Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Παναγιώτης Κουρουπλής: «Είναι αναγκαίος σήμερα ένα νέος αριστερός πατριωτισμός;»



Πολλές φορές το παρελθόν μάς εκπλήσσει με την επικαιρότητά του. Η 18η επέτειος από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου φέρνει για άλλη μια φορά στο προσκήνιο τα κρίσιμα ζητήματα που έθεσε η 3η Σεπτέμβρη και καθίστανται εκ νέου επίκαιρα: εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία, κοινωνική απελευθέρωση. 
Σήμερα είναι αναγκαία η ανάδειξη των ειρηνικών αξιών ενός σύγχρονου, νέου αριστερού πατριωτισμού, που δεν θα εξαντλείται μόνο στα εθνικά θέματα.
Οι θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα ζητήματα εθνικής σημασίας είναι αδιαπραγμάτευτες. Δεν διεκδικούμε τίποτα από κανέναν ούτε παραχωρούμε τίποτα σε κανέναν. Στεκόμαστε απέναντι σε κάθε είδους αλυτρωτισμό και αλλαγή συνόρων στην περιοχή. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επιτρέψει ποτέ να συμβεί στο Αιγαίο και τη Θράκη ό,τι συνέβη στην Κύπρο. Όλοι οφείλουμε να αντιληφθούμε ότι η Ελλάδα, δυστυχώς, από γεωστρατηγική άποψη δεν είναι ούτε Ολλανδία, ούτε Βέλγιο, ούτε Αυστρία.
Από τη στιγμή μάλιστα που η Ε.Ε. δεν κατέστησε σαφές ότι τα σύνορα της χώρας είναι και ευρωπαϊκά σύνορα, την άφησε εκτεθειμένη στους εξοπλισμούς: 218 δισ. ευρώ δαπανήθηκαν τα τελευταία 30 χρόνια, που στο μεγαλύτερο μέρος τους θα μπορούσαν να είχαν συμβάλει στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας αντί να τα καρπωθούν οι πολεμικές βιομηχανίες των «φίλων» μας.
Ένας σύγχρονος, φιλειρηνικός, αριστερός πατριωτισμός είναι η πρώτη γραμμή άμυνας κάθε λαού απέναντι σε απειλές όπως η νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση και η κυριαρχία του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Είναι σαφές ότι η επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ θα έχει επιπτώσεις, εκτός από την τιμολόγηση, και στην εθνική ασφάλεια. Για την Ελλάδα, ένας νέος αριστερός πατριωτισμός είναι και παράγοντας ανάσχεσης της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Οταν η χώρα αποκτήσει μια κυρίαρχη κυβέρνηση που θα εφαρμόσει χρηστή και αποτελεσματική διοίκηση, που δεν θα επιδεικνύει πυγμή στους αδύναμους και δουλοπρέπεια στους ισχυρούς αλλά το αντίθετο, τότε θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις να εμπεδωθεί ένας πατριωτισμός με βαθύ κοινωνικό περιεχόμενο.
Ένας πατριωτισμός που θα εμπνέει θέληση για συλλογική προσπάθεια και θα διαπνέει τις καθημερινές μικρές και μεγάλες αποφάσεις των πολιτών που επηρεάζουν καθοριστικά την κοινωνική ευημερία και την εθνική οικονομία. Από την καθημερινή αλληλεγγύη σε όσους δοκιμάζονται, τη φορολογική συνείδηση, τον σεβασμό του φυσικού πλούτου της χώρας, την απόφαση για το αν θα βγάλει κάποιος τα λεφτά του στο εξωτερικό ακόμα και νομίμως, μέχρι τις αποφάσεις των ξενοδόχων στην Κρήτη και στη Ρόδο για το αν θα προτιμήσουν εγχώρια ή εισαγόμενα γεωργικά προϊόντα.
Η εμπέδωση ενός τέτοιου πατριωτικού αισθήματος, όχι ως ρητορεία αλλά ως καθημερινή πρακτική, είναι καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχία μιας δημοκρατικής αριστερής διακυβέρνησης που θα αγκαλιάζει όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, χωρίς πολιτικές προκαταλήψεις και χωρίς εκπτώσεις στον ριζοσπαστικό της χαρακτήρα.

Ημ. Δημοσίευσης: 24/6/2014
Πηγή Δημοσίευσης: Έντυπη και Ηλεκτρ. Έκδοση ΕφΣυν  http://www.efsyn.gr/?p=209575

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου