Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

Τηλεδιάσκεψη Πατούλη -Θεοδωρικάκου: Τα αιτήματα των δημάρχων στον υπουργόΜε πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη πραγματοποιήθηκε σήμερα τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκο και 54 Δημάρχους της Αττικής. Τα ζητήματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης αφορούσαν, την εξασφάλιση της σίτισης περίπου 30.000 πολιτών στην Αττική, την προμήθεια υγειονομικού υλικού, την επιχορήγηση των Δήμων, τη λειτουργία των λαϊκών αγορών και τα ανταποδοτικά τέλη.

Παράλληλα την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης για την άμεση ανταπόκριση του Υπουργείου Εσωτερικών να χρηματοδοτήσει με 5 εκατ. € την από κοινού δράση σίτισης 30.000 συμπολιτών μας στην Αττική.

Πιο συγκεκριμένα ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης κατά την έναρξη της τηλεδιάσκεψης, η οποία διήρκησε πάνω από 2,5 ώρες, εξέφρασε την ικανοποίησή του, για την άμεση ανταπόκριση του υπουργείου Εσωτερικών να χρηματοδοτήσει με 5 εκατ. ευρώ τη σίτιση 30.000 συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη και διαμένουν στην Αττική.

Τα γεύματα θα διανέμονται καθημερινά με ευθύνη της Περιφέρειας στους Δήμους της Αττικής οι οποίοι σε συνεργασία με τις ενορίες και ειδικά εκπαιδευμένες ομάδες εθελοντών θα αναλαμβάνουν τη διανομή τους.

Ήδη όπως επισημάνθηκε από τον Περιφερειάρχη τα 2/3 των Δήμων έχουν αποστείλει τα αιτήματά τους για σίτιση, ενώ ζήτησε και από τους υπόλοιπους Δημάρχους να αποστείλουν τα σχετικά στοιχεία το ταχύτερο δυνατό καθώς το πρόγραμμα θα ενεργοποιηθεί άμεσα.

Ο Γ. Πατούλης αφού εξέφρασε την ικανοποίηση του και για την εξασφάλιση στους Δήμους της χώρας 1,7 εκατ. Μασκών και 4 εκατ. γαντιών, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα συντονισμού των ενεργειών και των δράσεων τόσο μεταξύ της Περιφέρειας και των Δήμων, όσο και μεταξύ Αυτοδιοίκησης και Κεντρικής Διοίκησης.

Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε να καθιερωθεί η οργάνωση τηλεδιάσκεψης με τους Δημάρχους ανά 10ήμερο. Αναφερόμενος στην κάλυψη των αναγκών των Δήμων σε υγειονομικό υλικό δεσμεύθηκε ότι επικουρικά θα συνεχίσει να συμβάλει και η Περιφέρεια, η οποία αναμένει το αργότερο μέχρι τέλος της εβδομάδας, να παραλάβει μια μεγάλη παραγγελία από το εξωτερικό.

Όπως επισήμανε στη συνέχεια «σε αυτή την εθνική προσπάθεια Αυτοδιοίκηση Πρώτου και Δεύτερου Βαθμού και Κεντρική Διοίκηση συνεργαζόμαστε στενά για την κοινωνική συνοχή, την προάσπιση της δημόσιας υγείας και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Ως Περιφερειάρχης Αττικής είμαι στη διάθεσή σας όλο το 24ωρο προκειμένου να βρούμε λύσεις στα ζητήματα που σας απασχολούν και σχετίζονται με τη διαχείριση ενός τόσο σοβαρού ζητήματος. Σε αυτή την εθνική προσπάθεια είμαστε συνοδοιπόροι με στόχο την προάσπιση της δημόσιας υγείας αλλά και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών μας».

Ο Υπουργός Εσωτερικών, αφού χαιρέτησε την πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Αττικής για την πραγματοποίηση της τηλεδιάσκεψης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το μέχρι σήμερα επίπεδο δράσης και λειτουργίας, τόσο της Περιφέρειας όσο και των Δήμων της Αττικής. Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών θα είναι δίπλα στην Αυτοδιοίκηση και θα την στηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις, για να κρατηθεί όρθια η ελληνική κοινωνία.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στη πρωτοβουλία χρηματοδότησης με 5 εκατ. € για τη σίτιση 30.000 πολιτών στην Αττική, ενώ έκανε γνωστό ότι θα διανεμηθούν το επόμενο διάστημα 1,7 εκατ. μάσκες και 4 εκατ. γάντια στους Δήμους της χώρας. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημάρχων αναφέρθηκε στη ρύθμιση που περιλαμβάνεται στη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και δίνει τη δυνατότητα στους Δήμους να πάρουν χρήματα από μη ανταποδοτικά έσοδα, για να πληρώσουν μια σειρά από υποχρεώσεις τους.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, αφού ευχαρίστησε τον κ. Θεοδωρικάκο τον ενημέρωσε ότι θα υπάρξει μια κωδικοποίηση των θεμάτων που ετέθησαν από τους δημάρχους προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα επίλυσής τους.

Μεταξύ άλλων οι Δήμαρχοι αναφέρθηκαν στα παρακάτω:

 • Δυνατότητα κάλυψης της απώλειας εσόδων από τα ανταποδοτικά τέλη
 • Αναστολή των δόσεων των δήμων στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων
 • Κάλυψη των αναγκών υγειονομικού υλικού
 • Αυστηροποίηση ή κλείσιμο των λαϊκών αγορών, καθώς διαπιστώνεται μεγάλος συγχρωτισμός
 • Έγκριση προσλήψεων προσωπικού το οποίο θα αξιοποιηθεί στο πλαίσιο των κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων
 • Αναστολή είσπραξης των βεβαιωμένων οφειλών που έχουν μπει σε διακανονισμό
 • Αξιοποίηση των σχολικών καθαριστριών σε τμήματα καθαριότητας των Δήμων
 • Εξασφάλιση οχημάτων για τη μεταφορά των συσσιτίων και την κάλυψη του μεγάλου όγκου φερτών υλικών
 • Διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας του ΕΔΣΝΑ
 • Να υπάρξει ειδική μέριμνα για οργανωμένες και μη δομές που διαμένουν πρόσφυγες
 • Τα χρήματα που καταθέτουν αιρετοί της αυτοδιοίκησης από το μισθό τους να αξιοποιηθούν για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας

 • Αυστηροποίηση του τρόπου εισόδου πλοίων και ιστιοφόρων σε λιμάνια και μαρίνες
 • Να υπάρξει ειδική καμπάνια ενημέρωσης για τον τρόπο απόρριψης του υγειονομικού υλικού (μάσκες, γάντια, κ.α.) στα απορρίμματα

Κατά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης ευχαρίστησε τους συναδέλφους του δημάρχους για τη συμμετοχή τους στη σύσκεψη και τους κάλεσε να αξιοποιήσουν το τηλεφωνικό κέντρο της Περιφέρειας 1110 το οποίο παρέχει δωρεάν πληροφορίες στους πολίτες. Επιπλέον τόνισε ότι το πρόγραμμα ανακύκλωση 2020 συνεχίζεται και το επόμενο διάστημα όλοι οι δήμοι θα παραλάβουν τα ειδικά οχήματα και τους καφέ κάδους. Τέλος υπογράμμισε ότι οι πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Αττικής θα συνεχιστούν προκειμένου να ενισχυθεί το δίχτυ προστασίας.

Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν οι Δήμαρχοι:

Στην τηλεδιάσκεψη, εκτός του Υπ. Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκου, συμμετείχαν ο Πρόεδρος ΠΕΔΑ και Δήμαρχος Γαλατσίου Γ. Μαρκόπουλος καθώς και οι Δήμαρχοι: Πειραιά Ι. Μώραλης, Περιστερίου Α. Παχατουρίδης, Αμαρουσίου Θ. Αμπατζόγλου, Παπάγου Χολαργού Η. Αποστολόπουλος, Πετρούπολης Στ. Βλάχος, Καισιαριανής Χρ. Βοσκόπουλος, Ν. Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας Ι. Βούρος, Αχαρνών Σπ. Βρεττός, Φιλοθέης – Ψυχικού Δ. Γαλάνης, Αιγάλεω Ι. Γκίκας, Ιλίου Ν. Ζενέτος, Αιγίνης Ι. Ζορμπάς, Αγ. Παρασκευής Β. Ζορμπάς, Αγ. Δημητρίου M. Ανδρούτσου, Ζωγράφου Δ. Θώδας, Ν. Ιωνίας Δ. Θωμαΐδου, Κηφισιάς Γ. Θωμάκος, Νίκαιας – Ρέντη Γ. Ιωακειμίδης, Διονύσου Ι. Καλαφατέλης, Καλλιθέας Δ. Κάρναβος, Βύρωνα Γρ. Κατωπόδης, Πεντέλης Δ. Κεχαγιά, Κρωπίας Δ. Κιούσης, Αλίμου Ανδρ. Κονδύλης, Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρ. Κωνσταντέλλος, Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης Γ. Κωνσταντάτος, Περάματος Ι. Λαγουδάκης, Λαυρεωτικής Δ. Λουκάς, Μαρκοπούλου Μεσογαίας Κ. Αλλαγιάννης, Παιανίας Ισ. Μαδης, Βριλησσίων Ξ. Μανιατογιάννης, Σπάτων – Αρτέμιδας Δ. Μάρκου, Λυκόβρυσης Πεύκης Αν. Μαυρίδης, Ασπροπύργου Ν. Μελετίου, Αγ. Βαρβάρας Λ. Μίχος, Ηρακλείου Ν. Μπάμπαλος, Δάφνης – Υμηττού Αν. Μπινίσκος, Ραφήνας Ευ. Μπουρνούς, Χαϊδαρίου Ευ. Ντηνιακός, Σαλαμίνας Γ. Παναγόπουλος, Φυλής Χρ. Παππούς, Τροιζηνίας – Μεθάνων Σπ. Πολλάλης, Μεταμόρφωσης Ευστρ. Σαραούδας, Μάνδρας – Ειδυλλίας Χρ. Στάθης, Μεγάρων Γρ. Σταμούλης, Ν. Σμύρνης Στ. Τζουλάκης, Μαραθώνα Στ. Τσίρκας, Αγ. Αναργύρων – Καματερού Στ. Τσίρμπας, Σαρωνικού Π. Φιλίππου, Π. Φαλήρου Ι. Φωστηρόπουλος, Ηλιούπολης Γ. Χατζηδάκης, Κορυδαλλού Ν. Χουρσαλάς.

 
ΣΧΟΛΙΟ: 
ΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΚΛΗΘΗΚΕ ή ΑΓΝΟΗΘΗΚΕ?

Ή ΜΗΠΩΣ ΚΛΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ .... ΤΟ ΣΟΥΛΤΑΝΑΤΟ???
 
Ή ΜΗΠΩΣ ΕΧΕΙ ΧΑΘΕΙ ΤΟΣΟ Η ΜΠΑΛΑ ΠΟΥ ΝΤΡΕΠΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΣΥΝΟΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ, ΜΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΣΕ ΤΙ ΧΑΛΙ ΕΧΟΥΝ ΟΔΗΓΗΘΕΙ ΟΙ ΔΟΜΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΠΟ ΚΟΥΡΑΣΗ και ΚΟΥΡΑΣΙΚΗ?

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου