Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Σάββατο 15 Μαΐου 2010

Ελλάδα, ο σάκος του μποξ της ζώνης του ευρώ

Μετά την απόφαση του πρωθυπουργού να καταθέσει αντί τετραετούς, τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας με στόχο την μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού κάτω του 3% καθίσταται πλέον ξεκάθαρο και σαφές ότι η κυβέρνηση έχει στην ουσία επικεντρώσει την  προσοχή της πρώτον στην δραστική αύξηση των εσόδων των τριών επόμενων προϋπολογισμών ως το 2012 και δεύτερον στην ανάγκη για περικοπή των δαπανών και μείωσης της σπατάλης στο Δημόσιο τομέα.

Η απόφαση της κυβέρνησης για την μεγάλη προσπάθεια που πρέπει να γίνει και τα οδυνηρά εισπρακτικού χαρακτήρα μέτρα που πρέπει να παρθούν όπως αυτά διατυπώνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατέθεσε ήδη στην Κομισιόν για αύξηση των κρατικών εσόδων είναι καταρχάς επιβεβλημένη διότι συμβαδίζει με τη διαπίστωση ότι στη χώρα μας υπάρχει πολύ μεγάλη φοροδιαφυγή και δίκαιη σύμφωνα με την προτεραιότητα που προτάσσει για πιο δίκαιη ανακατανομή του εισοδήματος υπέρ των φτωχότερων κοινωνικών στρωμάτων. Ένα στοιχείο που δείχνει την υστέρηση των κρατικών εσόδων μας σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι ότι το σύνολο των εσόδων της γενικής κυβέρνησης εκτιμάται για το 2009 ότι θα διαμορφωθεί στο 37% του ΑΕΠ έναντι 45% που είναι ο μέσος όρος στην Ε.Ε. της ζώνης του ευρώ. Από την άλλη αποδεικνύεται ότι η ταχεία διεύρυνση του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού προήλθε κυρίως από την μεγάλη αύξηση των δαπανών του Δημοσίου μέσα σε λίγα χρόνια.

Από τις 8,5 επιπλέον μονάδες που αυξήθηκε το έλλειμμα του προϋπολογισμού το 2009 σε σχέση με το 4% του 2008, οι 5,5 ποσοστιαίες μονάδες οφείλονται στην αύξηση των δαπανών και μόλις οι 3,1 μονάδες στην υστέρηση των εσόδων. Στην Ελλάδα -χώρα με ελάχιστο παραγωγικό ιστό, με περιορισμένη ανταγωνιστικότητα σε διαρθρωτικό επίπεδο, με διογκωμένη την απασχόληση στον Δημόσιο τομέα και με υπέρμετρα υψηλό Δημόσιο χρέος λόγω χρηματοδότησης Δημόσιων επενδύσεων και υποδομών- η χαλάρωση της Δημοσιονομικής πολιτικής που εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια είχε σαν αποτέλεσμα σε συνθήκες κρίσης άμεσα την σημαντική διόγκωση του ελλείμματος. Η αυτόματα υψηλότερη φορολογία που πρέπει να ακολουθηθεί τώρα για να μειωθεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού είναι πιθανόν να πλήξει τις επενδύσεις και κατά συνέπεια τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας με αποτέλεσμα την μείωση της οικονομικής δραστηριότητας. Είναι γεγονός ότι τα τελευταία οκτώ χρόνια από την εισαγωγή της χώρας μας στην ζώνη του ευρώ, πλανηθήκαμε ως κράτος αλλά και ως λαός ότι είχαμε εισάγει σταθερότητα μέσω ενός ισχυρότερου νομίσματος χωρίς πλέον να χρειάζεται να διορθώσουμε τα δομικά προβλήματα και τις χρόνιες αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας.

Συμπερασματικά λοιπόν το τεράστιο αυτό εγχείρημα της μείωσης του ελλείμματος που καλείται να αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομε ζητούμενο να αποφύγει την πτώχευση στο ορατό μέλλον συναρτάτε από το πως η κυβέρνηση θα διασφαλίσει τις συνθήκες για μακροπρόθεσμη και ομαλή εξυπηρέτηση του χρέους της με ζητούμενο ταυτόχρονα την αποφυγή ακραίας σκληρής οικονομικής πολιτικής καθώς θα πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ μείωσης ελλείμματος και ανάταξης της οικονομίας καθότι το έλλειμμα προσμετράτε ως ποσοστό του ΑΕΠ και συνεπώς αρκετά σημαντικό με τον περιορισμό του ελλείμματος είναι να μην υποχωρήσει σε μεγάλο βαθμό η οικονομική δραστηριότητα για να διατηρηθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ως μέγεθος το ΑΕΠ. Η Ελλάδα βεβαίως πληρώνει το τίμημα να είναι μέλος μιας νομισματικής ένωσης που διαθέτει την πλέον σφιχτή νομισματική πολιτική από οποιαδήποτε άλλη περιοχή του κόσμου. Το ευρώ έχει ενισχυθεί περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο νόμισμα από το 2000 έως σήμερα και η Ελλάδα λόγω ακριβού και υπερτιμημένου νομίσματος έχει χάσει τεράστιο μέρος της ανταγωνιστικότητάς της εντός της ευρωζώνης και διεθνώς. Μέχρι στιγμής η Ελλάδα δεν έχει βρεθεί αντιμέτωπη με σημαντική ύφεση και ισχυρή δημοσιονομική προσαρμογή σημαίνει βαθιά ύφεση.

Τέλος αν η ελληνική κυβέρνηση κατορθώσει να πείσει τις αγορές ότι είναι πραγματικά διατεθειμένη να δράσει αποφασιστικά για την αντιμετώπιση των μακροχρόνιων διαρθρωτικών αδυναμιών της ελληνικής οικονομίας και το νοικοκύρεμα των δημοσιονομικών μας τότε πιθανότατα να δούμε μια δραστική υποχώρηση των ελληνικών spreads καθώς αυτό που ταλανίζει περισσότερο τους ξένους επενδυτικούς οίκους είναι η έλλειψη αξιοπιστίας της χώρας μας. Η μόνη λύση πού έχει η κυβέρνηση είναι να παλέψει με τα προβλήματα του ελλείμματος και του χρέους και να τα καταφέρει. Ο δρόμος δεν θα είναι εύκολος, η ύφεση θα μας ταλαιπωρήσει, αλλά δεν υπάρχει άλλη κατεύθυνση.
Από τον Ανδρέα Παπανδρέου Οικονομολόγο
16-1-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου