Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ο ΠΟΛΕΟΔΟΜΟΣ Δ. ΣΤΑΜΑΤΙΑΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΡΟΜΑ "Η ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ"

Ο Δ. Σταματιάδης είναι ο πολεοδόμος που έχει εκπονήσει την αρχική μελέτη ένταξης του Π.Πολίτη που στη συνέχεια επικαιροποίηθηκε από άλλο μελετητικό γραφείο και όλοι οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι ξέρει την περιοχή καλύτερα από τον καθένα. (Εκτός του Π.Πολίτη ο κ. Σταματιάδης έχει εντάξει το Πάτημα στο σχέδιο και είχε εκπονήσει την μελέτη για την ρεματιά στο απώτερο παρελθόν, δηλαδή ΕΧΕΙ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

Του ζητήσαμε την γνώμη του για το θέμα των ΡΟΜΑ και για να επιβεβαιώσουμε την ορθότητα (ή μη) των δικών μας θέσεων για τόσο σημαντικά θέματα.
Να τι μας έγραψε - επιβεβαιώνοντας απόλυτα και με το τεχνοκρατικό του κύρος - τις θέσεις της δημοτικής κίνησης ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΠΟΡΕΙΑ.
Διότι δεν μιλάμε στον αέρα αναγνώστη μας!

Στο κείμενό του ο Δημήτρης Σταματιάδης εξηγεί και γιατί ουσιαστικά δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση των ΡΟΜΑ στο όρος Πατέρα.

Το πρόβλημα των ROMA ανά την επικράτεια (Αθίγγανων, τσιγγάνων, πλανόδιων κ.λ.π.) είναι πανεύκολο να λυθεί απλώς χρειάζεται από την πολιτεία πολιτική βούληση και σωστή ενημέρωση μας που δυστυχώς μέχρι σήμερα είναι πολύ χλιαρή και αναποτελεσματική όπως αποδεικνύεται.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος από την πλευρά της Πολιτείας, η οποία έχει και την πλήρη ευθύνη, χρειάζεται προσεκτικός σχεδιασμός για την ενσωμάτωση των ROMA στην Ελληνική κοινωνία, και ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα υλοποίησης το οποίο θα περιλαμβάνει τα παρακάτω :

· Εφαρμογή των πολεοδομικών μηχανισμών που ισχύουν σήμερα

· Ενημέρωση των δημόσιων υπηρεσιών, και των κατοίκων καθώς και εκπαίδευση των ROMA

· Αξιοποίηση των πόρων που διαθέτει η ΕΕ για τους ROMA

· Δημιουργία φορέα για την άμεση υλοποίηση του προγράμματος

· Θέσπιση κανόνων προσαρμοσμένων στον τρόπο ζωής των ROMA

· Κατασκευή πρότυπου συγκροτήματος για τους ROMA ως piloto και ενταγμένο στον οικιστικό ιστό, χωρίς να δημιουργείται γκέτο.

Οι Αθίγγανοι (Roma) στο Πεύκο – Πολίτη είναι πολίτες Χαλανδρίου και υποχρεούται η σημερινή Δημοτική αρχή να αντιμετωπίσει την πολεοδόμηση του οικισμού τους, κατά τον σχεδιασμό των υπό ένταξη περιοχών, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου. Είναι απαραίτητη η αναθεώρηση της Πρότασης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, και της μελέτης Πολεοδόμησης, μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε η Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου να δώσει νέες κατευθύνσεις στους μελετητές.

Προτείνω την κατασκευή 3-4 συγκροτημάτων κατοικιών για την στέγαση των ROMA σε διάφορα σημεία της υπό ένταξη περιοχής, ώστε να μην δημιουργηθεί «γκέτο». Ασχολούμαι ως πολεοδόμος με το Χαλάνδρι και την Μάνδρα για λογαριασμό του ΥΠΕΚΑ και των Δήμων από το 1984 και έχω αρθρογραφήσει σχετικά με το θέμα (βλ. εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 23/5/2013).

Ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δ. Καλογερόπουλος, παρ΄ όλο ότι ήταν τακτικό μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Οργανισμού Αθήνας και πρώην Δήμαρχος Αιγάλεω, δηλαδή γνώστης της ισχύουσας κατάστασης, έχει αποφασίσει να τους πάει στην κορυφή του όρους ΠΑΤΕΡΑ, σε περιοχή που απαγορεύεται η δημιουργία οικισμού (έστω και προσωρινού), σε αρχαιολογικό και δασικό χώρο, στην πρώην βάση του ΝΑΤΟ σε υψόμετρο 700 μέτρων, με απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης και πολύ δύσκολη προσπέλαση (Απόφαση Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής στις 18/10/2013 ΑΠΦ 73521/29462 με θέμα : «Απόφαση προσωρινής μετεγκατάστασης καταυλισμού ROMA της περιοχής Νομισματοκοπείου του Δήμου Χαλανδρίου»).

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει πολιτική βούληση απ’ τον Δήμο Χαλανδρίου και την Πολιτεία και οι συντηρητικοί κάτοικοι δεν τους θέλουν στο Χαλάνδρι.

Η νέα Δημοτική αρχή θα πρέπει να ενημερώσει σωστά το σύνολο των κατοίκων ώστε οι ROMA να μείνουν οριστικά στο Χαλάνδρι και να αναλάβει πλεον τις ευθύνες της.

Επισυνάπτω τα παρακάτω :

ΡΣΑ ΑΤΤΙΚΗΣ 2014 Ν4277/1-8-14 (ΦΕΚ 156Α/1-9-14) το οποίο περιλαμβάνει κείμενο και χάρτες (βλ. www.organismosathinas.gr) με το οποίο καθορίζεται το όρος ΠΑΤΕΡΑΣ ως ορεινός όγκος και δασική έκταση, όπου δεν επιτρέπεται κανενός είδους πολεοδόμηση.

Σχέδιο Π.Δ. το οποίο έχει εγκριθεί από την Εκτελεστική Επιτροπή του ΟΡΣΑ για την «οριοθέτηση ζωνών χρήσεων για την προστασία των ορεινών όγκων της Δυτικής Αττικής» όπου το όρος ΠΑΤΕΡΑΣ χαρακτηρίζεται ως ζώνη προστασίας (βλ. ζώνη Α2).

Γ.Π.Σ. Μεγάρων όπου το όρος ΠΑΤΕΡΑΣ χαρακτηρίζεται ως δασική έκταση, απαγορευμένης της πολεοδόμησης του (είναι αρχαιολογικός χώρος και αναδασωτέα έκταση).






Σας ενημερώνω επίσης ότι :

Οι εκδοθείσες άδειες οικοδομής για μικροκατασκευές, από το γραφείο δόμησης Ελευσίνας, είναι τελείως παράνομες και δεν δικαιολογούν τους λυόμενους οικίσκους που έχουν κατασκευασθεί. ΟΙ ΟΙΚΙΣΚΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΤΟΥΝ ΩΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΘΟΥΝ ΕΥΘΥΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΟΙΚΙΣΚΩΝ. Δεν επιτρέπεται όταν ο Ελληνικός λαός πεινάει και υπάρχει μεγάλη οικονομική κρίση, να γίνονται περιττά και παράνομα έξοδα από την Πολιτεία.

Τα ανωτέρω θα εξετασθούν από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο δηλαδή το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) στις 21/10/2014 μετά από προσφυγή των Δήμων Μεγάρων, Μάνδρας- Ειδυλλίας, Λυκόβρυσης, Χαλανδρίου και περιοίκων του οικισμού των ROMA στο Πεύκο Πολίτη – Χαλανδρίου.

ΟΙ ROMA ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΤΕΓΑΣΘΟΥΝ ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ, ΚΑΙ ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗΣ ΤΗΝ 30/9/2014 ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗΣ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΤΟΥΣ, ΩΣΤΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΝΑ ΤΕΘΕΙ ΥΠ’ ΌΨΙΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΗΨΗ ΣΧΕΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ.

Είμαι στην διάθεση σας για κάθε συμπληρωματική πληροφορία.

Δ. ΣΤΑΜΑΤΙΑΔΗΣ
Αρχιτέκτων – Πολεοδόμος
Τηλ. 6970 122 557 – 210 77 04 335

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου