Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Σάββατο 15 Μαΐου 2010

Ανάπλαση κεντρικής πλατείας


Ζητήσαμε τις απόψεις των παρατάξεων και φορέων για το έργο που αλλάζει την πόλη μας

Η ανάπλαση της πλατείας Χαλανδρίου αποτέλεσε για πολλά χρόνια, όνειρο για εμάς που μεγαλώσαμε σε αυτόν τον χώρο, την εποχή που δεν χρειαζόταν παρά να βρεθείς στον «ΚΑΝAΡΗ» ή τον «ΑΦΕΝΤΟΥΛΗ» για να συναντήσεις γνωστούς και φίλους από όλο το Χαλάνδρι, χωρίς καν να χρειάζεται να δώσεις ραντεβού μαζί τους. Ήταν η πλατεία ο χώρος που ουσιαστικά χτύπαγε η καρδιά της πόλης. Συζητήσεις, αντιπαραθέσεις, πλάκες, διάλογος επί παντός επιστητού.
Αυτή η πλατεία μας έχει λείψει!
Αυτή την λειτουργία της πλατείας υπερασπιστήκαμε, όταν ο «εκσυγχρονισμός» επέλεγε στον χώρο την λειτουργία των WENDYS. Το ότι η ίδια η ζωή και η λειτουργία της αγοράς δικαίωσαν τη άποψή μας ότι η πόλη δεν θα δεχτεί …. την ταχυφαγία στον συγκεκριμένο χώρο, δεν αφορά πλέον κανέναν, έξω από ην καταγραφή της διαδρομής ολίγων γραφικών.
Η συνέχεια των WENDYS ήταν τα σύγχρονα café που αντικατέστησαν το εκμέκ και το ρυζόγαλο του Αφεντούλη και προκάλεσαν πλήθος αντιδράσεων για τα κλειστά στέγαστρα που έγιναν το σύμβολο της νέας εποχής για το Χαλάνδρι. Το έργο σε λίγο ολοκληρώνεται. Είναι κοινά ομολογούμενο ότι η πόλη έχει πλέον μια όμορφη πλατεία, που θα αποτελεί την βιτρίνα της για τα επόμενα – πολλά – χρόνια.

Υπάρχουν απόψεις και κριτικές για το αν μπορούσε να γίνει καλύτερη ή να συμπληρωθεί με άλλες αναγκαίες παρεμβάσεις από τώρα και εμπρός.
Τι αρέσει, τι ενοχλεί, τι λείπει;
Αυτό αναζητήσαμε ζητώντας απόψεις από την διοίκηση του δήμου, τις δημοτικές παρατάξεις και τον εμπορικό σύλλογο της πόλης αλλά κάνοντας και ρεπορτάζ με συζητήσεις με συνδημότες και καταστηματάρχες.

Σε λίγο η πλατεία θα ξαναλειτουργήσει και η λειτουργία της μπορεί να είναι η αφετηρία μιας συνολικά διαφορετικής λειτουργίας του κέντρου της πόλης. Η αναζήτηση των χρυσών τομών ανάμεσα σε διαφορετικές προσεγγίσεις για την λειτουργία της, αποτελεί μεγάλο στοίχημα για τον Δήμο Χαλανδρίου και βέβαια και για τον ίδιο τον Δήμαρχο κο Ζαφειρόπουλο προσωπικά, με δεδομένο το ότι συνδέει το όνομά του ιστορικά με αυτό το έργο.

Αιχμιακά είναι τα ζητήματα του προβλήματος της διαχείρισης της στάθμευσης, της συγκοινωνιακής σύνδεσης της πλατείας με την περιφέρεια της πόλης και με το ΜΕΤΡΟ και βέβαια η αναζήτηση της ακανθώδους ισορροπίας μεταξύ της ανάγκης ύπαρξης τραπεζοκαθισμάτων και της πλήρους επανακατάληψης του δημόσιου χώρου από τα καταστήματα.

Αφιερώνουμε σήμερα το 2ο φύλλο μας στο θέμα αυτό προσπαθώντας να συμβάλλουμε στην κατανόηση των θέσεων και της προβληματικής που κατατίθενται και στην αναζήτηση των ορθότερων επιλογών.

Ευχαριστούμε όσους ανταποκρίθηκαν στην έρευνά μας αλλά και όσους δεν ανταποκρίθηκαν. Οι πολίτες κρίνουν και αξιολογούν τόσο τις θέσεις όσο και τις συμπεριφορές όλων.

Και η ΠΛΑΤΕΙΑ φιλοδοξεί να δώσει εκείνα τα δεδομένα που χρειάζονται οι πολίτες για να κρίνουν ΔΙΚΑΙΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου