Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021

Πράσινο Κίνημα: Χωρίς ΠΡΟΛΗΨΗ θα κυνηγάμε συνεχώς τις φωτιές

 Πράσινο Κίνημα: Χωρίς ΠΡΟΛΗΨΗ θα κυνηγάμε συνεχώς τις φωτιές 

Η χώρα συνεχίζει να βιώνει ξανά και ξανά τον πύρινο εφιάλτη, καθώς οι κυβερνήσεις δεν λένε να “ξυπνήσουν” και να προχωρήσουν στις απαραίτητες αλλαγές που πρέπει να γίνουν ώστε να μην ερχόμαστε συνέχεια αντιμέτωποι με την πύρινη λαίλαπα.
Πρώτα από όλα, το Πράσινο Κίνημα εκφράζει τη συμπαράστασή του στους κατοίκους των περιοχών που πλήττονται από τις πυρκαγιές σε πολλά σημεία της χώρας, στο προσωπικό της πυροσβεστικής και των υπηρεσιών που δίνουν μια ηρωική μάχη σε δύσκολες συνθήκες.
Δυστυχώς, για μία ακόμη φορά ζούμε τις τραγικές συνέπειες από την εγκληματική ανυπαρξία σύγχρονου και ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας με επίκεντρο την πρόληψη όπως επανειλημμένως έχει αναφέρει το Πράσινο Κίνημα. Η φιλοσοφία που έχει περάσει ότι η Πολιτική Προστασία λειτουργεί συμπληρωματικά στην Πυροσβεστική Υπηρεσία όταν υπάρχουν φωτιές, πρέπει να αλλάξει. Διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις απέτυχαν να δημιουργήσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης των πυρκαγιών. 

“Τις πταίει;” 
Το Πράσινο Κίνημα θέλει μέσα από μία χαρακτηριστική περίπτωση να δείξει τι ακριβώς συμβαίνει και γιατί καταλήγουμε να κλαίμε πάνω από τις στάχτες συνεχώς.  
Μέτα από όλα όσα έγιναν κάποιος δίκαια θα αναρωτιόταν: “Πόσα χρήματα διέθεσε το επιτελικό κράτος για έργα αντιπυρικής θωράκισης;”
Η απάντηση είναι και η ...απάντηση για όσα συμβαίνουν. Συγκεκριμένα: “Με απόφαση της Γενικής Δ/νσης Δασών & Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ εγκρίθηκε η διάθεση πίστωσης ποσού 1.700.000,00 € από τις εγγεγραμμένες πιστώσεις του Ειδικού Φορέα Δασών του Πράσινου Ταμείου, οικονομικού έτους 2021, για την χρηματοδότηση των Δασικών Υπηρεσιών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων για την υλοποίηση έργων και εργασιών αντιπυρικής προστασίας και οδοποιίας που περιλαμβάνονται στα εγκεκριμένα «Προγράμματα δασικών δραστηριοτήτων για χρηματοδότηση από τον Ειδικό Φορέα Δασών του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ έτους 2021» από πιστώσεις του Ειδικού Φορέα Δασών του Πράσινου Ταμείου έτους 2021.
Από τα 17,7 εκατ. ευρώ που ζητούσαν τα δασαρχεία όλης της χώρας για έργα αντιπυρικής θωράκισης, η κυβέρνηση πίστωσε μόλις 1,7 εκατ. για όλη την Ελλάδα
Εγκρίθηκε δηλ. μόλις το 10% των δαπανών που αιτήθηκαν τα δασαρχεία για την υλοποίηση έργων και εργασιών αντιπυρικής προστασίας και οδοποιίας.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Μεσσηνίας: Οι πιστώσεις που διατέθηκαν στις δασικές υπηρεσίες με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2021, για την αντιπυρική προστασία δημόσιων δασών και δασικών εκτάσεων, αλλά και τη διάνοιξη, συντήρηση, βελτίωση και ασφαλτόστρωση δασικών δρόμων, αγγίζουν το ιλιγγιώδες ποσό των… 17.000 ευρώ. Ντροπή...

Το Πράσινο Κίνημα έχει προτάσεις και θα τις επαναλαμβάνει ΣΥΝΕΧΕΙΑ
Το Πράσινο Κίνημα έχει καταθέσει τις προτάσεις του για να ξεκινήσει να αντιμετωπίζεται αυτή η τραγική κατάσταση. Χαρακτηριστικά, το κόμμα έχει ενημερώσει ότι το 2018 αμέσως μετά τις καταστροφές στο Μάτι ξεκίνησαν να εργάζονται στη Δασική Υπηρεσία μία σειρά από ειδικότητες, όπου εκπαιδευτήκαν θεωρητικά και πρακτικά και εξειδικεύτηκαν. Εργάστηκαν 16 μήνες στην πρόληψη κατά των δασικών πυρκαγιών, φύλαξη δασών και στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Δασολόγοι, Δασοπόνοι, Ειδικοί Δασικής Προστασίας, Υλοτόμοι, Δασεργάτες, Χειριστές μηχανημάτων έργων, Διοικητικοί και Φύλακες ξεπέρασαν τις προσδοκίες αυτού του πρωτοποριακού προγράμματος. Βάση του απολογισμού για το 2019 όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Πληροφοριακού Συστήματος για τις δασικές πυρκαγιές (EFFIS) το πρόγραμμα αυτό κρίθηκε απόλυτα πετυχημένο. Κι όμως το 2020 δεν ανανεώθηκε το πρόγραμμα με τη δικαιολογία της πανδημίας…
Το Πράσινο Κίνημα, επαναφέρει την πρότασή του για τη δημιουργία εξειδικευμένων επιτροπών Αντιπυρικής Θωράκισης. Με εξειδικευμένες ασκήσεις αντιμετώπισης των προβλημάτων, όχι την ώρα της κρίσης αλλά σε προηγούμενο χρόνο με την συμμετοχή των πολιτών.
Τη δημιουργία, συγκεκριμένου εθελοντικού σώματος πολιτών.
Την πρόσληψη προσωπικού που θα επιμορφωθεί και θα εξειδικευτεί στις προληπτικές λειτουργίες που πρέπει να γίνουν ανά κατηγορία φυσικής καταστροφής και στη συγκεκριμένη δράση που πρέπει να κάνει την ώρα της κρίσης.
Να χρησιμοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες και εξειδικευμένα οικολογικά υλικά αντιμετώπισης των πυρκαγιών.
Να υπάρξει ενημέρωση στα σχολεία για την στάση που πρέπει να κρατήσουν οι πολίτες την ώρα της φυσικής καταστροφής.
Θα λέγαμε να πάρουν πίσω και τα αντιπεριβαλλοντικά νομοσχέδια, αλλά τα οικονομικά συμφέροντα δεν θα τους το επιτρέψουν. Ζητάμε με ένταση, επίσης, να προσλάβουν πάλι τους δασεργάτες δασοπροστασίας, που έχουν εξειδικευτεί και πιστοποιηθεί για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι πέρυσι με την δικαιολογία της πανδημίας, πάλι δεν είχε γίνει κάποια ενέργεια στον τομέα της πρόληψης και δεν προσελήφθη το εξειδικευμένο προσωπικό που χρειαζόταν. Το αποτέλεσμα ήταν, το 2020 όπου δεν υπήρχε η Πυροπροστασία Δασών, να χαρακτηρίζεται σαν η πιο δαπανηρή περίοδος των τελευταίων χρόνων. Τα χρήματα που δαπανήθηκαν για την καταστολή των πυρκαγιών ήταν πολλαπλάσια από τα προηγούμενα χρόνια αφού δεν είχε γίνει καμία προληπτική εργασία. Οι Έλληνες φορολογούμενοι επιβαρύνθηκαν με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ παραπάνω, τα οποία πήγαν σε ιδιώτες εργολάβους, οι οποίοι, έτρεχαν τελευταία στιγμή να σώσουν ότι μπορούν. Όπως προκύπτει, από την 1η Ιανουαρίου μέχρι 1η Οκτωβρίου 2020 εκδηλώθηκαν στην επικράτεια συνολικά 11.931 αγροτοδασικές πυρκαγιές από τις οποίες κάηκαν συνολικά πάνω από 152.000 στρεμμάτων αγροτοδασικών εκτάσεων. Έγιναν 15.696 αστικές πυρκαγιές κατά τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 49 άνθρωποι. Σε σχέση με το 2019, αυξήθηκε ο αριθμός των αγροτοδασικών αλλά και αστικών πυρκαγιών.

Κώστας Καλογράνης: “Κάποια στιγμή πρέπει όλοι να αναλογιστούν τις ευθύνες τους σε αυτό το κράτος”
Για το συγκεκριμένο θέμα ο Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης δήλωσε τα εξής: «Πρώτα από όλα το Πράσινο Κίνημα εκφράζει τη συμπαράστασή του στους πληγέντες και τις ευχαριστίες του σε όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την τιτάνια προσπάθειά τους. Πρέπει όμως να ξέρουν οι αρμόδιοι ότι οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των αληθινών αυτών ηρώων δεν μπορούν να ξεπλύνουν τις ευθύνες της κυβέρνησης. Εχθές ήταν κοινή η πεποίθηση ότι αν φυσούσε με μεγαλύτερη ένταση θα είχαμε μία καταστροφή που δεν θα είχε προηγούμενο και την ίδια στιγμή βλέπαμε τους αρμόδιους Υπουργούς να δηλώνουν πως ήταν προετοιμασμένοι. Κάποια στιγμή πρέπει όλοι να αναλογιστούν τις ευθύνες τους σε αυτό το κράτος.” 

Go Green με το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
Παίρνουμε Θέση—Η Πολιτική στην Πράξη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου