Παρασκευή, 1 Νοεμβρίου 2013

ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΝΕΘΕΣΑΝ ΣΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

MΠΕΝΙ ΣΤΑΙΝΜΕΤΖ ΕΝΑΣ ΚΡΟΙΣΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΝΓΑΙΑ 

 
Ο Ισραηλινός που υπογράφει το σούπερ ντιλ του ελληνικού real estateTο νεόδμητο κτίριο γραφείων της εταιρείας Karela SA είναι μεταξύ των ακινήτων που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η Εθνική Πανγαία.
 
 
Μέσα στα επόμενα 24ωρα, εκτός απροόπτου, θα κλείσει ένα από τα μεγαλύτερα deals στον χώρο των ακινήτων και συγκεκριμένα η πώληση ποσοστού της Εθνικής Πανγαία ΑΕΕΑΠ.

Δηλαδή, της εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητα, η οποία διαχειρίζεται ένα από τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια στην Ελλάδα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις με το αμερικανοεβραϊκών συμφερόντων fund, Invel, επικεφαλής του οποίου είναι ένας από τους πλουσιότερους Ισραηλινούς, ο Μπένι Στάινμετζ, και το διαχειρίζεται ο Κρις Παπαχριστοφόρου, βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Οι ίδιες πληροφορίες τονίζουν ότι στα χέρια του Ισραηλινού θα περάσει ποσοστό πάνω από 50% της Πανγαία, το οποίο, όμως, μπορεί να φτάσει και το 67% με ένα τίμημα από 500 έως και 670 εκατ. ευρώ.

Μιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής» ο επικεφαλής της Εθνικής Πανγαία, Αριστοτέλης Καρυτινός, επιβεβαίωσε τις διαπραγματεύσεις τονίζοντας ωστόσο: «Τίποτε δεν είναι ανακοινώσιμο. Πρόκειται για μια περίπλοκη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, σε ένα περιβάλλον που δεν είναι και το καλύτερο. Οι συζητήσεις γίνονται και με τους Ισραηλινούς αλλά και με άλλους ισχυρούς παίκτες. Παίζεται ακόμη και το ποσοστό που θα αποφασίσει η τράπεζα να διαθέσει».
Ο όμιλος της Εθνικής αναμένεται να κρατήσει το μάνατζμεντ στην Πανγαία, ενώ μπορεί να ενισχυθεί κεφαλαιακά με ένα καθαρό ποσό το οποίο θα αγγίξει το 1 δισ. ευρώ. Παράλληλα, ικανοποιεί έναν από τους όρους του ΤΧΣ για την πώληση των non-core assets της τράπεζας ώστε να εισρεύσουν σημαντικά ποσά στα ταμεία της.

Τα ακίνητα της Πανγαία

Η επενδυτική εταιρεία ακινήτων του ομίλου της Εθνικής διαχειρίζεται ακίνητα αξίας άνω των 755 εκατ. που πριν από την κρίση ξεπερνούσε το 1 δισ. ευρώ και είναι η μεγαλύτερη ΑΕΕΑΠ αλλά κι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες στην Ελλάδα.
Ο Πρεμ Γουάτσα, αφεντικό της Fairfax, η οποία διαχειρίζεται κεφάλαια συνολικού ύψους 32 δισ. ευρώ.
 Εχει, επίσης, ταμειακά διαθέσιμα της τάξης των 147 εκατ. ευρώ. Διαθέτει εκατοντάδες καταστήματα, κτίρια γραφείων, αποθηκευτικούς και βιομηχανικούς χώρους και οικοπέδων. Μόνο τα κτίρια υπολογίζονται ότι έχουν επιφάνεια άνω των 256.000 τετραγωνικών μέτρων ενώ η γη υπολογίζεται ότι έχει επιφάνεια πάνω από 416.000 τ.μ.
Πριν από μερικούς μήνες η Εθνική Πανγαία προχώρησε στο μεγαλύτερο deal των τελευταίων ετών στο ελληνικό real estate. Αγόρασε αντί 100 εκατ. ευρώ το νεόδμητο κτίριο γραφείων της εταιρείας Karela SA στο οποίο στεγάζονται οι υπηρεσίες της Cosmote. Το σημαντικό αυτό κτίριο βρίσκεται πάνω στην Αττική οδό, στη θέση Πούσι - Λέδι της Παιανίας, έχει συνολική επιφάνεια 61.574 τ.μ. επί οικοπέδου 35,6 στρεμμάτων.
Το ακίνητο ενίσχυσε ακόμη περισσότερο την «προίκα» της Πανγαία η οποία είναι τώρα «πολύφερνη νύφη» για μεγάλους ξένους «παίκτες» στον χώρο των ακινήτων. Πάντως, δεν αποκλείεται να προσφερθούν κι άλλα ακίνητα της Εθνικής Τράπεζας στην Πανγαία ΑΕΕΑΠ ώστε να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η θέση της.
Σε ό,τι αφορά το υπόλοιπο χαρτοφυλάκιο της ΑΕΕΑΠ, αποτελείται από 242 ακίνητα, κυρίως καταστήματα και γραφεία σε πολύ καλές περιοχές της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων και τα περισσότερα από αυτά είναι μισθωμένα από την Εθνική Τράπεζα. Η εταιρεία την περασμένη χρονιά είχε έσοδα από μισθώματα που ξεπέρασαν τα 70 εκατ. ευρώ.
ΒΑΣΙΛΗΣ Σ. ΚΑΝΕΛΛΗΣ
vkanel@pegasus.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=63902015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όταν οι επικεφαλής της διοίκησης του δήμου αποχωρούν εμείς δεν τους εξουσιοδοτούμε

    Κατά την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για την έκδοση του ψηφίσματος κατά της μετεγκατάστασης του ΚΑΖΙΝΟ της Πάρνηθας ο δήμαρχος ...

Δημοφιλείς αναρτήσεις