Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Δευτέρα 11 Μαΐου 2020

Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Χαλανδρίου:


Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Χαλανδρίου είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην βιντεοσκόπηση και αναμετάδοση online των μαθημάτων στην τάξη (που με διαδικασίες fast – track η κυβέρνηση έφερε και ψήφισε στις 8 Μαΐου αργά το βράδυ) και υιοθετούμε τις διατυπωμένες θέσεις σωματείων εκπαιδευτικών:

Αυτή η ρύθμιση δεν πατάει σε κανένα παιδαγωγικό κριτήριο και παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα μαθητών και εκπαιδευτικών.

Δεν υπάρχει καμία δικλείδα ασφαλείας ότι το μάθημα δεν καταγράφεται, δεν μαγνητοσκοπείται αφού δεν μπορεί να ελεγχθεί από τον ίδιο τον εκπαιδευτικό. Την ίδια στιγμή αφήνει ανήλικα παιδιά ανυπεράσπιστα μπροστά σε οποιονδήποτε «καλοθελητή»!

Το μέτρο αυτό δεν έχει καμία σχέση με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση (ασύγχρονη και σύγχρονη).
Η σχέση εμπιστοσύνης, που με τόσο κόπο χτίζουν καθημερινά οι εκπαιδευτικοί μέσα στις σχολικές αίθουσες, παύει να προστατεύεται, θρυμματίζεται. Η δυναμική που δημιουργείται μέσα σε μια τάξη, οι σχέσεις των μαθητών μεταξύ τους αλλά και μεταξύ του εκπαιδευτικού και των μαθητών, η επικοινωνία αλλά και η παιδαγωγική πράξη είναι μοναδική. Αφαιρείται η δυνατότητα της παιδαγωγικής παρέμβασης του εκπαιδευτικού στα πλαίσια της διαχείρισης ιδιαίτερων ζητημάτων που προκύπτουν εντός τάξης. Πώς προστατεύονται για παράδειγμα οι μαθητές μας αν μια αφελής απάντηση ενός μαθητή γίνει viral και τον στιγματίσει σε όλη του ζωή; Η ίδια η συμπεριφορά και η στάση των μαθητών αλλάζει, τροποποιείται όταν γνωρίζουν ότι τους καταγράφει μια κάμερα!
Η εκπαιδευτική διαδικασία είναι μία σύνθετη υπόθεση που δεν είναι ούτε για livestreaming, ούτε για παρακολούθηση από την οθόνη του υπολογιστή από οποιονδήποτε έχει πρόσβαση. Το Υπουργείο Παιδείας χωρίς να λογαριάζει τίποτα μετατρέπει τα σχολικά μαθήματα σε «bigbrother».
Η εκπαιδευτική διαδικασία μέσα στο σχολείο δεν είναι «webinar». Δεν είναι τυφλή (ανά)μετάδοση τυποποιημένη γνώσης. Δεν είναι ούτε το ισοδύναμο της μελέτης τόμων βιβλιογραφίας. Είναι πάνω απ’ όλα άσκηση κοινωνικοποίησης και διάπλαση χαρακτήρα.

Οι εκπαιδευτικοί, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, στις ειδικές εκπαιδευτικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν, στάθηκαν με όλα τα μέσα δίπλα στους μαθητές μας χωρίς καμία απολύτως στήριξη από την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας. Γνωρίζουμε τον τρόπο να σταθούμε έμπρακτα και ουσιαστικά δίπλα σε όλους τους μαθητές μας και σε αυτές τις νέες συνθήκες.

Η στάση του Υπουργείου Παιδείας είναι εξαιρετικά επικίνδυνη! Η τροπολογία που ψηφίστηκε υπερβαίνει κάθε όριο, αφού κλείνει το μάτι σε όποιον μαθητή δε θέλει να έρθει στο σχολείο, να παρακολουθεί το μάθημα από το σπίτι του! Δηλαδή, η δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία να μην είναι υποχρεωτική για όλους!Καλούμε τον Δήμο Χαλανδρίου που είναι αρμόδιος για τις σχολικές υποδομές, να πάρει απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου καταδικάζοντας την συγκεκριμένη απόφαση και να μην επιτρέψει να εγκατασταθεί στα σχολεία μας ο εξοπλισμός βιντεοσκόπησης των μαθημάτων.

Καλούμε τους Συλλόγους Γονέων να μην συναινέσουν στην βιντεοσκόπηση των παιδιών τους, να κινητοποιηθούν και να εμποδίσουν να εγκατασταθεί τυχόν εξοπλισμός βιντεοσκόπησης και να μην επιτρέψουν στα παιδιά τους να παρακολουθούν μαθήματα στην περίπτωση που βιντεοσκοπούνται.

Καλούμε τα παιδιά να αντιδράσουν με τα συλλογικά τους όργανα.

Για την Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών του Δήμου Χαλανδρίου
esgmhal.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου