Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Στέλεχος ΥΠΟΙΚΟ προς ΚΕΔΕ: «Είστε οι Ταλιμπάν της Αυτοδιοίκησης»




«Είστε οι Ταλιμπάν της Αυτοδιοίκησης». Η φράση αυτή αποδίδεται στον εκπρόσωπο του Υπουργείου Οικονομικών στο Παρατηρητήριο ΟΤΑ κ. Ανδρέα Κατσαρό στο πλαίσιο της συνάντησης του Γ. Στουρνάρα με αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης οι υπουργοί Γ.Μιχελάκης, Κυρ.Μητσοτάκης και Μ. Βαρβιτσιώτης.

Την καταγγελία αυτή έκανε ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ στο Δ.Σ της ΚΕΔΕ, Δήμαχος Νίκαιας-Ρέντη Γ. Ιωακειμίδης, που αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας από τη συνάντηση.

Σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο μαζικής παραίτησης δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων με στόχο την προκήρυξη δημοτικών εκλογών.

Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, επικεντρώθηκε στο αίτημα της ΚΕΔΕ να βγει από το πολυνομοσχέδιο η διάταξη που ορίζει πειθαρχική δίωξη σε δημάρχους σε περίπτωση που δεν τηρούν τους προϋπολογισμούς τους. Ζητήθηκε επίσης από την πλευρά της ΚΕΔΕ να μην γίνει άλλη ενίσχυση αρμοδιοτήτων του παρατηρητηρίου ΟΤΑ, ώστε να μην ελέγχονται εκ προοιμίου οι προυπολογισμοί των δήμων.

Αποχώρηση Ιωακειμίδη

Ο καβγάς που οδήγησε στην αποχώρηση του Δημάρχου Νίκαιας-Ρέντη ξέσπασε ακριβώς πάνω σε αυτή τη συζήτηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Κ. Μητσοτάκης και Γ. Μιχελάκης εμφανίστηκαν αρκετά διαλλακτικοί, σε αντίθεση με τον Γ. Στουρνάρα, προς υποστήριξη του οποίου παρενέβη ο εκπρόσωπος του ΥΠΟΙΚΟ στο Παρατηρητήριο ΟΤΑ για να επιτεθεί στους «Ταλιμπάν της Αυτοδιοίκησης» όπως τους χαρακτήρισε. Βεβαίως, ο κ. Κατσαρός μετά την έντονη αντίδραση των δημάρχων ζήτησε «συγνώμη», ωστόσο το κακό είχε ήδη γίνει.

Νωρίτερα, όταν τους είχε ζητηθεί να αποσύρει τον προκαταβολικό έλεγχο των προϋπολογισμών ο κ. Στουρνάρας φέρεται να είπε ότι αποτελεί μνημονιακή δέσμευση και ότι το ίδιο γίνεται σε νοσοκομεία και ΔΕΚΟ, για να προκαλέσει την έντονη αντίδραση των δημάρχων που επισήμαναν ότι οι ίδιοι είναι εκλεγμένοι και όχι διορισμένοι.

Τέλος, συζητήθηκε ειδική υπηρεσία δημοτικής αστυνομίας που θα απορροφήσει περίπου το 80% του σώματος που άνηκε στους ΟΤΑ.

Η ΚΕΔΕ πρότεινε τιτλοποίηση εσόδων προκειμένου να εισπράξει το κράτος για λογαριασμό των δήμων χρήματα τα οποία τους οφείλουν διάφοροι φορείς και στη συνέχεια να τους τα αποδώσει.

http://www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου