Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τρίτη 6 Απριλίου 2021

ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΖΙΝΟ ΠΑΡΝΗΘΑΣ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

 

Η υπόθεση της μετεγκατάσταση του ΚΑΖΙΝΟ της Πάρνηθας στο κτήμα Δηλαβέρη και οι επιπτώσεις αυτής της επιλογής είναι γνωστή σε όλους όσους παρακολουθούν στοιχειωδώς τα σοβαρά, τα μεγάλα θέματα, εκείνα που θα επηρρεάσουν  ανεξήτηλα και αθεράπευτα το μέλλον των τοπικών κοινωνιών.

Η "αναπτυξιακή" αντίληψη του τζόγου και των θέσεων εργασίας που παράγει είναι επίσης γνωστή σε όσους επιμένουν να ασχολούνται με την ΠΟΛΙΤΙΚΗ για τα μεγάλα και όχι με το μηντιακό ρωμαϊκό θέαμα. 

Είναι μια "αναπτυξιακή" αντίληψη που επικυριαρχεί δυστυχώς  - κακά τα ψέμματα, - στην κοινωνία της ανεργείας, της ανασφάλειας, της φτώχειας, της κρίσης. Είναι η κυρίαρχη αντίληψη όσο και αν θέλουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Οι περισσότεροι συμπολίτες μας σκέφτονται πώς "θα χωθούν" αυτοί και τα παιδιά τους στη νέα αυτή αναπτυξιακή προοπτική του τζόγου, της τοκογλυφίας, της κατάπτωσης. Και οι "συνετοί" πολιτικοί παίκτες του κατεστημένου κοιτάνε πώς θα κερδοσκοπήσουν ευκαιριακα μέσα από αυτόν τον επικοινωνιακό ζόφο που βαφτίστηκε "πολιτική αντιπαράθεση".

Ο ακραίος νεοφιλελευθερισμός, ο καζινοκαπιταλισμός της φούσκας, ο αντιπαραγωγικός καπιταλισμός, ο καπιταλισμός της εξάντλησης των φυσικών πόρων και της εξαθλίωσης του φυσικού  και ανθωπογενούς περιβάλλοντος, βρίσκει την "εξειδίκευσή" του στις αστικές επενδύσεις, στους εύκολα προσβάσιμους για όλους ναούς του τζόγου στο Ελληνικό και στο Μαρούσι.

Οι προσφυγές του δήμου Χαλανδρίου και της επιτροπής κατοίκων στο ΣτΕ δικαιώθηκαν μεν αλλά δεν ήταν αυτό αρκετό για να αποτρέψει τις μεγάλες πολιτικές δυνάμεις του τόπου να προχωρήσουν άμεσα και συναινετικά στην εφαρμογή των σχεδίων των επιχειρηματικών ομίλων που τις διατηρούν ισχυρές και τροφοδοτούν το νέο δικομματισμό, χρησιμοποιώντας την κοινοβουλευτική τους δύναμη για να καταστήσουν ανίσχυρη της απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας.

Οι "αγώνες" των συλλογικοτήτων, η κινηματική αντίσταση  στην προηγούμενη περίοδο, όταν οργανώθηκαν οι κινητοποιήσεις υποστήριξης των προσφυγών, ήταν ισχνές, δεν συγκίνησαν την μεγάλη μάζα των συμπολιτών μας, παρόλα αυτά ανέδειξαν στα media το θέμα και βοήθησαν στην θετική εξέλιξη στο ΣτΕ, άρα ήταν χρήσιμες.  

Δεν απέφυγαν πάντως  την "παράδοση" σε τέτοιες κινητοποιήσεις: τις γνωστές και ξεπερασμένες μεθόδους ελέγχου επιτροπών και κινητοποιήσεων από την παραδοσιακή κομμουνιστογενή αριστερά που παλιά λέγαμε "καπέλωμα". Και τελικά αξιοποιήθηκαν και οικειοποίθηκαν, μικροπαραταξιακά κατά την προεκλογική περίοδο των δημοτικών εκλογών, πρακτική που προκαλεί πάντα αποσυσπείρωση κοινωνικών δυνάμεων που θα μπορούσαν να συστρατευτούν στον στόχο, αν δεν έσπευδαν κάποιοι να στηθούν μπορστά τους με το κομματικό τους πανώ και την ντουντούκα τους.

Κρίσιμοι συλλογικοί φορείς της πόλης - Ένωση Γονέων και Περιβαλλοντικός Σύλλογος - απόλυτα ελεγχόμενοι από την διοίκηση του δήμου και τις τοπικές παραδοσιακές κομματικές δυνάμεις αρκούνται σε μια ανακοίνωση "καταδίκης" ή έκφρασης συναισθημάτος απογοήτευσης και εξαντλούν την δράση τους στο παιχνίδι του Μουτζούρη.

Αυτές οι ίδιες τοπικές δυνάμεις άνοιξαν στο παρελθόν τον δρόμο της fust track πολεοδόμησης για να είναι .... αποτελεσματικές στην εφαρμογή των επιλογών τους στον ΧΕΥ 9,  θυμίζουμε διότι δεν είμαστε χρυσόψαρα. Αυτή ακριβώς την πολιτική αντίληψη εκμεταλλεύτηκε σήμερα η κυβέρνηση για να μας επιβάλλει το ΚΑΖΙΝΟ.

Στο αυριανό δημοτικό συμβούλιο το θέμα θα σζητηθεί σε συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη που δεν μπορούν οι πολίτες να παρακολουθήσουν. 

Δεν θα μπορούσε να διοργανωθεί μια ανοικτή διαδυκτιακά συνεδρίαση για ένα τέτοιο θέμα; 

Θα μπορούσε.

Σε μια ημερήσια διάταξη 12 θεμάτων το θέμα θα συζητηθεί στην 10η θέση με 11ο θέμα το νέο νόμο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Προηγούνται τα διαχειριστικά θέματα, οι διευθετήσεις: Αναθέσεις εργασιών, πρόστιμα, παραχωρήσεις ακινήτων,, επιτροπάτα κλπ. 

Δεν δείχνει αυτό το ότι η συζήτηση γίνεται απλά για να γίνει και να τελιεώνουμε με .... την υποχρέωση;

Ο δήμαρχος Χαλανδρίου προετοιμάζει με λαλίστατες δημόσιες παρεμβάσεις του το κλίμα για το αιτούμενο για εκείνον: ΜΙΑ ΟΜΟΦΩΝΙΑ σε κάποιους νέους αγώνες για να αποτραπεί η υλοποίηση της απόφασης του κοινοβουλίου που εγκρίθηκε με την πλατιά συναίνεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως και ο ίδιος παραδέχτηκε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

Καλεί σε μια ομοφωνία υποκρισίας και ξεπλύματος των ευθυνών των φιλοκυβερνητικών δημοτικών παρατάξεων και των δημοτικών παρατάξεων υποστηριζόμενων από τον ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ που στο κοινοβούλιο δεν καταψήφισε την τροπολογία για την μετεγκατάσταση του ΚΑΖΙΝΟ.

Και καλεί τις συλλογικότητες και τους δημότες σε .... νέους αγώνες ενάντια στην υλοποίηση της απόφασης του κοινοβουλίου. 

Δεν ξέρουμε πραγματικά ποιος μπορεί να εμπνευστεί από μια τέτοια πρόταση - πρόσκληση.

Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε ποιοι δημότες δεν θα κάνουν τον απλό συνειρμό: "μα καλά τα κόμματά σας κύριοι άλλα λένε σε επίπεδο δήμου, σε επίπεδο περιφέρειας ή νομαρχιακών τους επιτροπών και άλλα ψηφίζουν στην βουλή για ένα τέτοιας σημασίας θέμα και δεν βρίσκεται ΕΝΑΣ από εσάς να καταθέσει μια παραίτηση ευθιξίας ή διαμαρτυρίας από την καρέκλα του για να ταρακουνήσει αυτή την ισορροπία της υποκρισίας; "

Και θέλετε τώρα εμείς να "συστρατευτούμε" σε νέους αγώνες υπό την καθοδήγησή κυβερνητικών αξιωματούχων ή μελών της ΚΕ κομμάτων που άνοιξαν τον δρόμο στο ΚΑΖΙΝΟ για να το αποτρέψουμε;

Αναμένουμε ότι η τοποθέτησή μας αυτή θα προκαλέσει τα τρολς να μας επιτεθούν και να μας κατηγορήσουν ότι "διασπούμε την ενότητα και τη συναίνεση" σε μια διεκδικούμενη .... ομοφωνία χειρισμών. 

Η υποκρισία πάντα υποκρισία χρησιμοποιεί για να κάνει την δουλειά της και να υποτιμήσει όσους την αναδεικνύουν. Ίσως δεχτούμε και προσωπικές επιθέσεις. Μαθημένα τα βουνά στα χιόνια.

Εμείς θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε από σήμερα την θέση μας: Σε καμία πρωτοβουλία υπό την "ηγεσία", "συντονισμό", "πολιτική καθοδήγηση" στελεχών κομμάτων που στήριξαν την τροπολογία στην βουλή δεν έχουμε θέση.

 Καλούμε τα τοπικά στελέχη αυτών των κομμάτων και κυρίως τους αιρετούς δημοτικούς σύμβουλους να πάρουν δημόσια, έμπρακτα και θαραλλέα απόσταση από την επιλογή καταστροφής του Χαλανδρίου με δηλώσεις ενάντια στα ίδια τα κόμματά τους και οι γενναιότεροι αυτών με την παραίτηση διαμαρτυρίας τους. 

Θα μετάσχουμε σε οποιαδήποτε επιτροπή αγώνα ή κινητοποίηση οργανωθεί εκτός των ορίων ελέγχου των κομμάτων που ψήφισαν την μετεγκατάσταση στο κοινοβούλιο.

Δημήτρης Λέρτας Δημοτικός Σύμβουλος Χαλανδρίου

Άγγελος Νταβίας (πρ. Δημοτικός Σύμβουλος - Επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης)

1 σχόλιο:

  1. Δημήτρης Παπαμητρόπουλος12 Απριλίου, 2021

    Ουδείς πλέον υποκριτής των ιερέων, αν δεν υπήρχαν οι (νεο)αριστεροί....

    ΑπάντησηΔιαγραφή