Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Κυριακή 8 Αυγούστου 2021

Το Πράσινο Κίνημα εκφράζει αυθεντικά τον Πράσινο Χώρο

 

Γράφει ο Κώστας Καλογράνης – Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος *
 
Δεν ξέρουμε πότε θα πραγματοποιηθούν οι επόμενες εθνικές εκλογές. Αυτό το γνωρίζει μόνο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτό που ξέρουμε σίγουρα είναι ότι, όταν αυτές προκηρυχθούν, τα περιβαλλοντικά ζητήματα και η λεγόμενη «Πράσινη Ατζέντα», θα είναι στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης. Το ερώτημα είναι, ποιος από τον πράσινο χώρο, έχει την αξιοπιστία και τη δυναμική να βάλει στον πολιτικό διάλογο αυτά τα θέματα…
 
Η Πράσινη Μετάβαση και ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός που είναι δύο βασικοί πυλώνες του Ταμείου Ανάκαμψης, θα μας απασχολήσουν διεξοδικά για να μην χάσουμε μία ακόμα ευκαιρία για την χώρα μας. Βλέπουμε ότι οι χώρες της Ε.Ε. που έχουν δώσει έμφαση στην Πράσινη Ατζέντα, έχουν αυξήσει τους ποιοτικούς δείκτες διαβίωσης των πολιτών τους. Ταυτόχρονα, όμως, βλέπουμε ότι το Πράσινο Κίνημα σε όλη την Ευρώπη δυναμώνει και τα Πράσινα κόμματα, μπαίνουν στα Εθνικά Κοινοβούλια καταγράφοντας υψηλά ποσοστά. Το φαινόμενο των Γερμανών Πρασίνων, είναι η πιο πετυχημένη περίπτωση, σε μία σειρά Πράσινων επιτυχιών σε όλη την Ευρώπη. Κι αν ακόμα δεν κερδίσει την Καγκελαρία η Πράσινη Ανναλένα, είναι πολύ πιθανόν να συμμετάσχει στην κυβέρνηση, αφού στη Γερμανία υπάρχει απλή αναλογική σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις.
 
Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά στην Ευρώπη, στην Ελλάδα μία σειρά από πολιτικές αποφάσεις και συμπεριφορές της «Βαρωνίας των Οικολόγων», βούλιαξαν τον πράσινο χώρο στην ανυποληψία και την περιθωριοποίηση. Μοναδική εξαίρεση το Πράσινο Κίνημα, το οποίο λειτούργησε με εξωστρέφεια και με συγκεκριμένη πολιτική διεύρυνσης του πράσινου χώρου.
 
Οι «Οικολόγοι Πράσινοι», συμμετείχαν στην κυβέρνηση του Συριζα και επί 4,5 χρόνια, είχαν Υπουργικούς, Βουλευτικούς και Κυβερνητικούς θώκους. Συνυπέγραψαν τις εξορύξεις υδρογονανθράκων, «πούλησαν» τον εμβληματικό αγώνα για τη διαχείριση απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, νομοθέτησαν ένα έκτρωμα για τα αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα. Δεν τόλμησαν να φέρουν νομοσχέδιο κατά των μεταλλαγμένων, δεν μπόρεσαν να θωρακίσουν νομικά τη διάσωση των παραδοσιακών σπόρων και ψήφισαν στη βουλή το έκτρωμα παραχώρησης του ΟΣΕ στους Ιταλούς, την ώρα που για όλους τους Πράσινους ο σιδηρόδρομος αποτελεί βασικό πυλώνα της βιώσιμης κινητικότητας.
 
Φυσικά δεν ξεχνάμε και την αλλοπρόσαλλη πολιτική για τα βιολογικά προϊόντα, που έφερε όλους τους παραγωγούς βιολογικών, σε έξαλλη κατάσταση. Είναι μακρύς ο κατάλογος των αποτυχιών τους… Με την πολιτική συμπεριφορά τους, ουσιαστικά συνέβαλλαν στην ιδεολογική επικράτηση του νεοφιλελευθερισμού που βιώνουμε σήμερα.
 
Η οικονομική σχέση και εξάρτηση που έχουν ακόμα και σήμερα με τον Σύριζα, καθιστούν μονόδρομο την εκ νέου συνεργασία με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου, ότι ενώ είχαμε συμφωνήσει το 2019, να κατέλθει στις εθνικές εκλογές όλος ο πράσινος χώρος μαζί, οι Οικολόγοι Πράσινοι, αποφάσισαν να ενταχθούν στον Σύριζα, τελευταία στιγμή, με τέτοιον τρόπο, ώστε να μην προλαβαίνουμε να συγκροτήσουμε αυτόνομα «πράσινα» ψηφοδέλτια. Έχουν καταστεί πολιτικά αναξιόπιστοι, πανταχόθεν… 
 
Οι «Πράσινοι», έχουν φυσικό ηγέτη έναν «βαρώνο της οικολογίας», ο οποίος υποστηρίζει διαχρονικά και δημόσια, διάφορες εθνομηδενιστικές θέσεις, όπως ότι δεν έχει γίνει ποτέ η γενοκτονία των Ποντίων. Οι περιθωριακές αυτές απόψεις συνέβαλλαν στην πολιτική γραφικοποίηση αυτών των στελεχών και ουσιαστικά τράβηξαν μαζί τους, στο πολιτικό περιθώριο, τον «πράσινο» περίγυρό τους. Επίσης έχουν χρεωθεί πολιτικά την αποτυχία των ευρωεκλογών του 2014 για τον πράσινο χώρο, αφού ο κόσμος καταψήφισε την θητεία τους στο ευρωκοινοβούλιο. Πρόσφατα συναντήθηκαν με το ΚΙΝΑΛ και τη Φώφη Γεννηματά και μάλλον θα συμπλεύσουν πολιτικά.
 
Το Πράσινο Κίνημα, το οποίο ιδρύθηκε 28 Νοεμβρίου του 2017, εξέφρασε την ανάγκη να δημιουργηθεί, μία «πράσινη» πλατιά κοινωνική συμμαχία, μακριά από την πολιτική αναξιοπιστία και την πολιτική περιθωριοποίηση των άλλων. Έχουμε αποφασίσει, αυτή τη φορά να δώσουμε το παρόν, όταν προκηρυχθούν οι εθνικές εκλογές, με αυτόνομα Πράσινα Ψηφοδέλτια, σε όλη την Ελλάδα. Με οδηγό μας τις επιτυχίες που είχαμε στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές, όπου καταγράψαμε δυνάμεις.
 
Είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε την μοναδική, εναλλακτική, τεχνοκρατικά δομημένη, πράσινη πρόταση διακυβέρνησης. Για αυτό και λέμε χαρακτηριστικά «Ούτε με τους Αριστερούς, ούτε με τους Άριστους. Πάμε Πράσινα και Αυτοδύναμα». Γιατί ο πράσινος χώρος, πρέπει να εκφραστεί αυθεντικά και στο ελληνικό κοινοβούλιο. Γιατί η Κλιματική Κρίση, από την Κλιματική Αλλαγή είναι εδώ και δεν είναι fake news. Γιατί πρέπει να μπει ένα φρένο στην συνεχώς αυξανόμενη ιδεολογική επικράτηση του νεοφιλελευθερισμού που βιώνουμε. Γιατί οι άλλοι κυβέρνησαν, διοίκησαν και απέτυχαν.
 
Για όλα αυτά και για ακόμα περισσότερα, το Πράσινο Κίνημα, είναι η μοναδική αυθεντική έκφραση του πράσινου χώρου. Και αυτό θα αποτυπωθεί και στις εθνικές εκλογές, όποτε και αν αυτές πραγματοποιηθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου