Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Τεράστια ζημιά στην αυτοδιοίκηση η απόρριψη παράτασης του ΕΣΠΑ 2007-2013


Τεράστια ζημιά στην αυτοδιοίκηση η απόρριψη παράτασης του ΕΣΠΑ 2007-2013 Ανησυχία και απογοήτευση επικρατεί στους δήμους μετά την επιβεβαίωση και επίσημα από το αρμόδιο υπουργείο ότι απορρίφθηκε το αίτημα της Ελλάδας για παράταση του ΕΣΠΑ 2007-2013 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η σχετική είδηση προκύπτει μέσω της επίσημης απάντησης που έδωσε γραπτώς στη Βουλή το υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Τουρισμού και Ναυτιλίας σε σχετική ερώτηση.

 Ο υπουργός Γ. Σταθάκης παραδέχεται ότι είναι πιθανόν να χαθούν πόροι από το πρόγραμμα, ενώ αποκαλύπτει ότι έργα ύψους 1,4 δισ. ευρώ απεντάσσονται από το παλιό και ίσως ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ.

Για τι λόγο αυτό προτείνεται δεκάδες έργα να περάσουν ως «γέφυρες» στο νέο πρόγραμμα. Αξίζει να επισημανθεί ότι η ΚΕΔΕ εδώ και καιρό έχει επισημάνει το πρόβλημα και ζητεί να υπάρξει χρονική παράταση ενός τουλάχιστον έτους , στο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των έργων που περιλαμβάνονται στο ΕΣΠΑ της προηγούμενης περιόδου. Προς την κατεύθυνση αυτή έχουν αποσταλεί εδώ και καιρό επιστολές τόσο προς το Υπουργείο Ανάπτυξης όσο και προς το Γραφείο του Πρωθυπουργού, όπου επισημαίνεται ο κίνδυνος να μην ολοκληρωθούν δεκάδες έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλους τους Δήμους της χώρας και να χαθούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, αν δεν υπάρξει παράταση του χρονοδιαγράμματος που λήγει στις 31/12/2015. Παράλληλα, χωρίς να ευθύνονται οι Δήμοι, δημιουργούνται τεράστιες ευθύνες για τις δημοτικές αρχές ( δημοσιονομικές, ποινικές, πειθαρχικές κλπ) από την πιθανή ματαίωση των έργων , αλλά και την υποχρέωση επιστροφής των χρημάτων που μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί για την χρηματοδότησή τους . Το σχετικό θέμα λόγω της σοβαρότητάς του αναμένεται να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ η οποία θα πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος της ερχόμενης εβδομάδα.

http://www.dikaiologitika.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου