Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Σάββατο 15 Μαΐου 2010

Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ!

• 500 χιλιάδες Έλληνες δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Τρεις στους δέκα ενήλικες που ζουν στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας απειλούνται από διαβήτη: ή πάσχουν χωρίς να το γνωρίζουν ή αντιμετωπίζουν μεγάλο κίνδυνο να εμφανίσουν τη νόσο μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

• 500 - 700 χιλιάδες Έλληνες πάσχουν από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, όμως οι 300.000 ούτε καν το υποπτεύονται.
• Σοβαρές επιπλοκές μπορεί να εμφανίσουν όσοι πάσχουν από δυσλειτουργία του θυρεοειδούς, ενώ σήμερα από τους 300 εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο που υπολογίζεται ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον θυρεοειδή τους, οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν.
• Ασθένειες όπως το εγκεφαλικό και τα καρδιαγγειακά προβλήματα, είναι δυνατό να αποφευχθούν αν γίνει έγκαιρη διάγνωση και σωστή αξιολόγηση προβλημάτων όπως είναι η υπέρταση και ο διαβήτης.

Είναι πλέον φανερό ότι διανύουμε μια περίοδο που κοινωνία και φορείς δείχνουν πιο ευαισθητοποιημένοι από ποτέ όσον αφορά στην προαγωγή της δημόσιας υγείας μέσα από τη σωστή πρόληψη. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αναγνωρίζοντας ότι η ολοκληρωμένη και αξιόπιστη πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα είναι ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος αποφυγής ασθενειών, έχει ξεκινήσει μια οργανωμένη προσπάθεια ενημέρωσης και ανάπτυξης της προληπτικής ιατρικής μέσα από τις κοινότητες.
Η αποτελεσματική προληπτική ιατρική ωστόσο προυποθέτει σωστή διάγνωση, η οποία προκύπτει από το συνδυασμό των αποτελεσμάτων της κλινικής εξέτασης με πληροφορίες από το ιατρικό ιστορικό και την επεξεργασία αυτών. Στις περιπτώσεις που ο ιατρός έχει διαθέσιμο το ιατρικό ιστορικό παράλληλα με τα ευρήματα από την κλινική εξέταση, μπορεί με ασφάλεια να έχει αξιόπιστη και τεκμηριωμένη διάγνωση στο 75- 80% των περιστατικών. Η αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας, δίνει σήμερα αυτή τη δυνατότητα μέσα από τις εφαρμογές ιατρικής τηλεμετρίας.

O «e-ppokrates»

Ο «e- ppokrates», αποτέλεσμα εντατικής έρευνας της PC SYSTEMS σε καινοτόμες τεχνολογίες, είναι μία ιατρική εφαρμογή τηλεμετρίας η οποία συλλέγει με ακρίβεια ιατρικά δεδομένα από ένα πλήθος ιατρικών συσκευών, τα οποία αποστέλλει αυτόματα στον υπολογιστή. Η συγκεκριμένη εφαρμογή έχει τη δυνατότητα δημιουργίας, αποθήκευσης και διαχείρισης ιατρικών αρχείων, που καταλήγει στη δημιουργία
ενός Ηλεκτρονικού Ιατρικού Φακέλου Ασθενή. Στον Ηλεκτρονικό Ιατρικό Φάκελο, στον οποίο παρέχεται ασφαλής εξουσιοδοτημένη πρόσβαση μέσω διαδικτύου οποτεδήποτε χρειαστεί, αποθηκεύονται εκτός από τα Ιατρικά Δεδομένα (μετρήσεις, απεικονίσεις), τα Δημογραφικά Στοιχεία, καθώς και το Ιατρικό Ιστορικό του ασθενή.
Με το σύστημα «e-ppokrates» μπορεί να πραγματοποιηθεί πλήρης πρωτοβάθμιος προσυμπτωματικός έλεγχος με άμεση απεικόνιση και καταγραφή των δεδομένων, ακόμα και από απόσταση, με αποτέλεσμα να υπάρχει ηλεκτρονικά αποθηκευμένη μια πλήρης απεικόνιση της υγείας του ασθενούς. Η τελευταίας γενιάς τεχνολογία που έχει χρησιμοποιηθεί εξασφαλίζει απόλυτη ασφάλεια στις διαδικασίες εφαρμογής και μετάδοσης των δεδομένων, καθώς και την ευκολία στη χρήση.

Το σύστημα «e-ppokrates» είναι σήμερα το πλέον εξελιγμένο και ολοκληρωμένο στο χώρο της ιατρικής τηλεμετρίας, υποστηρίζοντας δεκάδες διαφορετικές ιατρικές εξετάσεις σε μια πληρότητα υπηρεσιών υπερπολλαπλάσια από οποιαδήποτε προσπάθεια που έχει εμφανιστεί στο παρελθόν.
Οι εξετάσεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν με το σύστημα «e-ppokrates» ενδεικτικά είναι:

Σφύξεις / λεπτό
Αρτηριακή πίεση
Σάκχαρο αίματος
Ρυθμός καρδίας
Σπιρομέτρηση (Αναπνευστικοί όγκοι)
Κορεσμός οξυγόνου αίματος
Ηλεκτροκαρδιογράφημα
Αιματολογικές
Αναλύσεις ούρων
Υπερηχογράφημα


Ο e-ppokrates στην υπηρεσία των πολιτών
Το σύστημα «e-ppokrates» προάγει την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και προσφέρει τη δυνατότητα παροχής υπηρεσιών προσυμπτωματικού ελέγχου υψηλής ποιότητας σε μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες υγιών ανθρώπων, αλλά και σε πληθυσμούς με ειδικά κοινωνικά χαρακτηριστικά (ηλικιωμένοι, αθλητές, παιδιά, κατοίκους απομονωμένων περιοχών κ.αλ.). H Τοπική Αυτοδιοίκηση, αξιοποιώντας το σύστημα «e-ppokrates», μπορεί τώρα να γίνει αρωγός στην άσκηση προληπτικής ιατρικής δίνοντας την ευκαιρία στους πολίτες να αποκτήσουν άμεσα μια αρχική ενδεικτική εικόνα της κατάστασης της υγείας τους και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους. Η αρχική αυτή πληροφόρηση αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για την ιατρική κοινότητα, αφού προσφέρει μια αξιόπιστη ένδειξη πιθανών ιατρικών προβλημάτων και οδηγεί τον πολίτη στον κατάλληλο ιατρό για αξιολόγηση και θεραπεία. Όλα τα στοιχεία και τα αποτελέσματα των εξετάσεων είναι άμεσα διαθέσιμα για αρχική επεξεργασία και αξιολόγηση από τον εξουσιοδοτημένο ιατρό. Για τη λειτουργία του «e-ppokrates» απαιτείται η δημιουργία σταθερών ή κινητών σταθμών ιατρικής τηλεμετρίας, στελεχωμένων από ιατρούς και νοσηλευτές.
Το σύστημα «e-ppokrates» χρησιμοποιείται με επιτυχία τα τελευταία χρόνια από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία για τον έλεγχο της υγείας των ερασιτεχνών αθλητών της.
 
Ο Γενικός Διευθυντής της PC SYSTEMS Α.Ε., συμπολίτης μας Βασίλης Ορφανός

O κ. Ορφανός είναι Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σ.Ε.Π.Ε. (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Ελλάδος) και Αντιπρόεδρος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού ITSMF (Information Technology Service Management Forum). Είναι επίσης Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ερευνητικού Κέντρου Καινοτομίας στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας, των Επικοινωνιών και της Γνώσης (“Αθηνά”).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου