Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Συμμετέχει στο 35ο συμβούλιο του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ, στη Λετονία.

 Στο 35ο Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος θα συμμετέχει το Πράσινο Κίνημα. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί 2-5 Ιουνίου στη Ρίγα της Λετονίας! Το Πράσινο Κίνημα, θα εκπροσωπήσουν το μέλος του πολιτικού συμβουλίου και αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ Νίκος Παπαδάκης και ο εκπρόσωπος τύπου Νίκος Καραμπάσης. Κεντρικά θέματα του Συμβουλίου, μεταξύ άλλων, είναι η στρατηγική των Ευρωπαίων Πράσινων για την ασφάλεια, τη δίκαιη μετάβαση και την ενέργεια .

Το κείμενο – πλαίσιο

“Από την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, βρεθήκαμε σε έναν διαφορετικό κόσμο: αντιμετωπίζουμε πόλεμο στην ευρωπαϊκή ήπειρο και μια άνευ προηγουμένου ενεργειακή κρίση. Η ρωσική επίθεση σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής στην ιστορία μας, κλονίζοντας τα θεμέλια της ενεργειακής μας πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας καθώς και των εξωτερικών μας σχέσεων.

Ο πόλεμος του Πούτιν έχει προκαλέσει μια αλλαγή στην πολιτική ασφάλειας και άμυνας στην Ευρώπη. Η ευρωατλαντική κοινότητα συγκεντρώθηκε από κοινού για να υποστηρίξει την Ουκρανία και ελήφθησαν γρήγορες αποφάσεις για τον περιορισμό της ρωσικής επιθετικότητας. Και μόλις πρόσφατα, η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν επίσημες αιτήσεις για να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ. Οι Προοδευτικοί (Progresīvie), οι οποίοι είναι υποψήφιοι για τους Ευρωπαίους Πράσινους φέτος μαζί με τους Πράσινους Åland (Hållbart Initiativ), μάχονται ενάντια στην επιρροή του Κρεμλίνου στη Λετονία και εργάζονται ακούραστα για την υποστήριξη προσφύγων από την Ουκρανία που φτάνουν στη χώρα τους.

Ταυτόχρονα, ο πόλεμος έχει αποκαλύψει οδυνηρά πόσο εξαρτημένες είναι οι ευρωπαϊκές χώρες από τις εισαγωγές ενέργειας και μας ανάγκασε να επανεξετάσουμε την ενεργειακή μας στρατηγική. Χρειαζόμαστε ενεργειακή ανεξαρτησία, διατηρώντας παράλληλα τον μακροπρόθεσμο στόχο μας να εξασφαλίσουμε μια δίκαιη μετάβαση που θα βάζει τους ανθρώπους σε προτεραιότητα. Σε αυτήν την ιστορική συγκυρία, είναι κρίσιμο να διασφαλίσουμε ότι η απάντησή μας σε αυτήν την κρίση όχι μόνο διασφαλίζει την κυριαρχία και την ενεργειακή μας ασφάλεια, αλλά θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει την κλιματική κρίση. Γι’ αυτό οι ηγέτες των Πρασίνων σε διαφορετικά επίπεδα διακυβέρνησης συγκεντρώνονται στο Συμβούλιο για να συζητήσουν την Πράσινη μετάβαση για να βεβαιωθούν ότι είναι δίκαιη και βιώσιμη, δίνοντας προτεραιότητα στην ευημερία των ανθρώπων”…

“Ζούμε πρωτόγνωρες στιγμές. Όχι μόνο αντιμετωπίσαμε την κρίση του COVID-19 και πιο ανησυχητικά νέα για την κλιματική κρίση φέτος, αλλά τώρα αντιμετωπίζουμε πόλεμο στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Καθώς η Ευρώπη εισέρχεται σε ένα νέο παράδειγμα, και οι πολίτες εμπιστεύονται ολοένα και περισσότερο τους Πράσινους για να οδηγήσουν την πορεία προς ένα καλύτερο μέλλον, αυτό σημαίνει ότι ως πολιτική οικογένεια πρέπει να αντιμετωπίσουμε σημαντικά και προκλητικά ζητήματα αναγνωρίζοντας την πολιτική πραγματικότητα με την οποία αντιμετωπίζουμε: Πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε την κυριαρχία των ευρωπαϊκών χωρών; Ποιος είναι ο καλύτερος δρόμος για την ενεργειακή ανεξαρτησία; Πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε μια δίκαιη μετάβαση σε περιόδους κρίσης; Και το πιο σημαντικό – ποια πρέπει να είναι η προσέγγισή μας για την ενίσχυση της ελευθερίας, της ειρήνης και της δημοκρατίας στην Ευρώπη;

Είμαστε η πιο συνεκτική πολιτική οικογένεια γιατί προχωράμε μαζί. Τα ψηφίσματά μας εγγράφουν τις κοινές μας θέσεις μετά από εις βάθος συζητήσεις μεταξύ των Πρασίνων και ψηφίζονται από τα πλήρη μέλη του EGP στα Συμβούλιά μας. Είχαμε πολλά ψηφίσματα από την ίδρυσή μας το 2004, τα οποία παρέχουν εντολή για δράση. Λειτουργούν ως ο πυρήνας της πολιτικής μας ύπαρξης και αποτελούν μέρος των δημοκρατικών και διαφανών διαδικασιών λήψης αποφάσεων στο πλαίσιο των Ευρωπαίων Πρασίνων. Είμαστε περήφανοι για το τεράστιο έργο που κάνουν τα Πράσινα κόμματα σε όλη την Ευρώπη για να φέρουν κοινές θέσεις στο Συμβούλιο!”

Το πρόγραμμα

Στις εργασίες του Συμβουλίου θα συμμετάσχουν τόσο εκπρόσωποι των πράσινων κομμάτων από διάφορες χώρες, όσο και υψηλοί προσκεκλημένοι/ες, όπως ο Dritan Abazović, ο νέος πράσινος πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, και η Anna Lührmann, Πράσινη Υπουργός Επικρατείας για την Ευρώπη και το Κλίμα, του Υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, ενώ θα έχει κεντρική ομιλία και ο Virginijus Sinkevičius, Ευρωπαίος Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας (φημολογείται ότι μετά τη θητεία του θα δημιουργήσει πράσινο κόμμα στη χώρα του).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου