Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

Δώστε πίσω το ρεύμα στην ΒΙΟΜΕ!




Από το 2012 όταν οι εργαζόμενοι αποφάσισαν την ανάληψη της ευθύνης του εργοστασίου που είχε κλείσει με απλήρωτο το προσωπικό μέχρι σήμερα, η Σ.Ε.Βιο.Με. στη Θεσσαλονίκη αποτελεί ένα εμβληματικό και ανθεκτικό εγχείρημα εργατικής αυτοδιαχείρισης που έχει κερδίσει την κοινωνία. Στο χώρο του εργοστασίου παράγονται σήμερα προϊόντα καθαρισμού φιλικά στο περιβάλλον που διατίθενται μέσα από ένα ευρύ δίκτυο υποστηρικτών σε όλη την Ελλάδα.

Είναι πολλές δυσκολίες για τους εργαζόμενους στον αγώνα τους να κρατήσουν ζωντανό τον συνεταιρισμό τους, να κερδίσουν τους δικαστικούς αγώνες και να νομιμοποιήσουν τη δουλειά τους. Χθες, και ενώ όπως λένε οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε διαδικασία με το Υπουργείο Εργασίας για τη πλήρη νομιμοποίηση της Σ.Ε.Βιο.Με., η ΔΕΗ τους έκοψε το ρεύμα, και μάλιστα παρουσία των ΜΑΤ, γεγονός που υποδηλώνει ότι πρόκειται για πολιτική απόφαση της κυβέρνησης!

Στην Ευρώπη υπάρχουν σήμερα χιλιάδες συνεταιριστικές επιχειρήσεις με παρόμοια ιστορία με αυτήν της Βιο.Με. Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι ενώ έχουν αλλάξει τρεις κυβερνήσεις και παρά το ότι υπάρχει πλούσια ευρωπαϊκή και διεθνή εμπειρία σε τέτοια ζητήματα, όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει βρεθεί η κατάλληλη νομική λύση για τη συνέχιση της λειτουργία του συνεταιρισμού. Η Σ.Ε.Βιο.Με. θα μπορούσε να έχει αποτελέσει πρότυπο καλών πρακτικών για τις εκατοντάδες επιχειρήσεις της χώρας μας που χρεοκόπησαν μέσα στην οικονομική κρίση ή που απειλούνται με χρεωκοπία από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Οι Πράσινοι δηλώνουμε την αμέριστη στήριξή μας στο εγχείρημα της Σ.Ε.Βιο.Με. και ζητάμε από την κυβέρνηση να παρέμβει ώστε να αποκατασταθεί άμεσα η ηλεκτροδότηση στο εργοστάσιο, στο οποίο σημειωτέον παράγονται φυσικά προϊόντα καθαρισμού, τα οποία εν μέσω της υγειονομικής κρίσης αποτελούν είδη πρώτης ανάγκης, ενώ απασχολούνται δεκάδες εργαζόμενοι που θα χάσουν τη δουλειά και το εισόδημά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου