Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2014

Επίκαιρη ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου & βουλευτή Β΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Κουρουμπλή για το σκάνδαλο LuxLeaks και τη συστηματική φοροαπαλλαγή πολυεθνικών στην ΕΕ


Επίκαιρη ερώτηση για το σκάνδαλο LuxLeaks και τη συστηματική και εκτεταμένη φοροαπαλλαγή πολυεθνικών στην ΕΕ, κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής Β΄ Αθήνας  του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης  Κουρουμπλής.
Ειδικότερα στην κατατεθείσα ερώτηση ο Π. Κουρουμπλής αναφέρει πώς «μόλις την προηγούμενη εβδομάδα η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων αποκάλυψε ότι εκατοντάδες μεγάλες εταιρείες, που δραστηριοποιούνται σε όλους τους κλάδους της ευρωπαϊκής οικονομίας και των οποίων ο αθροιστικός κύκλος εργασιών είναι σημαντικότατο κομμάτι του ΑΕΠ τής ΕΕ, συνάπτουν εδώ και χρόνια μυστικές φορολογικές συμφωνίες με την κυβέρνηση του Λουξεμβούργου, με συνέπεια την απώλεια εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ από τους εθνικούς προϋπολογισμούς».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνει πως «το γεγονός ότι οι συνεννοήσεις αυτές έλαβαν χώρα επί πρωθυπουργίας του κ. Γιούνκερ, του επιφανέστερου ίσως Ευρωπαίου πολιτικού των τελευταίων χρόνων, που κατέχει το διπλό ρεκόρ μακροβιότερης θητείας στην ηγεσία κράτους της ΕΕ και στην προεδρία του Eurogroup και είναι σήμερα Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποτελεί τραγωδία για την ΕΕ αλλά και μοναδική ευκαιρία για τη δρομολόγηση ριζικών αλλαγών». 
Εν συνεχεία υπογραμμίζει πως «για την παταγώδη αποτυχία των αναδιανεμητικών μηχανισμών στην Ευρώπη, στο βαθμό που αυτή τεκμηριώνεται από την παντελώς αδιαμφισβήτητη πλέον, εκτεταμένη και συστηματική φοροαποφυγή των μεγαλύτερων οικονομικών συμφερόντων και η οποία γελοιοποιεί και απονομιμοποιεί την ασκούμενη δημοσιονομική πολιτική στο σύνολό της, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης κατέθεσε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
Ο Π. Κουρουμπλής τονίζει πως «βαρύτατες ευθύνες φέρουν όμως και οι ελληνικές κυβερνήσεις διότι, αποδεχόμενες άκριτα το μεγάλο ψεύδος περί αναγκαίας λιτότητας, καταβύθισαν στην αναξιοπρέπεια μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της χώρας αφήνοντας τον μεγάλο πλούτο στο απυρόβλητο. Πράγματι, ανάμεσα στις εταιρείες που διαπιστώθηκε ότι φοροαποφεύγουν κατά σύστημα βρίσκονται και 9 ελληνικών συμφερόντων, μεταξύ των οποίων η EFG Eurobank, που ανακεφαλαιοποιήθηκε μάλιστα με χρήματα των φορολογουμένων, η Wind και η Coca Cola 3Ε».
Ο κοιν. εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ καταλήγοντας στην ερώτησή του, ερωτά τον Υπουργό Οικονομικών:
1) Ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβει η κυβέρνηση σε εθνικό και ευρωπαϊκό πλαίσιο αφενός για τον έλεγχο των 9 εταιρειών και αφετέρου για τη φορολογική νομοθεσία και τη ρύθμιση των 4 μεγάλων ελεγκτικών/λογιστικών εταιρειών, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της συστηματικής φοροαπαλλαγής των πολυεθνικών; και
2) Θα επικαλεστεί η κυβέρνηση τις συνταρακτικές αποκαλύψεις α) για να αμφισβητήσει στο πλαίσιο της ΕΕ τη νομιμοποίηση του μνημονίου και της επιβαλλόμενης λιτότητας εν συνόλω, ή έστω β) για να απαιτήσει ευνοϊκότερους όρους στην επαγγελλόμενη διαπραγμάτευση για το χρέος ή κατ’ ελάχιστον γ) για να απορρίψει τα άμεσα μέτρα που απαιτεί η τρόικα;

Το Γραφείο Τύπου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *