Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Το Σχόλιο της "πρΟΤΑσης" εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου, 02.02.2015

πρΟΤΑση
εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
pr_ota_si@yahoo.gr

Χαλάνδρι 2.2.2015

"Διεύρυνση ωραρίου σε υπηρεσίες των Δήμων: Σε τι αποσκοπεί και ποιους εξυπηρετεί;"

Αγαπητοί συνάδελφοι, αγαπητοί φίλοι

Η πρόσφατη τοποθέτηση – καταγγελία του συνδικαλιστικού οργάνου των δημοτικών υπαλλήλων, έφερε στην επιφάνεια ένα θέμα το οποίο τείνει να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα (δυσ)λειτουργίας υπηρεσιών και δομών των Δήμων όλης της χώρας.

Αυτή η καταγγελία αφορά στην προσπάθεια δήμων να μεταβάλλουν το ωράριο εργασίας υπαλλήλων που ασχολούνται κυρίως (και αρχικά…) σε παιδικούς σταθμούς και κοινωνικές δομές των υπηρεσιών τους.

Και βέβαια, ο Δήμαρχος Πατρέων απάντησε… «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε», τουλάχιστον σε ότι αφορά στο ωράριο, ενώ ο Δήμος Αθηναίων μιλάει για «παραπληροφόρηση», τη στιγμή που σαφώς επιχειρείται, με διάφορες «αλχημείες» και παραπλανητικές αποφάσεις, διεύρυνση του ωραρίου στους παιδικούς σταθμούς.

Οι μισθολογικά αδικημένοι εργαζόμενοι στους δήμους όλης της χώρας και η άνιση μεταχείρισή τους σε σχέση με άλλους εργαζόμενους του δημόσιοι και ευρύτερου δημόσιου τομέα (αυτό αποδείχτηκε ΠΕΡΙΤΡΑΝΑ και πρόσφατα, όταν έγιναν γνωστές οι αμοιβές όλων για την προετοιμασία και τη διεκπεραίωση της εκλογικής διαδικασίας…), δεν επιθυμούν περαιτέρω χρησιμοποίησή τους ως «ανθρώπους για όλες τις δουλειές που συμφέρουν και δεν κοστίζουν». 

Η συντακτική ομάδα της “πρΟΤΑσης” θεωρεί ότι τα ζητήματα διεύρυνσης του ωραρίου των υπηρεσιών θα πρέπει να εξετάζονται πολύ σοβαρά από τις εκάστοτε διοικήσεις. Κατά τη γνώμη μας, θα πρέπει να διασφαλίζονται κάποια χαρακτηριστικά τα οποία είναι βασικά για τη λειτουργία της υπηρεσίας, σε διαφορετική περίπτωση, η διεύρυνση θα παραμένει στα χαρτιά.
Τα χαρακτηριστικά στα οποία αναφερόμαστε είναι:
  • η φύση και οι ανάγκες των υπηρεσιών να επιτρέπουν τη διεύρυνση του ωραρίου.
  • να υπάρχουν οι αναγκαίες οικονομικές δυνατότητες.
  • να γίνει εκτενής ενημέρωση και συζήτηση με το προσωπικό 
και το πιο σημαντικό 
  • να υπάρχει ο αναγκαίος αριθμός τακτικού προσωπικού ώστε να μπορεί να λειτουργήσει.
Πρώτα θα πρέπει να εξασφαλίζονται οι ανωτέρω προϋποθέσεις και μετά να γίνονται οι απαιτούμενες ενέργειες της διεύρυνσης του ωραρίου. 
Σε κάθε άλλη περίπτωση, τίθεται σε κίνδυνο ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας της υπηρεσίας, αφού, θα πρέπει να αναζητηθούν άλλες λύσεις για τη λειτουργία της υπηρεσίας. Λύσεις που δε θα είναι προς το συμφέρον των εργαζομένων και των δημοτών.

πρΟΤΑση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου