Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Απάντηση στον φίλο πρόεδρο του Μικρασιατικού Σωματείου "ΡΙΖΕΣ"




Την απάντηση προκάλεσε σχόλιο του φίλου  Νίκου Καραμπουρνιώτη  που "εγκαλεί μέσω fb ολόκληρη την αντιπολίτευση" - εκτός της Λούλας Καρατζά λέει, - που δεν πήγε στο χθεσινό Καρναβάλι του δήμου "για να τιμήσει τους συμμετέχοντες συλλόγους" σχόλιο που βεβαίως αφορά και εμάς:

Είναι η δεύτερη - και ελπίζουμε να είναι η τελευταία - φορά που απαντάμε στο Νίκο Καραμπουρνιώτη.

Η άλλη ήταν προεκλογικά, όταν είχε χρησιμοποιήσει  πάλι την ιδιότητά του Προέδρου του συλλόγου Μικρασιατών για να παρέμβει με αδόκιμο τρόπο στο δημοτικό πολιτικό παιχνίδι.

Και βέβαια δεν μιλάμε για παρεμβάσεις που αφορούν τα θέματα τα σχετικά με τους Μικρασιάτες.

Μιλάμε για ΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΕΣ παρεμβάσεις εντελώς μεροληπτικές - υπέρ των προσωπικών του παραταξιακών πεποιθήσεων, όπως το έκανε προεκλογικά,  όταν έδωσε ανοικτά και δημόσια ΓΡΑΜΜΗ στους πολίτες για το τι και ποιους να ψηφίσουν.

Άκου λοιπόν παλιέ φίλε Νίκο την απάντησή μας η οποία βεβαίως αφορά ΕΜΑΣ, όχι ολόκληρη την αντιπολίτευση, δεν ξέρουμε τους λόγους που οι άλλοι συνάδελφοι δεν παρευρέθηκαν.

Για να συμμετέχει η αντιπολίτευση που σέβεται τον εαυτό της στις εκδηλώσεις του δήμου πρέπει να ΓΙΝΕΤΑΙ σεβαστός ο ΘΕΣΜΙΚΟΣ ΤΗΣ ΡΟΛΟΣ από την πλειοψηφία.

Πρέπει να γίνεται σεβαστή η γνώμη της αντιπολίτευσης  κατά τον προγραμματισμό, τον σχεδιασμό, την οργάνωση των εκδηλώσεων αλλά και όλων των δράσεων του δήμου.

Πρέπει να ερωτάται - τουλάχιστον - για την άποψή της ως προς την σκοπιμότητα, το είδος, την δομή, τον χρόνο κάθε εκδήλωσης από την διοίκηση η οποία ΕΧΕΙ δημοκρατική και θεσμική ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ να αναζητά την γνώμη της, χωρίς βεβαίως κατ' ανάγκη να την ακολουθεί (για να μην παρεξηγηθούμε).

Η αντιπολίτευση οφείλει να ΑΠΑΙΤΕΙ να έχει ΠΛΗΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ, να καταθέτει την άποψή της, να την καταγράφει και βέβαια η πλειοψηφία να αποφασίζει και να δέχεται κριτική επί των αποφάσεών της.

Η αντιπολίτευση δεν είναι συμπληρωματικό σκηνικό στον δήμο, ούτε ο ρόλος της είναι να παριστάνει τον χειροκροτητή  της πλειοψηφίας, πολύ δε περισσότερο δεν είναι ο ρόλος της να "απονέμει τιμές" σε συλλόγους που επιλέγουν μόνοι τους  ή δημιουργούνται κάποιοι εξ αυτών επί τούτου, για να γίνονται ασπίδες των ευθυνών της διοίκησης και να έχουν κάποιοι "κολλητοί" προνομιακό ρόλο στα δρώμενα της τοπικής κοινωνίας με ανάθεση.

Ρόλο που  δεν ζήτησαν ή κέρδισαν θεσμικά από τον λαό στις δημοτικές εκλογές αλλά τον παίρνουν με απ' ευθείας ανάθεση από τον δήμο συμμετέχοντας - εκόντες, άκοντες - σε ένα ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ παιχνίδι που στόχο έχει τον περιορισμό ή ακόμα χειρότερο τον εξοβελισμό του ελεγκτικού ρόλου της αντιπολίτευσης στον δήμο ώστε να μην ενοχλείται "το καθεστώς" και η πελατειακή νομή της τοπικής εξουσίας και των προνομίων της.

Μοντέλο που το είδαμε να μεσουρανεί τα προηγούμενα χρόνια όταν αυτά που συνέβαιναν στην Αγ. Γεωργίου ήταν γνωστά μόνο σε "μυημένους", σε μια κλειστή κάστα πραγόντων, αφού η αντιπολίτευση είχε επιλέξει τον ρόλο που ουσιαστικά διεκδικείς να συνεχίσει και τώρα να διαδραματίζει, αλλά τώρα είμαστε και εμείς εκεί, έστω και με πιο αδύναμη φωνή από όσο θα θέλαμε.

Και νομίζουμε ότι ήδη και άλλοι κατανοούν ότι αυτά που λέμε δεν είναι και τόσο "τρέλες" όσο ήθελε το "σύστημα" της Αγ. Γεωργίου να εμφανίσει.

Δεν μπορεί η αντιπολίτευση φίλε Νίκο να παρευρίσκεται ΠΟΥΘΕΝΑ χωρίς να συμμετέχει και να γίνεται σεβαστή.

Αν το κάνει αυτό θα ακυρωθεί.
Και πρέπει να σκεφτείς καλά αν πρέπει να ακυρωθεί η αντιπολίτευση και να περιθωριοποιηθεί η άποψη και η κριτική της πριν ξαναπαρέμβεις σε τέτοια θέματα.

Αλλά αν επιλέξεις να συνεχίσεις να το κάνεις - ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ, εμείς σε αυτά είμαστε με τον Βολταίρο και όχι με τον Στάλιν-  αν θες να παριστάνεις τον διαιτητή τότε κάντον δίκαια, μην φτιάχνεις ΠΑΡΑΓΚΑ, αεκτζής άνθρωπος.

Διότι δεν μπορεί να στηλιτεύεις την απουσία της αντιπολίτευσης  από ένα πάρτυ, αλλά να σιωπάς όταν συμμετέχει σε πολιτικές εκδηλώσεις με ανοικτή, δημόσια πρόσκληση της διοίκησης δια της προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, για να καταθέτει την γνώμη της, την συνδρομή της, την πρόθεσή της να βοηθήσει,  εισπράττοντας την απαξία και την προσβολή από τον Δήμαρχο που την στέλνει για ΞΥΔΙ.

Αν θέλει η πλειοψηφία την συμμετοχή της αντιπολίτευσης σε δράσεις και εκδηλώσεις της ξέρει πώς να την ζητήσει για να την πετύχει, όπως την πέτυχε σε πολύ σοβαρότερα θέματα, όπως η ομόθυμη στήριξη του δημάρχου στην δίωξή του από την προηγούμενη κυβέρνηση και η αντιπολίτευση δεν αρνήθηκε και στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.

Αλλά τουλάχιστον όσο μας αφορά η συλλογική - θεσμική συμμετοχή μας σε εκδηλώσεις δεν παρέχεται ούτε τιμητικά, ούτε για λόγους savoir vivre αλλά γίνεται μόνο αν εμπεριέχει το κατάλληλο πολιτικό ή κοινωνικό μήνυμα.

Τώρα θα μου πεις "μα για ένα πάρτυ";

ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΦΙΛΕ ΝΙΚΟ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΑΡΤΥ και μάλιστα για ένα πολύ σοβαρό έθιμο, όπως αυτό του Καρναβαλιού όπου οι άνθρωποι  συνευρίσκονται για να συνδιασκεδάσουν πίνοντας κρασί και τσίπουρο.

ΟΧΙ ΞΥΔΙ!

(Κοινωνική συνοχή το λένε αυτό στην  ξύλινη γλώσσα της πολιτικής. Κοινωνική συνοχή που είναι ευθύνη της πλειοψηφίας να την υπηρετεί και να δημιουργεί τους όρους γι' αυτήν , φίλε Νίκο, όχι της αντιπολίτευσης.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου