Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Η ΑΤΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΩΝ





ΑΤΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ-ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ              Αθήνα        17.10.2012
ΣΥΓΓΡΟΥ 15-17                                                                 Αρ. Πρωτ:          176
ΤΚ 117 43 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ.2132063520                                                                                                   

 Προς:      Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου  κ. Κ. Καράμπελα
                                      
Θέμα:  Συζήτηση προ Ημερησίας Διάταξης στη 32η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, σχετικά με την Κυβερνητική προσπάθεια ¨ενοικίασης¨ 40 βραχονησίδων της Ελληνικής Επικράτειας.

Κύριε Πρόεδρε,
  Θα επιθυμούσαμε να συζητηθεί εκτός Ημερησίας Διάταξης στο προσεχές Περιφερειακό Συμβούλιο, σύμφωνα με το άρθρο 13 παρ.5 του Κανονισμού του Συμβουλίου, οι ενέργειες και οι αποφάσεις που θα μπορούσανε να αναληφθούν από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής για την αποτροπή κάθε προσπάθειας που αποσκοπεί στο ξεπούλημα 40 βραχονησίδων της χώρας μας.
Σαράντα ακατοίκητα νησιά, για τα οποία υπάρχουν σχέδια να αποτελέσουν «αντικείμενο εκμετάλλευσης» για χρονικό διάστημα 50 ετών, αφού εξετάστηκαν καταρχήν 535 περίπου νησιά, έχει εντοπίσει το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), σύμφωνα με δημοσιεύματα του ελληνικού και διεθνούς τύπου και ύστερα από τοποθετήσεις τόσο του ίδιου του Πρωθυπουργού όσο και του εκτελεστικού διευθυντή του ΤΑΙΠΕΔ. Πρόσφατα μάλιστα διέρρευσε στη δημοσιότητα λίστα με συγκεκριμένα νησιά προς ενοικίαση.
►  Το ζήτημα που προκύπτει είναι σοβαρότατο.
Αφορά πρώτα από όλα την αδιέξοδη πολιτική εκποίησης του εθνικού μας πλούτου και την προσβολή της εθνικής μας αξιοπρέπειας, προκειμένου να εξοφληθούν οι διεθνείς τοκογλύφοι και οι τράπεζες. 
Ταυτόχρονα τα εικοσιτέσσερα από τα σαράντα νησάκια που σχεδιάζει να προσφέρει προς «ενοικίαση» η Κυβέρνηση αποτελούν πολύτιμους θησαυρούς της φύσης, καθώς ανήκουν σε ειδικό καθεστώς προστασίας του Ευρωπαϊκού Δικτύου Natura 2000, βάσει των Οδηγιών 79/409 για την προστασία της ορνιθοπανίδας και 92/43 περί οικοτόπων. Τέσσερα μάλιστα εξ αυτών ανήκουν σε Εθνικά Πάρκα, με θεσμοθετημένους αυστηρούς κανόνες προστασίας.
·  Σύμφωνα με το άρθρο 15 του Ν.3937/2011 "το κράτος λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή οποιουδήποτε κινδύνου απειλεί τη δομή των οικοσυστημάτων και αποτρέπει, μειώνει ή αποκαθιστά την όποια περιβαλλοντική ζημιά"
·  Το άρθρο 10 του Ν.4014/2011 ορίζει ότι οποιαδήποτε δραστηριότητα εντός περιοχών Νatura 2000 υπόκειται σε διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης και λαμβάνεται κάθε αναγκαίο μέτρο ώστε να εξασφαλιστεί η προστασία της συνολικής συνοχής των περιοχών του δικτύου.
·  Λόγω της ιδιαίτερα μικρής έκτασης των προς ενοικίαση νησίδων και του ιδιαίτερου οικολογικού χαρακτηριστικού τους, ήτοι την απουσία ανθρώπινων δραστηριοτήτων, οποιαδήποτε κατασκευή τουριστικών εγκαταστάσεων θα έχει ως αποτέλεσμα την ολοσχερή καταστροφή τους, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα λήψης αντισταθμιστικών μέτρων.
·  Η εκμετάλλευση των νησίδων με καταστροφικούς όρους θα ακυρώσει όλες τις προσπάθειες και τα κονδύλια που έχουν επενδυθεί τα τελευταία χρόνια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και άρα και από τους Έλληνες πολίτες για την προστασία των περιοχών αυτών.
Από αυτό τον κατάλογο των 40 ακατοίκητων βραχονησίδων, 3 υπάγονται στη χωρική αρμοδιότητα της Περιφέρειας Αττικής. Συγκεκριμένα τα 3 νησιά είναι:
- Οι Φλέβες και η Φλεβοπούλα συνολικής έκτασης περίπου 1400 στρεμμάτων στον Αργοσαρωνικό Κόλπο ανοιχτά της Βουλιαγμένης. Με βάση το Β.Δ.373/68 ανήκουνε στο Ταμείο Εθνικού Στόλου, είναι ιδιοκτησία του Πολεμικού Ναυτικού και κέντρο άσκησης της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών.
-   Η  Νήσος Πλατεία έκτασης 25 περίπου στρεμμάτων βορειοδυτικά της Αίγινας.
- Η Νήσος Φαλκονέρα ή Γερακούλη νότια των Σπετσών, έκτασης 6.700 στρεμμάτων περίπου. Γνωστός γερακότοπος φωλιάζει ο μαυροπετρίτης (falco eleonorae)  από όπου πήρε και το όνομα της, υπάγεται δε στο Δίκτυο Natura 2000.
Νησί με ιδιαίτερη οικολογική σημασία και αξία για τη διεθνή ναυσιπλοΐα.
Πιστεύουμε ότι:
- Το Περιφερειακό Συμβούλιο με απόφαση του πρέπει να εκφράσει την ομόθυμη καταδίκη του σε τέτοιου είδους σκέψεις και ενέργειες ξεπουλήματος στις οικονομικές ελίτ και τους διεθνείς κερδοσκόπους των φυσικών θησαυρών μας, των νησιών μας.
Διαπαραταξιακή  επιτροπή της Περιφέρειας οφείλει να πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Οικονομικών και στο ΥΠΕΚΑ απαιτώντας να σταματήσουν τέτοιου είδους σχεδιασμοί.

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της ¨ Αττικής Συνεργασίας Όχι στο Μνημόνιο¨
Βαρεμένος Γεώργιος   -   Κυπριανίδου Ερμίνα   -   Τσουκαλάς Δημήτρης  

Ο  Περιφερειακός Σύμβουλος
                                                        Καπάταης Χρήστος                                                                                                                                                                                                                  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου