Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

ΠΕΥΚΟ ΠΟΛΙΤΗ 1: ΑΣ ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΠΡΙΝ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ και πολύ περισσότερο ΠΡΙΝ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ ΣΤΟ Δ.σ.


Ξεκινάμε σήμερα μια ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ (όχι δικών μας απόψεων  τοποθετήσεων) για το θέμα του Πεύκο Πολίτη, για το οποίο έγινε εχθές η πρώτη ενημερωτική συνάντηση των παρατάξεων του νέου δημοτικού συμβουλίου με την μελετητική ομάδα του Νίκου Ιωνά.

Μια συνάντηση που έπρεπε να είχε γίνει ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ μήνα, την ΠΡΩΤΗ βδομάδα της θητείας της νέας δημοτικής αρχής αλλά κάλιο αργά παρά ποτέ.

Μια συνάντηση εποικοδομητική και ουσιαστική.
Και την χαρακτηρίζω έτσι όχι από "τακτ" ή "υποκριτικές ευγένειες", ξέρετε ότι άμα το νομίζει η γκλάβα μου γίνομαι πολύ αψύς και άκομψος.

Το λέω γιατί σε τέτοια σύνθετα, μπερδεμένα και πολύ δύσκολα θέματα, όπως αυτό του Πεύκο Πολίτη δύο είναι οι μεγάλοι αντίπαλοι όταν έρθει η ώρα των αποφάσεων:

1. Η ΑΓΝΟΙΑ ή  ΕΣΦΑΛΜΕΝΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ και
2. Η ΔΟΓΜΑΤΙΚΗ ΕΜΜΟΝΗ όταν ΟΛΑ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ οδηγούν στην ανάγκη επαναπροσεγγίσεων και αναθεωρήσεων ολικών ή μερικών.

Αυτούς τους δύο μεγάλους αντίπαλους στην μάχη για την επίτευξη του κοινού σκοπού, που είναι - επιτέλους - η ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πρέπει να νικήσει η τοπική κοινωνία στο σύνολό της, να νικήσει η συναίνεση ως διαδικασία σύνθεσης με πρόταγμα την ανάπτυξη στην πόλη και το συμφέρον των επόμενων γενεών, να νικήσει η διοίκηση του δήμου, να νικήσουν τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου που θα αναλάβουν το βάρος αποφάσεων που θα υπερβαίνουν κατά πολύ τα χρονικά όρια του δικού τους βίου (πολιτικού και φυσικού) αλλά και το κακώς εννοούμενο "κομματικό ή παραταξιακό καθήκον"

ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Οι αναγκαίες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν τώρα.
Σύντομα.
Είναι ώριμες οι συνθήκες και είναι και ευκαιρία Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ να σηματοδοτήσει και να σφραγίσει το μέλλον της πόλης πραγματικά ΑΡΙΣΤΕΡΑ, όχι .... ψευτοαριστερά.

Και αυτό το ΑΡΙΣΤΕΡΑ για εμάς σημαίνει την λήψη των στρατηγικών  αποφάσεων ΧΩΡΙΣ ΥΠΟΤΑΓΗ σε συμφέροντα τα οποία και υπαρκτά είναι και να αγνοηθούν δεν μπορούν και δεν έχουμε κανενός είδους "πόλεμο" μαζί τους για να θέλουμε να τα εξολοθρέψουμε μαζί με τους φορείς τους συμπολίτες μας, αφού συμφέροντα υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντα σε μια κοινωνία.

Δίκαια, άδικα, υπερβολικά, καλώς εννοούμενα, κακώς εννοούμενα συμφέροντα υπάρχουν και θα υπάρχουν και αυτά πρέπει να συντεθούν για να μπει η περιοχήσ το σχέδιο

Αυτά ακριβώς τα συμφέροντα πρέπει να πειστούν να υποτάξουν μέρος των επιδιώξεών τους στον ορθό πολεοδομικό σχεδιασμό και την πολιτική με την μεγάλη έννοια του όρου (όχι την μικρή πολιτική της μικροψυχίας, του χατζηαβατισμού ή του ναρκισσισμού).

Και αυτό για να γίνει χρειάζεται κοινό μέτωπο ορθολογισμού και αντίστασης στην μικροπολιτική, την ρουσφετολογία και την πολεοδομία του πεζοδρομίου και της ψηφοθηρίας.

Και χρειάζεται ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ σε βάθος.
Χρειάζεται ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΑΙΡΕΤΟΥΣ.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι και οι κάτοικοι της περιοχή ελπίζουμε - και τους καλούμε - να διαβάσουν με προσοχή τις αναρτήσεις που θα ακολουθήσουν με τη νέα ετικέτα ΠΕΥΚΟ ΠΟΛΙΤΗ.

Και να προσεγγίσουν το θέμα με ανοικτό μυαλό αν όντος θέλουν να μπει η περιοχή στο σχέδιο.

Αν συνεχίσουν να κατορθώνουν κάποια συμφέροντα (οικονομικά, πολιτικά, φυλετικά, μελετητικά, μεσιτικά κλπ) - όχι ίσως τα ίδια κάθε φορά - να υποτάσσουν την επιστήμη και την κοινωνική δράση στις εμμονές τους και την ψευδαίσθηση ότι θα επιβληθούν καθολικά, τότε η περιοχή δεν θα μπει στο σχέδιο και κρατήστε το αυτό.
Και δεν λέω "δεν θα μπει ΣΩΣΤΑ στο σχέδιο". Λέω ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ!
ΘΑ ΧΑΣΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ!
Μιλάμε για τον ορισμό της ΒΛΑΚΕΙΑΣ. Από "win - win" συνθέσεις να πηγαίνουμε στο "ΟΛΟΙ ΧΑΜΕΝΟΙ αρκεί να ψοφίσει και η κατσίκα του γείτονα".
 
Νταβίας speaking!
Σε δέκα χρόνια θα αποδειχτεί ότι πάλι δίκιο θα έχει για τα πολεοδομικά (και συγχωρέστε μου την αμετροέπεια αλλά υποκριτική μετριοφροσύνη εκεί που έχουμε δικαιωθεί 150 τα εκατό και έχω αφιερώσει την ζωή μου και χρόνια μελέτης δεν πουλάω).

Είναι τόσο σύνθετο το θέμα που κάθε φορά που γέρνει η πλάστιγγα προς το ένα συμφέρον, το άλλο έχει τα όπλα - νομικά και πολιτικά - να σταματάει τις διαδικασίες.

Και έτσι επανερχόμαστε συνεχώς στο ΜΗΔΕΝ.

Γι' αυτό ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ ΤΡΟΠΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΕΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ:

Να είμαστε τόσο λογικοί και δίκαιοι, τόσο τεκμηριωμένοι και ανοικτοί να δεχτούμε τα ΔΕΔΟΜΕΝΑ της πολεοδομικής επιστήμης που πρέπει απρόσκοπτα να μας εισηγείται σενάρια και λύσεις πριν αποφασίζουμε, ώστε να πειστούν ΟΛΟΙ ότι η τοπική κοινωνία αναζήτησε και κατέληξε ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ.

Και βέβαια ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΔΟΞΟΥΣ ΣΩΤΗΡΕΣ και ΧΑΡΥ ΠΟΤΤΕΡ.

Αυτή είναι η εισαγωγή στη νέα ενότητα της ΠΛΑΤΕΙΑΣ με ετικέττα ΠΕΥΚΟ ΠΟΛΙΤΗ.

Ακολουθεί η πρώτη ανάρτηση - αναδημοσιεύση που σας καλούμε να διαβάσετε μαζί με τα σχόλια.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΝΤΑΒΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου