Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2022

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ (του Άγγελου Νταβία)

 


Η πολιτική προστασία είναι σχέδιο ΔΡΑΣΗΣ.

Για πολλούς είναι απλά ένα χαρτί για την κάλυψη της νομικής τους υποχρέωσης να έχουν ένα κάποιο σχέδιο κατατεθειμένο, προς αποφυγή της ευθύνης να κατηγορηθούν ότι δεν είχαν σχέδιο.

Η γραφειοκρατική αντιμετώπιση τέτοιων κρίσιμων για την ασφάλεια και την ζωή των πολιτών θεμάτων είναι ΑΝΤΙΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ προσέγγιση.

Όπως ΑΝΤΙΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ προσέγγιση είναι το μπαλάκι των ευθυνών μεταξύ των βαθμίδων της αυτοδιοίκησης.

Το να επαναλάβουμε το χιλιοειπωμένο περί ξεκαθαρίσματος των αρμοδιοτήτων είναι ανούσιο, όσο περί αυτού η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ως σώμα και πέρα από κόμματα - ΚΕΔΕ και ΕΝΩΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ - δεν ξεκαθαρίζει ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ τα όρια των ευθυνών που αναλαμβάνει απέναντι στον πολίτη στα ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ και αποδέχεται να γίνεται ο αυτοφοράκιας των ευθυνών του κεντρικού κράτους με αντάλλαγμα τις καρέκλες και την δημοσιότητα.

Ειδικά σε ένα "ΚΡΑΤΟΣ" που έχει μεν πλέον και ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ αλλά καθόλου δεν είναι καθαρό τι ακριβώς κάνει αυτό το υπουργείο εκτός από το να στέλνει SMS και να προκηρύσσει ΑΡΓΙΕΣ στο ΔΗΜΟΣΙΟ.

Το ΕΠΙΤΕΛΙΚΟ κράτος δεν είναι, ούτε θα γίνει ποτέ ΕΠΙΤΕΛΙΚΟ αν δεν μπορεί να επιτελέσει τις υποχρεώσεις του απέναντι στον πολίτη.

Τι Πολιτική Προστασία είναι αυτή που όταν ξεσπά μία κρίση δεν υπάρχει επιτελείο συντονισμού της και μηχανισμός, πόροι, εργαλεία, ανθρώπινο δυναμικό και χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να συνεννοηθεί παρά για να δράσει; Μην προσθέσουμε εδώ και την παροιμιώδη αδιαφορία κάποιων να συνεδριάζουν για άλλα άσχετα θέματα, την ώρα που θαβόταν η πόλη.

Μια αντιστοίχιση της κατάστασης που επικρατεί στην πολιτική προστασία θα επιχειρήσουμε : Σκεφτείτε να υπάρχει  θερμό επεισόδιο και κάθε μονάδα του στρατού ξηράς, της αεροπορίας και του ναυτικού να έχει το δικό της σχέδιο αντιμετώπισης και να κάνει ό,τι να 'ναι, ανάλογα με τα κέφια του διοικητή της.

Ε αυτό είναι πολιτική προστασία σήμερα: Πυροσβεστική, Αυτοδιοίκηση Πρώτου και Δεύτερου βαθμού, συνεργεία της Αττικής και της Ιόνιας οδού. Κάθε π..... και βασίλειο, λέγαμε μικροί.

ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ Η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΥΡΙΩΣ ΛΟΙΠΟΝ; Δεν λέει την ΑΛΗΘΕΙΑ πριν ξεσπάσει η κρίση. Δεν λέει την αλήθεια ΣΤΗΝ ΛΙΑΚΑΔΑ. Θα την πει ποτέ στον χιονιά;

Που τότε κινδυνεύουν οι κάτοχοι των μεταξωτών βρακιών - των καρεκλών - να χρεωθούν και τίποτα ποινικές και αστικές ευθύνες? ¨Η να τους πει κανένας "ΕΙΣΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ παραιτήσου;"

Εκκολαπτόμενοι μάγοι αυτοδιοικητικοί καρεκλοκένταυροι προβάλουν στον δημότη το σωτήριον έργο τους στην πολιτική προστασία παριστάνοντας ότι κάτι κάνουν, όταν έχει λιακάδα. Αγοράζουν ένα αυτοκίνητο και βγάζουν 3 δελτία τύπου για να έχουν δουλειά τα τρολάκια τους να το δείχνουν καμιά βδομάδα στον εκστασιασμένο ιθαγενή.

Κρύβονται πίσω από τους ασυντόνιστους εργαζόμενους του μηχανισμού τους.

Εξαγγέλλουν συνεχώς οργάνωση σωμάτων εθελοντών. Το αντίστοιχο στο παράδειγμά μας είναι η παλαϊκή άμυνα. Είναι χρήσιμη; ΑΠΟΛΥΤΩΣ. Αλλά να υπάρχει και οργανωμένος στρατός όμως, έτσι; Να έχουμε και κανένα ΡΑΦΑΛ. 

Και 'διεκδικούν' μονίμως χρήματα για μηχανήματα και θέσεις για διορισμούς. ΚΛΑΣΣΙΚΑ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ.

Αποδέχονται "αρμοδιότητες" που ξέρουν ότι δεν μπορούν στην ουσία να επιτελέσουν όταν το κεντρικό κράτος τους δείχνει το τυράκι: Όταν τους δίνει την δυνατότητα να κάνουν 5 ρουσφέτια με "πρόσληψη" ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ σε θέσεις πολιτικής προστασίας, λέει. 

Κάνουν τα ρουσφέτια τους οι δημαρχάρες, παίρνουν τα κουκιά, λήγουν οι συμβάσεις και όλη η συζήτηση - αντί να είναι πώς θα έχουμε πολιτική προστασία - περνάει στο αν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις. 

ΚΛΑΣΣΙΚΑ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ του ελληνικού πολιτικού παραλογισμού και του παλαιοκομματισμού.

Αυτά είναι γνωστά σε όλους. Η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση δεν έπρεπε ποτέ να είχε αποδεχτεί ΕΥΘΥΝΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΕΤΟΙΩΝ ΚΡΙΣΕΩΝ κατά μόνας. Δεν μπορεί.

Είναι σαν το τάγμα πεζικού της Χίου να θέλει να οργανωθεί μόνο του για να αντιμετωπίσει εισβολή του Τούρκου.

(Μην παρεξηγείτε τις στρατιωτικές παραβολές. Δεν το άρχισα εγώ αυτό, έτσι?)

Το ξέρουν οι πάντες ότι δεν μπορεί. Αν δεν το ξέρανε άλλωστε ότι ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ δεν θα φτιάχνανε οι δήμοι συνδέσμους σαν τον ΣΠΑΠ ή τον άλλο, εκείνο τον εντελώς ανύπαρκτο.

Γι΄αυτό τους φτιάξανε υποτίθεται. Για να ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΝ !

Λέξη άγνωστη όμως όταν έρχεται η ουσία της. 

Διότι στην θεωρία όλοι θα αποδεχτούν αυτά που γράφω σήμερα. 

Στην πράξη όμως δεν είπε κανένας ΔΗΜΑΡΧΑΡΑΣ της περιοχής "'Όχι εγώ δεν θα πάρω συμβασιούχους πολιτικής προστασίας και καλώ τους συναδέλφους να κάνουν το ίδιο ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΙ ΟΛΟΥΣ Ο ΣΠΑΠ και να φτιαχτεί στην περιοχή μια ΑΞΙΟΜΑΧΗ ΜΟΝΑΔΑ. Ούτε μηχανήματα θα πάρω - τα λεφτά στον ΣΠΑΠ για να έχουμε έναν αξιόπιστο ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟ στόλο."

Μαλάκες είναι; θα μου πει ο ..... ρεαλιστής, πολιτικαλκορεκτ απολογητής.

Ε θάψου στον χιόνι .... για να μην είναι μαλάκας ο δικός σου. Αυτός που ψήφισες. Και δεν μπορείς να καμαρώνεις για τον μεγαλοσωτήρα που τον έφερες εσύ με την ψήφο σου. ΟΥΤΕ ΕΣΥ ΘΕΣ ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΤΕΙΣ ΕΥΘΥΝΗ!

Ξέρω. Αυτά που λέμε είναι από άλλο πλανήτη. Το ξέρουμε. 

Το να παριστάνεις τον Σωτήρα και να κάνεις ρουσφέτια δίνει περισσότερους ψήφους από το να λες την αλήθεια. Και τροφοδοτεί το ναρκισσισμό του ψηφοφόρου σου (για να γίνουμε και εμείς ολίγον της μοδός της ψυ ανάλυσης του δημόσιου βίου.)

Το να είναι οι Διαδημοτικοί Σύνδεσμοι απλώς καρέκλες για επιδέξιους κ...... είναι επίσης βολικό για το σύστημα.

ΔΥΟ ΤΡΟΠΟΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΑΝΑΖΗΣΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ .

ΔΥΟ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ:

Η πρώτη είναι η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση να βγει τελείως εκτός από τον σχεδιασμό πολιτικής προστασίας αφού είναι ασόβαρη και επικίνδυνη. ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΠΟΝΑΕΙ ΕΝΑΝ ΟΡΚΙΣΜΕΝΟ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ όπως ο υπογράφων.

Η δεύτερη είναι να ενισχυθεί ουσιαστικά η ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ συνεργασία. Γίνεται? Θέλει ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥΣ που θα αποποιηθούν τον ρόλο του ΣΩΤΗΡΑ και του ΨΗΦΟΘΗΡΑ δια των ρουσφετιών και θα γίνουν ΟΜΑΔΙΚΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ; ΓΙΝΕΤΑΙ; 

ΦΟΒΑΜΑΙ - ως αυτοδιοικητικός - την απάντηση, όταν η .... "αριστερά' κατάντησε σαν και τους δικούς μας.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΝΤΑΒΙΑΣ

ΥΓ: Μια ερώτηση μόνο για να κλείσω το κεφάλαιο του τελευταίου χιονιά: Ο ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΕΙΧΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΛΑΤΙ τελικά; Διότι μου λένε ότι ήταν να αγοράσει 160 τόνους αλάτι μια βδομάδα πριν την ΕΛΠΙΔΑ αλλά δεν το αγόρασε γιατί - λέει - δεν είχε πού να το βάλει; Δεν μπορώ να διασταυρώσω την καταγγελία αλλά ρωτάω, μπας και φιλοτιμηθεί κανείς να απαντήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου