κρανίδη.  Έχει πολύ δύσκολες αποφάσεις να πάρει για να αποδείξει ότι το εκλογικό ποσοστό του από συγκυριακό και μιας χρήσης,  μπορεί να γίνει και πολιτικό, με αντίστοιχο τον ρόλου που θα παίξει. Η τρίμηνη σιωπή της τρίτης πολιτικής δύναμης όμως δεν αποτελεί καλή αρχή. Κρυπτόμενος δοξάζεσαι ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΦΟΡΑ.

Δεν ήταν έκπληξη το ποσοστό του Νίκου Πράσσου για όποιον ήξερε το παρασκήνιο (και μίλαγε με τον Τζουμάκα). Όπως δεν θα είναι έκπληξη όσα είναι μπροστά και θα τα παρακολουθήσουμε τις επόμενες μέρες να εξελίσσονται.

Έκπληξη ήταν το ποσοστό του Παναγιώτη Βάσιου. Πήγε καλά, καλύτερα από όσο περιμέναμε όλοι.

Και τώρα ας πάμε στους ΝΙΚΗΤΕΣ. Στον Ρούσσο και την ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ.

Η μάλλον ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΜΕ ΑΚΟΜΑ.
Διότι η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ και ο Ρούσσος πήραν ένα μεγάλο ποσοστό, βέβαια και αυτό είναι δεδομένο.
ΕΝΑ ΠΟΣΟΣΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΟΜΩΣ όσο οι καλαμοκαβαλάρηδες πίστευαν. Εκείνοι που μίλαγαν για 40άρια,
Με την ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ, με τους νικητές των εκλογών θα ασχοληθούμε τις επόμενες μέρες. Αφού πρώτα αποδείξουν ότι είναι νικητές και δεν θα είναι ..... Η ΧΛΕΥΗ ΤΩΝ ΗΤΤΜΗΜΕΝΩΝ.

Κλείνω με εκείνους που ..... νικήσαμε ακόμα και εμείς. Την παράταξη των ανταρτών της Αντίστασης. Τους ...., "συνεπείς". Της ΛΑΕ και των συμμάχων της.
Την παράταξη που ενώ ήταν Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ παράταξη, έχασε .... και από τον Νταβία ακόμα.

Σύντροφοι κάνατε τόσα αυτοδιοικητικά και πολιτικά  λάθη που πραγματικά γίνατε το κακό παράδειγμα για το τι σημαίνει "αντιμνημονιακή δύναμη" κολλημένοι σε εμμονές και ιδεοληψίες ΔΕΚΑΕΤΙΩΝ.

Και δεν το πάθατε μόνο στο Χαλάνδρι - δυστυχώς ή ευτυχώς.
Εμείς θέλουμε να κουβεντιάσουμε πάλι μαζί σας.
Και τώρα που σας έφυγε η μαγκιά ίσως είναι καλύτεροι οι όροι.

Αυτά προς το παρόν.

Καλή Κυριακή
Ξεκινάμε πάλι

ΥΓ: Κατόπιν ωρίμου σκέψεως και συλλογικής απόφασης της παράταξης, την Τετάρτη θα ορκιστώ και πάλι δημοτικός σύμβουλος   μια και η δεδομένη πρόθεσή μου να αναλάβει σύντομα ο Δημήτρης Λέρτας την εκπροσώπησή μας στο δημοτικό συμβούλιο, σε αυτή την φάση - εν μέσω της προανακριτικής διαδικασίας για το θέμα των γραμματιών και της ΔΩΡΟΛΗΨΙΑΣ Κουράση θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από τους ΚΟΥΡΑΣΟΜΑΓΚΕΣ ως υπαναχώρηση.
ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΝΑΧΩΡΗΣΟΥΜΕ, ούτε όσο καιρό μείνω στο δημοτικό συμβούλιο, ούτε μόλις αναλάβει ο Δημήτρης. Πάρτε το ΑΠΟΦΑΣΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου