Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Πάμε για αύξηση τελών καθαριότητας 33%



Στα 60 ευρώ ο τόνος θα ανέβουν τα τέλη του ΧΥΤΑ της Φυλής σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει από τον ΕΔΣΝΑ και σύμφωνα με μελέτη που έχει παραδοθεί στο Διοικητικό του Συμβούλιο. 
Η συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος έχει αναβληθεί, τουλάχιστον, δύο φορές καθώς μια τέτοια ανακοίνωση θα σπείρει σχεδόν τον πανικό στους δήμους, αφού αυτό σημαίνει αυτομάτως την ανάγκη αύξησης κατά 33% στους δήμους.
Σήμερα η τιμή εισόδου στον ΧΥΤΑ της Φυλής ανέρχεται στα 45 ευρώ τον τόνο, αλλά η μελέτη όπως φαίνεται την προσδιορίζει πολύ ψηλότερα.
Σήμερα το πρωί της, συνεδρίαζε το ΔΣ του ΕΔΣΝΑ, με μοναδικά θέματα τα εξής:

1. Λήψη απόφασης καθορισμού ετήσιας εισφοράς Δήμων μελών ΕΔΣΝΑ για τα έτη 2012 και 2013.
2. Λήψη απόφασης καθορισμού ετήσιας εισφοράς Δήμων μελών ΕΔΣΝΑ για το έτος 2014.
3. Λήψη απόφασης επιβολής αντισταθμιστικών οφελών, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4164/2013. 
Ομως δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη κάποια απόφαση.

Για το θέμα, επιστολή έστειλε προς τον ΕΔΣΝΑ και η Πρωτοβουλία Συνενόηση για την Διαχείριση των Απορριμάτων η οποία σημειώνει τα εξής:

Σε κάθε περίπτωση και σε συνθήκες οικονομικής κρίσης το θέμα είναι πολύ σοβαρό και θέτει επί τάπητος το ζήτημα του ποιες ποσότητες απορριμμάτων στέλνουν οι δήμοι της Αττικής στη Φυλή και τι πληρώνουν γι αυτό. Ζήτημα που επαναφέρει συστηματικά η ΠΡΩΣΥΝΑΤ, τους τελευταίους μήνες.

Η δημοσιοποίηση των επεξεργασιών της ΠΡΩΣΥΝΑΤ άνοιξε ένα χρήσιμο διάλογο, που οδηγεί σε τρεις βασικές διαπιστώσεις:

1. Υπάρχει ασάφεια ως προς το αν τα απορρίμματα που οδηγούνται στη Φυλή, από τις εταιρείες με τις οποίες έχει συμβληθεί ο ΕΔΣΝΑ, κατανέμονται στους δήμους ή αποτελούν πρόσθετο φορτίο στις ποσότητες που ανακοινώνει ο ΕΔΣΝΑ.
2. Οι δήμοι δεν έχουν σαφή εικόνα των ποσοτήτων και κόστους της διαχείρισης των απορριμμάτων τους.
3. Όπου ισχυρίζονται ότι έχουν εικόνα, προκύπτουν σοβαρές ασυμφωνίες στα στοιχεία που δίνουν οι δήμοι και σε αυτά που δημοσιοποιεί ο ΕΔΣΝΑ.

Σχετικά με το τελευταίο σημείο και επειδή «τα λεφτά είναι πολλά» εξετάσαμε τις περιπτώσεις των δήμων Αθήνας και Ελευσίνας. Προξενεί εντύπωση ότι ο δήμος Αθήνας και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Βαρελάς αρνούνται να απαντήσουν σε διαδοχικά ερωτήματά μας, από τις 10/10/2013. Αναρωτιόμαστε: δυσκολεύονται να εξηγήσουν τα ευρήματα ή δεν θέλουν να απαντήσουν;

Στην περίπτωση της Ελευσίνας, το αρμόδιο στέλεχος του δήμου ανταποκρίθηκε στις επισημάνσεις μας και σε πρόσφατη επικοινωνία μας ενημέρωσε ότι έχει γίνει διασταύρωση στοιχείων. Απομένει, όπως μας είπε, η επίσημη απάντηση του ΕΔΣΝΑ για να δημοσιοποιήσουν τη θέση του δήμου.

http://www.myota.gr/, 25/11/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου