Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017

Δικαιοσύνη και Υποκρισία - του Απόστολου Κακλαμάνη

"Η υποκρισία που χαρακτηρίζει άλλοτε τον έπαινο και άλλοτε τον ψόγο, αναλόγως προς το ενδιαφέρον καθενός για μια δικαστική απόφαση, υπονομεύει, όπως και άλλα γεγονότα που αφορούν την προσωπική και λειτουργική κατάσταση των λειτουργών της, την εμπιστοσύνη του απλού πολίτη στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της.

Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση έχει, με τη συμμετοχή επώνυμων μελών των άλλων δύο πολιτειακών λειτουργιών, λάβει επικίνδυνες διαστάσεις. Επιτομή της υποκρισίας με την οποία αντιμετωπίζονται η Δικαιοσύνη, οι λειτουργοί της και τα προβλήματά τους, είναι η κατάχρηση της κατά το Σύνταγμα διαδικασίας επιλογής της ηγεσίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων. Εδώ βρίσκεται η "δικαιολογία" όλων όσα προαναφέρθηκαν και άλλων δεινών.

Όσοι παροικούμε την Ιερουσαλήμ, δικηγόροι, δημοσιογράφοι, πολιτικοί κ.ά. καταλαβαίνουμε γιατί, αν και είχε αρχίσει, ήδη, στις 18 τρ.μ. το νέο δικαστικό έτος, η κυβέρνηση δεν είχε ακόμη αποφασίσει για την επιλογή του διαδόχου της συνταξιούχου, πλέον, κυρίας Θάνου. Το ίδιο ισχύει και για την επιλογή των πέντε (5) νέων αντιπροέδρων.

Τα αναφερόμενα, βέβαια, στη συνέχεια, δεν αφορούν τα συγκεκριμένα πρόσωπα  που τελικώς επέλεξε η κυβέρνηση για τις θέσεις του προέδρου και των Αντιπροέδρων, τα οποία δε γνωρίζω και τα οποία εύχομαι ν' αφήσουν το καλύτερο αποτύπωμα ως παράδειγμα για τους διαδόχους τους, χάριν της ίδιας της ιδέας της Δικαιοσύνης, στην οποία αφιέρωσαν τη ζωή τους. Οι δύο πραγματικές  ιστορίες που ακολουθούν είναι, νομίζω, εξαιρετικά χαρακτηριστικές του τι γίνεται και τι θα' πρεπε, αν οι εκάστοτε κυβερνήσεις, τις οποίες και μόνον και όχι τους εκάστοτε κρινόμενους λειτουργούς της αφορούν,  διακατέχονταν από ανυπόκριτο σεβασμό της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης.

1η. "Έγκλημα" και τιμωρία…

Στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής έστειλε για γνωμοδότηση η παρούσα κυβέρνηση, ύστερα από προεπιλογή υποψηφίων που έκανε η ίδια,  πίνακα με τριπλάσιο αριθμό υποψηφίων για τη θέση Προέδρου και πίνακα με διπλάσιο αριθμό για τις θέσεις αντιπροέδρων του Α.Π.
Και στους δύο αυτούς πίνακες περιέργως προεπιλέγη για θέση αντιπροέδρου αλλά και Προέδρου, ένας αρεοπαγίτης που συμπλήρωσε μόλις προ μηνός το χρόνο υπηρεσίας στον Α.Π. που απαιτείται για περαιτέρω προαγωγή του στη θέση του Προέδρου. Αλλά χρειάστηκε επιπλέον, να γίνει μεγάλη "βουτιά" στην επετηρίδα για τον αρεοπαγίτη αυτόν. Γιατί; Το γιατί το μάθαμε επισήμως από τις αποφάσεις της κυβέρνησης των κυρίων Τσίπρα-Καμμένου.

Αντιθέτως, αρεοπαγίτης  η οποία βρίσκεται στην πρώτη θέση της επετηρίδας παραλείφθηκε και από τους δύο πίνακες και έτσι δεν γνωμοδότησε για αυτήν η Διάσκεψη των Προέδρων!!! Γιατί όλα αυτά κύριοι της πρώτης φοράς "Αριστεράς" και της "Πατριωτικής" δεξιάς; Γιατί; Η εν λόγω αρεοπαγίτης, τιμωρείται, προφανώς, διότι διαπράττει κατ' εξακολούθησιν το βαρύτερο, όπως πιστεύουν οι θιασώτες μιας υποταγμένης στη θέλησή τους Δικαιοσύνης, έγκλημα. Είναι η άρνηση ενός δικαστή να συμμορφώνεται "προς τας υποδείξεις".

Η αρεοπαγίτης αυτή  "ουκ ηβουλήθη συνιέναι". Και ως μέλος της Επιτροπής για τον έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης όσων διετέλεσαν πρωθυπουργοί, υπουργοί και αρχηγοί κομμάτων, αναδρομικώς από το 1974 μέχρι το 2012, όπως προέβλεπε ο ν. 4065/12 ο οποίος, ως διακομματική πρόταση 75 βουλευτών ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΔΗΜΑΡ, ψηφίστηκε ομοφώνως από τη Βουλή, επέμεινε ν' ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί όλων των ελεγχόμενων.
Η πλειοψηφία της Επιτροπής, αδιαφορούσα για την επιταγή του Νόμου, επέλεξε αντί του πραγματικού ελέγχου, την απλή αντιπαραβολή των εγγραφών στα "πόθεν έσχες" καθενός με τα αντίστοιχα παραστατικά του. Γιατί; Όπως καταλαβαίνει καθένας, ουδείς απατεών ή καταχραστής του δημοσίου δηλώνει στο "Πόθεν Έσχες" το προϊόν της εγκληματικής του δράσης!
Η εν λόγω αρεοπαγίτης, συνέχισε να κάνει αυτό που έλεγε ο νόμος και η συνείδησή της, παραλείφθηκε το 2014 και το 2015, από την κυβέρνηση Σαμαρά (ΝΔ) - Βενιζέλου, παρά το γεγονός ότι είχε προταθεί από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για την προσδοκώμενη καταξίαν προαγωγή της, τότε μετά την ακρόασή της. Οι ίδιοι κύριοι, Σαμαράς - Βενιζέλος, διά των εκπροσώπων τους στην Επιτροπή και του τότε υπουργού Δικαιοσύνης, κατόρθωσαν να ανασκολοπιστεί και να καταργηθεί τελικώς την 31/12/14 ο νόμος 4065/12, ώστε να μη γίνει ουσιαστικός έλεγχος!!

Δυστυχώς και η "νέα" κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου δεν επανέφερε αναδρομικώς από 1/1/2015, όπως έλεγαν, ο ν.4065/12.
Κάποιοι "κυβερνήτες" μας φαίνεται ότι για λόγους που αυτοί γνωρίζουν, προτιμούν, αντί της επιβαλλόμενης κάθαρσης, να πιστεύει ο λαός ότι όλοι οι πολιτικοί είναι κλέφτες και "θέλουν κρέμασμα"!

Όσο για την "πείσμωνα" αρεοπαγίτη, παραλείφθηκε πέρυσι (2016) και από τη νέα κυβέρνηση - "που είναι κατά της διαπλοκής" και ίδρυσε υπουργείο κατά της διαφθοράς, με Υπουργό τον Πρόεδρο της Αρχής για το "ξέπλυμα", Αντιεισαγγελέα Π. Νικολούδη, για να τον εκπαραθυρώσει. ΓΙΑΤΙ; Για να καταργήσει και το υπουργείο και οι αρμοδιότητες να μεταφερθούν στον γνωστότατο κ. Παπαγγελόπουλο της δικέφαλης ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης και, όπως φάνηκε παραλείφθηκε   κι εφέτος! Γιατί, δυστυχώς γι' αυτή,
συνεχίζει την "εγκληματική" συμπεριφορά της ως μέλος και της νέας  επιτροπής όπου την όρισε (κάτι ήξερε!) το Α.Δ.Σ. (η άλλη επιτροπή καταργήθηκε μετά πολλών επαίνων!!!) για τον  έλεγχο των οικονομικών βουλευτών και κομμάτων, επιμένοντας  να λειτουργεί κατά συνείδηση. Έτσι, συνεχίζεται η τιμωρία της, παραδειγματική για όλους τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης και από την κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου. Γιατί; Όπως της εξήγησε ένας από τη… δικέφαλη ηγεσία του υπ. Δικαιοσύνης, "είναι άξια δικαστής αλλά οι αποφάσεις αυτές είναι πολιτικές"!!

2η.Η ιστορία που ακολουθεί έρχεται από το "φαύλο" χθες του ΠΑΣΟΚ. Έτος 1987. Κρίσεις για τη θέση του Εισαγγελέα του Α.Π. και τριών (3) θέσεων αντιπροέδρων. Η "σκανδαλολογία" οργιάζει, η υπόθεση Κοσκωτά είναι το όχημα με επιβαίνοντες τους ηγέτες της Ν.Δ. και του Ενιαίου Συνασπισμού (ΕΑΡ και ΚΚΕ) που από το 1986, αφού συνεργάστηκαν στις δημοτικές εκλογές για την εκλογή ως δημάρχων, των Έβερτ, Ανδριανόπουλου και Κούβελα, επιστρατεύουν τον γνωστό κ. Χρ. Καλογρίτσα, που ανέλαβε την έκδοση της χρηματοδοτούμενης από το Συνασπισμό φυλλάδας, "Πρώτη", που λασπολογούσε κάθε απόγευμα  το ΠΑΣΟΚ και τον Ανδρέα Παπανδρέου και τα βρίσκουν με τους 5 εκδότες, υποσχόμενοι σ' αυτούς τη χορήγηση αδειών τηλεόρασης που τους αρνιόταν ο Ανδρέας Παπανδρέου,  αν συνεργαστούν στην εξόντωσή του και τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ και καταλήγουν στο "βρώμικο'89".

Η "κατάσταση" επέτρεπε, αν ίσχυε ό,τι συμβαίνει στις μέρες μας, να πιστεύουν πολλοί ότι θα επιλεγεί για εισαγγελέας του Α.Π. ένας σκληρός "Πασόκος"! Θα έπεφταν έξω!
Η πρόταση του τότε υπουργού Δικαιοσύνης, με την οποία συμφώνησε ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου και το Υπουργικό Συμβούλιο, ήταν να επιλεγεί ως νέος εισαγγελέας του Α.Π. ένας άγνωστος εκτός των τειχών της Δικαιοσύνης, αλλά πολλαπλώς άξιος δικαστής ο αρεοπαγίτης Παναγιώτης Κωνσταντινόπουλος.

Η έκπληξη "εντός των τειχών" ήταν μεγάλη, όταν έγιναν γνωστά τα ονόματα άλλων "υποψηφίων" που υποτίθεται ότι είχαν "πλάτες" στην κυβέρνηση και σε παράγοντες των ΜΜΕ και της Οικονομίας.

Εκλήθη λοιπόν, ο κ. Κωνσταντινόπουλος, αλλά κατάπληκτος ο υπουργός άκουσε την απάντηση στην πρότασή του. "Ξέρετε, εγώ δεν ασχολούμαι με τα πολιτικά. Σας ευχαριστώ, πάντως". Στην επιμονή του υπουργού να το ξανασκεφτεί,  η μόνη υποχώρηση που δέχτηκε ήταν να απαντήσει οριστικά την επομένη. Την επομένη, ο κ. Κωνσταντινόπουλος είχε πάλι επιφυλάξεις. "Ξέρω ότι ο εισαγγελέας πρέπει να είναι συνεχώς σε επαφή με τον υπουργό. Σας σέβομαι αλλά…" σηκώθηκε να φύγει, ξανακάθισε, όμως, όταν άκουσε "Κύριε Πρόεδρε, όσο είμαι εγώ εδώ, είτε το σηκώσω εγώ" -κι έδειξε το τηλέφωνο- "είτε με πάρετε εσείς, αν γράψουμε απομνημονεύματα, δεν θα ντραπούμε να το αναφέρουμε"!
Με την απάντηση που πήρε, λες και του έφυγε ένα βάρος, σηκώθηκε, έδωσε το χέρι του και είπε

"Σας ευχαριστώ. Δέχομαι".

Αυτονόητο το συμπέρασμα για όσους, πολιτικούς και δικαστές σέβονται ή δε σέβονται το ρόλο τους και τη Δικαιοσύνη, το "οχυρό" της Δημοκρατίας, όπως μας είχε διδάξει ο Γεώργιος Παπανδρέου."


Μπορείτε να το δείτε online και εδώ στη σελίδα "Δημοκρατικοί Ενεργοί Πολίτες":

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου