Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020

Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας ταξιδεύει στο Χαλάνδρι 26 και 27 Φεβρουαρίου 2020 – Κινηματογράφος Αθηνά


Στο Χαλάνδρι και στον κινηματογράφο Αθηνά (Σολωμού 18, Πλατεία Χαλανδρίου) έρχεται φέτος για δεύτερη συνεχή χρονιά το Φεστιβάλ Δράμας ύστερα από συνεργασία του με τον Δήμο Χαλανδρίου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει». 20 βραβευμένες ταινίες από το ελληνικό πρόγραμμα του φετινού 42ου Φεστιβάλ – 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (https://dramafilmfestival.gr/) θα προβληθούν με ελεύθερη είσοδο στην αίθουσα του κινηματογράφου την Τετάρτη 26 και την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου από τις 8 έως τις 11 το βράδυ.

Οι φίλοι και οι φίλες της ταινίας μικρού μήκους θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δωρεάν στο σινεμά Αθηνά δέκα ταινίες την Τετάρτη και δέκα την Πέμπτη ενώ στο πλαίσιο του προγράμματος προβολών της δεύτερης μέρας θα γίνει ανοιχτή συζήτηση με τους βραβευμένους για τις δημιουργίες τους σκηνοθέτες Κωστή Αλεβίζο, Ανδρέα Βακαλιό, Στέλιο Κουπετώρη, Γεωργία Σωτήρχου, την ηθοποιό Ευθαλία Παπακώστα και τον διευθυντή φωτογραφίας Γιώργο Φρέντζο.

Λίγα λόγια για το ελληνικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Δράμας 2019 και τις ταινίες που θα δούμε στο Χαλάνδρι

Στην «αμφισβήτηση των κυρίαρχων αξιών, ενός ομοιόμορφου καταναλωτικού τρόπου ζωής, ο οποίος αποξενώνει τα άτομα από τον εαυτό τους, τα συναισθήματα και τα σώματά τους» εστιάζει ο φακός των περισσότερων «μικρομηκάδων» το 2019, όπως αναφέρεται στο κείμενο της κριτικής αποτίμησης του Φεστιβάλ Δράμας από τη διδάσκουσα Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννα Αθανασάτου, και «καθώς η κρίση ως οικονομικό και κοινωνικό φαινόμενο μοιάζει να απομακρύνεται από το κάδρο, αναδεικνύεται η διαχρονική πολιτισμική κρίση» ως βασική προβληματική των νέων κινηματογραφιστών ενώ ανάλογη εμφανίζεται η απομάκρυνση από τον ρεαλισμό και η αναζήτηση του ονειρικού και του ποιητικού εικαστικού λόγου.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στη θεματική αρκετών ταινιών παίζει η αμφισβήτηση του σύγχρονου καταναλωτικού τρόπου ζωής (Καρτ ποστάλ από το τέλος του κόσμου, Ο Καραγκιόζη, Chopper) και η ανάγκη για διαφυγή με έντονη την ψυχαναλυτική επιρροή καταγράφεται συχνά (Sable Noir, Το βάρος της θάλασσας) ενώ σημαίνοντα ρόλο στο κινηματογραφικό τοπίο παίζει σε αυτό το φεστιβάλ η θάλασσα, τόσο σε ταινίες που επικρατούν τα ποιητικά στοιχεία όσο και σε εκείνες που συγκεντρώνουν περισσότερα ρεαλιστικά χαρακτηριστικά. (Ο Μάγκας, Καρτ ποστάλ από το τέλος του κόσμου).

Η προσέγγιση της πρόσφατης Ιστορίας, σύγχρονη τάση στον διεθνή κινηματογράφο, απασχολεί και τους έλληνες κινηματογραφιστές, που την «ξαναδιαβάζουν» μέσα από την αφήγηση της βιωμένης ιστορίας, του προσωπικού τραύματος (Εξομολόγηση). Η πρόσβαση στις παιδικές μνήμες – και κατ’ επέκταση στην εμπειρία και τις συγκινήσεις της προσωπικής πορείας – μέσα από το «αρχείο» της οικογένειας αποτελεί ένα επιμέρους θέμα που απασχολεί αρκετές από τις ταινίες (Sad girl weekend, Ο Καραγκιόζης, Κλεονίκη).

Μέσα από αφηγήσεις που αφορούν στον τρόπο ζωής, τις σχέσεις, τις ανησυχίες και τα αδιέξοδα των νέων αναδεικνύεται επίσης η μελαγχολία της νέας γενιάς (Pathologies of everyday life, Ρουζ, Sad girl weekend ) ενώ ένα θέμα που εμφανίζεται σε αρκετές περιπτώσεις είναι η ασθένεια των γονιών και η σύνδεσή της με μία οδυνηρή ενηλικίωση (Μίλα, Για χρόνια πλάγιαζα νωρίς, Το βάρος της θάλασσας).

H διερεύνηση της έμφυλης ταυτότητας, η ελεύθερη επιλογή σεξουαλικού προσανατολισμού (I am Mackenzie, Ρουζ, Ο Καραγκιόζης) και η αμφισβήτηση των στερεοτύπων περί αρσενικού και θηλυκού απασχολεί τους δημιουργούς μέσα από τις ταινίες τους ενώ συχνά εκφράζεται ο ερωτισμός μέσα από την ομοφυλοφιλική έλξη ή την απώθησή της (Η απόσταση ανάμεσα στον ουρανό κι εμάς, Το βάρος της θάλασσας, I am Mackenzie).

Τέλος, το μεταναστευτικό επανέρχεται δυναμικά στις ταινίες μικρού μήκους του Φεστιβάλ Δράμας 2019 (Index, W), ύστερα από την αποχή των κινηματογραφιστών από το συγκεκριμένο θέμα κατά την προηγούμενη χρονιά, αναδεικνύοντας και τον μεγάλο νικητή της διοργάνωσης. Τον Χρυσό Διόνυσο κατέκτησε ο Νικόλας Κολοβός για την ταινία του Index, που προσεγγίζει το μεταναστευτικό θέμα μέσα από την ιστορία μιας οικογένειας που ετοιμάζεται να ξεκινήσει με βάρκα για την Ευρώπη όταν ένα απρόοπτο φέρνει τον πατέρα αντιμέτωπο με μια τρομακτική απόφαση.

Έντονη παρέμεινε και φέτος στις ταινίες του διαγωνιστικού η παρουσία πολλών καταξιωμένων ηθοποιών όπως οι Γιώργος Πυρπασόπουλος, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Ιωάννα Τσιριγγούλη, Ερρίκος Λίτσης, Στέλλα Φυρογένη, Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Ρομάνα Λόμπατς, Αργύρης Ξάφης, Έλενα Μαυρίδου, Γιώργος Αρμένης, Σοφία Χίλλ, Σοφία Κόκκαλη, Μαρία Κεχαγιόγλου με τις γυναικείες ερμηνείες να ξεχωρίζουν ιδιαίτερα για τον δυναμισμό τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου