Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΑΣ ΑΘΗΝΑΣ ΓΡΗΓΟΡΗ ΕΠΑΜ. ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ‏


- Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου είναι οι πρώτες από τις οποίες θα προκύψει η νέα δομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στο πλαίσιο των προβλέψεων του σχεδίου «Καλλικράτης».


- Παρόλο που η μεταρρύθμιση των αυτοδιοικητικών δομών αποτελούσε ένα πάγιο και χρόνιο αίτημα των τοπικών κοινωνιών, είναι ξεκάθαρο ότι το αποτέλεσμα της διαβούλευσης που έκανε η Κυβέρνηση… με τον εαυτό της, κάθε άλλο παρά αντανακλά τις ανάγκες της εποχής. Κάθε άλλο παρά ανοίγει παράθυρο σε ένα ρεαλιστικά αισιόδοξο μέλλον. Η Κυβέρνηση αποκαλύπτοντας, δυστυχώς, σε όλο το εύρος την αλαζονεία της και κινούμενη στα πλαίσια μιας σκληρής «κρατικίστικης» νοοτροπίας, έχασε μία σημαντική ευκαιρία να συνδέσει το όνομά της με μια ιστορικά θετική αναδιαμόρφωση και μεταρρύθμιση της διοικητικής δομής του κράτους.

- Απ’ την άλλη, είναι και οι πρώτες εκλογές από τη στιγμή που η Ελλάδα τέθηκε κάτω από την επιτήρηση της τρόικας, και οι πολίτες βιώνουν στην καθημερινότητά τους τις συνέπειες από την εφαρμογή των δυσβάστακτων όρων του μνημονίου.

- Εμείς λοιπόν, ο συνδυασμός «Αττική Νέα Προοπτική», με υποψήφιο Περιφερειάρχη Αττικής τον Βασίλη Κικίλια, απευθύνουμε ανοικτή πρόσκληση για συμπόρευση, στην ευρεία κοινωνική πλειοψηφία των πολιτών της Αττικής, πέρα και πάνω από ιδεολογικές αφετηρίες και κομματικές προτιμήσεις. Εμείς δεν φορέσαμε την ψεύτικη ταμπέλα του ανεξάρτητου, γιατί όλοι γνωρίζουμε του καθενός την πολιτική και κομματική αφετηρία και διαδρομή και η πραγματική ανεξαρτησία της σκέψης και της λειτουργίας αποδεικνύεται με πράξεις και έργα και όχι με λόγια.

- Όσοι άλλωστε ασχολούμαστε χρόνια με τα κοινά της Αυτοδιοίκησης, μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι τα προβλήματα είναι κοινά, δεν έχουν χρώμα, δεν κάνουν διακρίσεις. Απαιτούν λύσεις… χθες, γιατί αύριο θα είναι πολύ αργά.

- Εμείς λοιπόν συγκροτήσαμε έναν συνδυασμό μάχης, με ανθρώπους που γνωρίζουν τον χώρο της Αυτοδιοίκησης, και οι οποίοι είναι έτοιμοι να προσφέρουν περίσσευμα εμπειρίας, πάθους για τη γειτονιά μας, και αποφασιστικότητας να διορθώσουν τα κακώς κείμενα, ακόμη και εκείνα που προκύπτουν από την εφαρμογή του «Καλλικράτη». Εμείς συγκροτήσαμε ένα συνδυασμό με ανθρώπους με διαφορετικές επαγγελματικές, επιστημονικές, και κοινωνικές διαδρομές, δηλαδή, με ανθρώπους βγαλμένους μέσα από την κοινωνία.

- Σε μια κρίσιμη συγκυρία σαν τη σημερινή, με την οικονομική κρίση να έχει σκορπίσει εθνική μελαγχολία στην ευρεία κοινωνία, οφείλουμε να προωθήσουμε δράσεις που θα δώσουν στην οικονομία ανάσες ανάπτυξης, και στην κοινωνία μια αγκαλιά συνοχής και αλληλεγγύης.

- Ο χώρος της Αυτοδιοίκησης είναι ο κατεξοχήν χώρος στον οποίο μπορεί να αναπτυχθεί πρωτογενώς η πολιτική, να έχει αποτέλεσμα, να ζυμωθεί στο πηγαίο ενδιαφέρον του καθενός για να διαμορφώσει ένα καλύτερο μέλλον για τον ίδιο και τα παιδιά του.

- Εμείς, έχουμε ένα όραμα για την Περιφέρεια Αττικής. Και θέλουμε να παρακινήσουμε τους συμπολίτες μας στο Λεκανοπέδιο, και ειδικότερα στον Βόρειο τομέα της Αθήνας, στους κατοίκους του οποίου απευθυνόμαστε σήμερα, να το μοιραστούν μαζί μας. Θέλουμε μια βιώσιμη αλλά και ισόρροπη ανάπτυξη, με προωθητική αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και της ιστορίας κάθε περιοχής. Με ανάδειξη του ανθρώπινου δυναμικού μας, που σήμερα έχει κλειστεί στον εαυτό του, φοβούμενο ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας.

- Θέλουμε να στηριχτεί και να ενισχυθεί η τοπική οικονομία, ως ραχοκοκαλιά του παραγωγικού ιστού της χώρας. Να μην μετράμε πια τα μαγαζιά που κλείνουν, τις επιχειρήσεις που χρεοκοπούν, τους εργαζομένους που χάνουν τη δουλειά τους, τη θλίψη που συσσωρεύεται σε κάθε σπίτι. Να ανασάνουμε. Να χτίσουμε γερά θεμέλια, πάνω στα οποία θα στηριχτεί η ανάκαμψη.

- Πιστεύουμε στη συνεργασία κράτους και ιδιωτικής πρωτοβουλίας (ΣΔΙΤ), η οποία μέσα σε ένα πλαίσιο ξεκάθαρων και αδιάβλητων σχέσεων μπορεί να οδηγήσει σε επενδύσεις για την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη.

- Είμαστε έτοιμοι, μέσα από την αξιοποίηση χρηματοδοτικών, επενδυτικών εργαλείων και δράσεων (Jessica, ΕΣΠΑ κλπ.), να δημιουργήσουμε ισόρροπη ανάπτυξη παράλληλα με την αναβάθμιση των υποδομών σε όλη την περιφέρεια.

- Θέλουμε να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής μας. Με παρεμβάσεις για το περιβάλλον, για το κυκλοφοριακό, για την υγιεινή κάθε γειτονιάς. Με παρεμβάσεις για την προστασία των χρήσεων αμιγούς κατοικίας και την οριοθέτηση των ζωνών εμπορικής και επιχειρηματικής ανάπτυξης. Παρεμβάσεις που στόχο έχουν να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας κάθε περιοχής, που έρχεται από πολύ μακριά, και πολύ μακριά στο μέλλον πηγαίνει.

- Θέλουμε τέλος να οικοδομήσουμε μια νέα, σύγχρονη αυτοδιοικητική αρχιτεκτονική. Στηριζόμενη στις νέες τεχνολογίες, στην καινοτομία, τις φρέσκες ιδέες, την ψηφιακή πρόκληση για μια περιφέρεια και έναν δήμο αρωγό και όχι εμπόδιο στην ικανοποίηση των αναγκών των πολιτών του.

- Θέλουμε μια Αυτοδιοίκηση κοντά στον πολίτη με λιγότερη γραφειοκρατία, ταχύτερη ολοκλήρωση των διαδικασιών, με εξοικονόμηση πόρων για το κράτος και χρόνου για τους πολίτες. Μία Αυτοδιοίκηση η οποία θα αποδείξει το σεβασμό του κράτους προς τον πολίτη αλλά ταυτόχρονα θα δημιουργεί και στον πολίτη την αίσθηση της υποχρέωσης του σεβασμού των νόμων και του κράτους.

- Θέλουμε μια Αυτοδιοίκηση που θα ελπίζει. Θα διεκδικεί. Και θα έχει αποτελέσματα, που θα διανέμονται στο σύνολο της κοινωνίας.

- Θέλουμε να δώσουμε μια νέα προοπτική στην Αυτοδιοίκηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου