Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Απαίτησε δικαιοσύνη για τον Μανώλη Κυπραίο

http://www.amnesty.org.gr/manolis-kypraios-case-gr

Απαίτησε δικαιοσύνη για τον Μανώλη Κυπραίο

Τον Ιούνιο του 2011, ο Μανώλης Κυπραίος, δημοσιογράφος, βρέθηκε στην πλατεία Συντάγματος, στην Αθήνα, για να καλύψει τις διαδηλώσεις ενάντια στα νέα μέτρα λιτότητας που θα εισήγαγε η ελληνική κυβέρνηση.
Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, ο δημοσιογράφος είδε αστυνομικούς να ρίχνουν χημικά και χειροβομβίδες κρότου λάμψης σε ειρηνικούς διαδηλωτές και να τους χτυπούν βίαια με γκλοπ. Όπως ανέφερε ο ίδιος, όταν είπε στον επικεφαλής της μονάδας ΜΑΤ -ο οποίος τον ρώτησε γιατί έβγαζε φωτογραφίες- ότι είναι δημοσιογράφος, τον έβρισε και τον έδειξε σε έναν άλλο αστυνομικό της μονάδας του. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, ο αστυνομικός έριξε μια χειροβομβίδα κρότου λάμψης μπροστά του, η οποία εξερράγη περίπου 50 εκατοστά μακριά. Ο Μανώλης έπεσε στο έδαφος και, όταν κατάφερε να σηκωθεί με τη βοήθεια κάποιων διαδηλωτών, συνειδητοποίησε ότι δεν μπορούσε να ακούσει.
Λίγο αργότερα και ενώ περπατούσε προς το νοσοκομείο, είδε μια ομάδα αστυνομικών να περικυκλώνουν ειρηνικούς διαδηλωτές και να τους επιτίθενται με γκλοπ. Ο Μανώλης παρενέβη για να προσπαθήσει να προστατεύσει έναν έφηβο, καλύπτοντάς τον με το σώμα του. Ως αποτέλεσμα, δέχτηκε ο ίδιος αρκετά χτυπήματα. Μετά από μερικά λεπτά, οι αστυνομικοί έφυγαν και ο Μανώλης προσπάθησε και πάλι να πάει στο νοσοκομείο. Όταν τα κατάφερε, οι γιατροί τον ενημέρωσαν πως και τα δύο αυτιά του έχουν υποστεί σοβαρά τραύματα και πως είχε χάσει εντελώς την ακοή του πια.
Στις 9 Αυγούστου, ο Μανώλης υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για την εγκατάσταση εμφυτευμάτων που παρέχουν μια αίσθηση ήχου σε ένα κωφό άτομο. Σε περίπτωση επιτυχίας, θα μπορούσε να ανακτήσει ένα μικρό μέρος της ακοής του σε ένα από τα αυτιά του (το δεύτερο αυτί είναι μόνιμα και εντελώς κατεστραμμένο). Εξαιτίας της αναπηρίας του και του ψυχολογικού του τραύματος, η καριέρα του ως δημοσιογράφου έχει ουσιαστικά τερματιστεί.
Γράψε ένα γράμμα στις ελληνικές Αρχές!
Γράψε ένα γράμμα ζητώντας δικαιοσύνη και συγκεκριμένα:
  • Η ποινική έρευνα για την υπόθεση του Μανώλη να είναι άμεση, ενδελεχής, αμερόληπτη και αποτελεσματική και να οδηγηθούν οι υπεύθυνοι ενώπιον της δικαιοσύνης,
  • Να ληφθούν πειθαρχικά μέτρα εναντίον των αστυνομικών που χρησιμοποίησαν υπερβολική βία,
  • Να αποζημιωθεί ο Μανώλης για τη ζημιά που υπέστη λαμβάνοντας υπόψη όλες της συνέπειες από την απώλεια ακοής που υπέστη,
  • Να τερματιστεί η χρήση δακρυγόνων ουσιών, χειροβομβίδων κρότου λάμψης και άλλων χημικών εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών με τρόπο που παραβιάζει τα διεθνή πρότυπα και η αστυνόμευση των διαδηλώσεων να γίνεται σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα εφαρμογής του νόμου.

Δικαιοσύνη για τον Μανώλη Κυπραίο
Προς:
Κύριο Μιχάλη Χρυσοχοΐδη
Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Κανελλοπούλου 4
10177 Αθήνα


Kύριο Μιλτιάδη Παπαϊωάννου
Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Λεωφόρος Μεσογείων 96
115 26
Αθήνα


Αγαπητέ κύριε Υπουργέ,

Σας γράφω αυτό το γράμμα αναφορικά με το ζήτημα του τραυματισμού και της κακομεταχείρισης του δημοσιογράφου Μανώλη Κυπραίου από την ελληνική αστυνομία.

Σας καλώ να εγγυηθείτε ότι η ποινική έρευνα για την υπόθεση του θα είναι άμεση, ενδελεχής, αμερόληπτη και αποτελεσματική και να εξασφαλίσετε ότι οι αστυνομικοί που είναι υπεύθυνοι για τον τραυματισμό και την κακομεταχείρισή του, θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, σε δίκη σύμφωνη με τα διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επιπλέον, σας καλώ να εγγυηθείτε ότι θα ληφθούν τα κατάλληλα πειθαρχικά μέτρα εναντίον των υπεύθυνων αστυνομικών.

Επίσης, σας καλώ να διασφαλίσετε ότι ο Μανώλης Κυπραίος θα λάβει ικανοποιητική αποζημίωση που θα υπολογίζει την απώλεια της ακοής του, το γεγονός ότι θα αντιμετωπίζει μια αναπηρία για το υπόλοιπο της ζωής του και ότι, ως αποτέλεσμα της αναπηρίας του, είναι απίθανο να μπορέσει να δουλέψει ξανά ως δημοσιογράφος.

Τέλος, σας προτρέπω να εξασφαλίσετε, ότι στο μέλλον η ελληνική αστυνομία δεν θα χρησιμοποιεί χειροβομβίδες κρότου λάμψης, δακρυγόνα και άλλα χημικά εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών, με τρόπο που θα παραβιάζει τα διεθνή πρότυπα και ότι η αστυνόμευση των διαδηλώσεων θα συνάδει με τα διεθνή πρότυπα εφαρμογής του νόμου.

Με τιμή,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου