Τρίτη, 22 Μαΐου 2012

Οι εκβιασμοί που οδήγησαν στο "λουκέτο" του ALTER.

Α Π Ο Κ Λ Ε Ι Σ Τ Ι Κ Ο
για το διαδίκτυο

Φως στις διαδρομές ενός απίστευ­του θρίλερ πολιτικών, επιχειρημα­τικών και εκδοτικών πιέσεων ρίχνει σήμερα το «Crash», αποκα­λύπτοντας το άγνωστο παρασκήνιο και τους εκ­βιασμούς που δημιούργησαν ένα περιβάλλον ασφυξίας και οδήγησαν τελικά στο «λουκέτο» τον τηλεοπτικό σταθμό ALTER.
Μια υπόθεση που θα μπορούσε χωρίς αμφι­βολία να αποτελέσει πρώτης τάξης υλικό για ένα δυνατό κινηματογραφικό πολιτικό δράμα, με πρωταγωνιστές κορυφαία πολιτικά πρόσωπα και εκδοτικά συμφέροντα και βαριές «σκιές» πολιτι­κών και επιχειρηματικών εκβιασμών. Πρόκειται για μια αποκάλυψη που θα συζητηθεί και θα συμβάλει στο να φωτιστούν ορισμένες πτυχές των πραγματικών λόγων που οδήγησαν στο κλεί­σιμο του τηλεοπτικού σταθμού ALTER, πέρα από τα λάθη και τις επιχειρηματικές επιλογές της δι­οίκησης και των μετόχων του.
Η χαριστική βολή για το ALTER ήταν μια κα­θαρά πολιτική απόφαση του πρώην πρωθυ­πουργού Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος, ενο­χλημένος από τη σφοδρή κριτική που ασκού­σε το κανάλι του Μπουρναζίου, δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει κάθε τρόπο για να διασφαλί­σει το οριστικό ναυάγιο του τηλεοπτικού σταθμού, αδιαφορώντας για το προσωπικό κό­στος εκατοντάδων εργαζομένων και την κατάρ­ρευση της διαφημιστικής αγοράς.


Όπως αποκαλύπτει σήμερα το «Crash». ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου άσκησε έντονες πιέσεις στον πρόεδρο της Τρά­πεζας Πειραιώς Μιχάλη Σάλλα, η τράπεζα του οποίου είχε δανειοδοτήσει το ALTER του Γιώρ­γου Κουρή και επεδίωξε να εκβιάσει την αλλα­γή της αντιπολιτευτικής στο ΠΑΣΟΚ γραμμής του καναλιού.
Σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες, ο Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε με τον Μι­χάλη Σάλλα την περίοδο που είχαν ήδη αρχίσει να γίνονται εμφανή τα οικονομικά προβλήματα του ALTER και του ζήτησε να παρέμβει ο ίδιος προσωπικά στην ιδιοκτησία του σταθμού και να απαιτήσει την αλλαγή γραμμής από τον κεντρικό παρουσιαστή του σταθμού Νίκο Χατζηνικολάου, αλλά και την εκδίωξη του Γιώργου Τράγκα από τη θέση του σχολιαστή.


Χρησιμοποιώντας ως «όπλο» τη δανειοδότη­ση του ALTER από την Τράπεζα Πειραιώς, ο Γιώργος Παπανδρέου επιχείρησε να στείλει ένα τελεσίγραφο στην ιδιοκτησία του σταθμού, επισείοντας την απειλή της οικονομικής ασφυ­ξίας, που θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στο οριστικό «λουκέτο».
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο γνωστός τραπεζίτης απάντησε πως ήταν προς το συμφέ­ρον της τράπεζας να παραμείνει το ALTER σε λει­τουργία, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι απαιτήσειςτης Πειραιώς, ενώ ξεκαθάρισε πως η δανειακή σύμβαση δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση να αποτελέσει όχημα πα­ρέμβασης προς τη διοίκηση του τηλεοπτικού σταθμού.
Όπως αποκαλύπτει επίσης σήμερα το «Crash», εκείνη την περίοδο κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης Παπανδρέου είχε ενημερώ­σει τον Γιώργο Τράγκα ότι ο Γιώργος Παπαν­δρέου και το οικογενειακό του περιβάλλον τον έχουν στοχοποιήσει και ότι επιθυμούν την πα­ραδειγματική του δίωξη με κάθε τρόπο. Τα όσα ακολούθησαν είναι ιστορία. Η αντίδραση Παπαν­δρέου ωστόσο δεν σταμάτησε εκεί.
Καθώς η οικονομική κρίση βάθαινε και το ελληνικό πολιτικοοικονομικό οικοδόμημα δονείτο συθέμελα, δοκιμάζοντας τα όρια των αντοχών του, στα παρασκήνια κλιμακωνόταν ένας ακήρυ­κτος πόλεμος για την αναδιανομή της επιχειρη­ματικής πίτας και τη διαμόρφωση νέων πόλων ισχύος.
Ο προφανής στόχος της διακυβέρνησης Παπανδρέου ήταν ο σχηματισμός ενός νέου χάρ­τη στα media, προκειμένου να λειτουργήσουν ως «εργαλεία» πολιτικής παρέμβασης και επηρεα­σμού των εξελίξεων υπό την απόλυτη καθοδήγηση των εγχώριων και ξένων δυνάμεων οικονομικής κατοχής. Ένα γεγονός που επίσης «δένει» όλη αυτή την απίθανη ιστορία πολιτικών εκβια­σμών και ρίχνει φως στη στάση του πρώην πρω­θυπουργού είναι η πρωτοφανής παρέμβασή του στην κοινοβουλευτική του ομάδα τον Οκτώβριο του 2010, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου επιχείρη­σε να γράψει απροκάλυπτα τον επίλογο στο μαρ­τύριο του ALTER, στρεφόμενος ουσιαστικά κατά των 600 οικογενειών των εργαζομένων του.
Την ώρα που η Ελλάδα καιγόταν από τα νομο­σχέδια Βενιζέλου και η κυβέρνηση του παρέπαιε, ο Γιώργος Παπανδρέου είπε στους έκπλη­κτους βουλευτές του ότι «Δεν είναι δυνατόν σε έναν τηλεοπτικό σταθμό που χρωστάει 500 εκατ. ευρώ να δίνουν δάνεια οι τράηεζες και να μη χορηγούν δάνεια σε μικρές επιχειρήσεις», φωτογραφίζοντας τον τηλεοπτικό σταθμό ALTER, αλλά και τον Μιχάλη Σάλλα.
Ουσιαστικά, δηλαδή, τη στιγμή εκείνη ο κ. Πα­πανδρέου έστελνε το μήνυμα προς τράπεζες και μελλοντικούς επενδυτές για το ALTER: «Μη στη­ρίξετε το σταθμό και αφήστε τον να κλείσει».
Και όλα αυτά 24 ώρες μετά τη συνάντηση Παπαν­δρέου με τους μεγαλοεκδότες των εφημερίδων «Τα Νέα». «Το Βήμα». «Έθνος» και μεγαλομετόχους του MEGA,  Στ. Ψυχάρη και Γ. Μπόμπολα, από τους οποίους ζήτησε υπευθυνότητα και να στηρίξουν την κυβέρνησή του...
Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες και ο Ν. Χατζηνικολάου είχε προχωρήσει σε καταγγελία-βόμβα εναντίον του Γ. Παπανδρέου, επι­βεβαιώνοντας από τη συχνότητα του Real FM ότι το ALTER έκλεισε ύστερα από προσωπική απόφαση του πρώην πρωθυπουργού, επειδή η κριτική που του γινόταν ήταν ενοχλητική! Πρό­σθεσε μάλιστα ότι το κανάλι δεν χρωστούσε πε­ρισσότερα από άλλα ιδιωτικά κανάλια, απλά ενο­χλούσε η πρώτη θέση που καταλάμβανε το κα­νάλι στα δελτία ειδήσεων. Γι αυτό λοιπόν έπρεπε να κλείσει.
Τα μυστικά των Αθηνών και των τραπεζών που διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια της διετούς παραμονής Παπανδρέου στην εξουσία δεν εξαντλούνται όμως εδώ. Το «Crash» είναι σε θέση να γνωρίζει απόρρητες λεπτομέρειες για την προσπάθεια αναδιανομής εξουσίας και πλούτου που επιχειρήθηκε το διάστημα αυτό, καθώς και τις διαδρομές των πιέσεων και των εκβιασμών πίσω από τις κλειστές πόρτες της εξουσίας και της διαπλοκής. Έπεται συνέχεια...

του Π. Κερτεζίτη, από το περιοδικό "Crash", τεύχος 13, Μάϊος 2012


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *