Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Έγγραφο του Δημάρχου Χαλανδρίου προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής σχετικά με την κατεδάφιση του καταυλισμού των Ρομά Χαλανδρίου (29/9/2014)








 




ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΩΣ ΕΠΕΙΓΟ

Προς: Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης
Διοίκησης Αττικής κ. Αγγελάκα  

Κοιν:
- Περιφερειάρχη Αττικής κ. Δούρου
-Συνήγορο του Πολίτη κ.Σπανού
-Διοικητή Α.Τ Χαλανδρίου K.Μαργιέτη Α.
- Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας κτ.16
-Πολιτιστικό Σύλλογο Ρομά «Ελπίδα» κ. Καλαμιώτη



 
Θέμα: Κατεδάφιση καταυλισμού Ρομά Χαλανδρίου

Αξιότιμε κ. Γενικέ Γραμματέα,

Με τα από 25.9.2914/Φ.244/3015/2014, Φ244/3977, Φ244/οικ4005, Φ244/οικ4007, Φ244/οικ4006,Φ244/οικ4008, Φ244/οικ4009, Φ244/οικ4010, Φ244/οικ4011, Φ244/οικ4012 και  Φ244/οικ4013 έγγραφά  σας  τα  οποία  κοινοποιήθηκαν  στο Δήμο Χαλανδρίου την Παρασκευή 26/9 το μεσημέρι, ανακοινώνετε ότι την Τρίτη 30/9, από τις 9 πμ και επί πενθήμερο, θα πραγματοποιηθούν εργασίες  κατεδάφισης των αναφερομένων στα έγγραφα  αυτά  κτισμάτων στον καταυλισμό Ρομά Χαλανδρίου στην περιοχή «Πεύκο Πολίτη» , ο οποίος βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου μας. Κατ΄ αρχήν γνωρίζετε ότι  οποιαδήποτε απόφαση κατεδάφισης η οποία αφορά Ρομά συνοδεύεται υποχρεωτικά από την πλήρη και κατάλληλη διαμόρφωση  προσδιορισμένου χώρου φιλοξενίας, στον οποίο θα είναι εφικτό να μετεγκατασταθούν άμεσα, προϋπόθεση η οποία δεν υφίσταται στην παρούσα περίπτωση, όπως παρακάτω αναλυτικά αναφέρεται.
   
Σύμφωνα με το ιστορικό του θέματος, η υπ. αριθμ. Φ.73521/38470/13-12-13 απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής περί  μετεγκατάστασης των Ρομά Χαλανδρίου στο όρος Πατέρα έχει συναντήσει την εκπεφρασμένη αντίθεση των Δήμων της περιοχής υποδοχής. Ειδικότερα, όπως καταγράφεται και στην ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μεγαρέων, αριθμ. 284/26-11-2013, έχει ζητηθεί η ανάκληση της ως άνω απόφασης μετεγκατάστασης. Επί πλέον δε, οι όμοροι Δήμοι Μεγαρέων και Μάνδρας έχουν  καταθέσει αίτηση ακυρώσεως κατά της απόφασης μετεγκατάστασης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.  Η αίτηση αυτή εκδικάζεται στο ΣτΕ στο αμέσως προσεχές διάστημα και συγκεκριμένα  στις 21/10/2014.
   
Εξ άλλου, όπως προκύπτει από τα δεδομένα πού υπάρχουν αυτή τη στιγμή, ο προβλεπόμενος για την μετεγκατάσταση των Ρομά χώρος στο όρος Πατέρα είναι παντελώς ακατάλληλος και ανέτοιμος να υποδεχθεί τις οικογένειες των Ρομά  Χαλανδρίου, στα μέλη των οποίων περιλαμβάνονται και πολλά παιδιά και ηλικιωμένοι, όπως παρακάτω αναφερόμαστε αναλυτικά. Ειδικότερα, η  τοποθεσία «υποδοχής» βρίσκεται σε υψόμετρο 750 μέτρων, όπου επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες ακόμη και αυτήν την εποχή (11 βαθμοί Κελσίου), η οποία αποτελεί δασική έκταση με χρήσεις «καταφυγίου θηραμάτων». Η απόσταση μέχρι την πλησιέστερη διασταύρωση είναι 12 χιλιόμετρα και καταγράφεται παντελής έλλειψη σχολείων και άλλων βασικών υποδομών. Ακόμη υπάρχει πλήρης απουσία προστασίας έναντι πτώσης σε γκρεμούς, παντελής έλλειψη δικτύου ηλεκτρισμού, γκρεμισμένα κτίρια, ανοιχτά φρεάτια κλπ.  Όπως αντιλαμβάνεται κανείς ο χώρος στερείται στοιχειωδών προϋποθέσεων για να φιλοξενήσει ανθρώπους και μάλιστα οικογένειες με μικρά παιδιά.
 
Είναι προφανές από τα παραπάνω ότι δεν εκπληρώνεται η βασική προϋπόθεση άμεσης μετεγκατάστασης των Ρομά Χαλανδρίου, η οποία συνίσταται στη διασφάλιση συνθηκών στέγασης και ασφαλούς και αξιοπρεπούς διαβίωσής τους  σε καθορισμένο χώρο υποδοχής, στον οποίο θα τηρούνται οι προδιαγραφές πού ορίζονται από την ελληνική και διεθνή νομοθεσία.

Υπενθυμίζουμε σχετικά ότι στο θέμα έχει παρέμβει και η Ανεξάρτητη Αρχή του Συνηγόρου του Πολίτη, η οποία με επανειλημμένες εκθέσεις και συστάσεις της έχει προσδιορίσει το πλαίσιο των υποχρεώσεων και ενεργειών στο οποίο οφείλει να κινείται η Πολιτεία για τη διαχείριση του ευαίσθητου αυτού κοινωνικού θέματος (σχετικά, το υπ’ αριθμ. πρωτ. 157002/18667/10.5.2013 της Αρχής καθώς και πρόσφατη έκθεση για τους Ρομά στην Καμηλόβρυση Λαμίας, Σεπτέμβριος 2014). 
      
Εξ άλλου, η ενδεχόμενη κατεδάφιση αντίκειται στο Διεθνές Δίκαιο, καθ΄ όσον βρίσκονται σε ισχύ Ασφαλιστικά Μέτρα προστασίας που έχει επιβάλει για το συγκεκριμένο θέμα ο ΟΗΕ στα πλαίσια εξέτασης της προσφυγής των Ρομά ενώπιόν του. Εξ άλλου η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ επιβεβαιώνει με έγγραφό της από 27/9/2014 την υποχρέωση στέγασης των Ρομά με ασφαλή και αξιοπρεπή τρόπο.

Άλλωστε και εσείς ο ίδιος με δημόσιες δηλώσεις σας τον Ιούλιο του 2014 για το συγκεκριμένο ζήτημα των Ρομά Χαλανδρίου έχετε υπογραμμίσει «την ανάγκη διασφάλισης στέγης και συνθηκών διαβίωσης πού συμμορφώνονται με τα διεθνή πρότυπα και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Θα πρέπει εξ άλλου να σημειωθεί ότι στον καταυλισμό Ρομά   διαμένουν και δημότες Χαλανδρίου, μεταξύ των οποίων αρκετά  μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι, καθώς και ότι  αυτά τα παιδιά φοιτούν ήδη  στα δημοτικά σχολεία της περιοχής μας. Τριάντα από αυτά τα παιδιά έχουν μάλιστα πρόσφατα παρακολουθήσει το Πρόγραμμα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών «Εκπαιδεύοντας παιδιά Ρομά» στον εν λόγω καταυλισμό. Είναι προφανές ότι η αναγκαστική μεταστέγασή τους στο όρος Πατέρα θα σημάνει τη διακοπή οποιασδήποτε εκπαιδευτικής διαδικασίας με σοβαρές συνέπειες για την όποια κοινωνική τους ένταξη .

Εν όψει των ανωτέρω, ως Δημοτική Αρχή, αρμόδια σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους για τη διοίκηση των τοπικών υποθέσεων,  θεωρούμε αναγκαία την αναβολή  των εργασιών κατεδάφισης του καταυλισμού Ρομά Χαλανδρίου στις 30/9/2014, ώστε να καταστεί δυνατή, με επάρκεια χρόνου, η εξεύρεση λύσης από τους αρμόδιους φορείς, λύσης σύμφωνης με την ελληνική και διεθνή νομοθεσία για την ευπαθή ομάδα των Ρομά  και τις αρχές του Κράτους Δικαίου.
   
Επισημαίνουμε  επίσης ότι οποιοσδήποτε τυχών σχεδιασμός για την κατεδάφιση έντεκα (11) από τις εξήντα έξι (66) υπάρχουσες κατασκευές με τη συνδρομή αστυνομικών δυνάμεων όχι μόνο δεν επιλύει το υπάρχον, από δεκαετίες, πρόβλημα αλλά αντίθετα η προβλεπόμενη, κατά την απόφασή σας, πενθήμερη διαδικασία κατεδάφισης, ενέχει σοβαρό κίνδυνο να δημιουργήσει συνθήκες διατάραξης της  ειρηνικής διαβίωσης των πολιτών και της οικονομικής και κοινωνικής ζωής στην πόλη με ανεξέλεγκτες συνέπειες, για τις οποίες  και αναλαμβάνετε την πλήρη ευθύνη, εφ΄ όσον προχωρήσετε.

Ως νέα Δημοτική Αρχή, η οποία έχει αναλάβει από 1.9.2014,  θεωρούμε ότι τα κοινωνικά προβλήματα, ιδιαίτερα αυτά πού αφορούν ευπαθείς κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού δεν λύνονται με βεβιασμένες και αυταρχικές ενέργειες αλλά με σχεδιασμό και κοινωνική ευαισθησία. Έτσι η παραχώρηση εύλογου χρονικού διαστήματος στη νέα διοίκηση, πιστεύουμε ότι μπορεί να συμβάλει στην οριστική διευθέτηση του προβλήματος. Άλλωστε προς την κατεύθυνση αυτή επιθυμούμε τη συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας.
                              
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ


Συμεών (Σίμος) Ρούσσος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου