Κυριακή, 24 Δεκεμβρίου 2017

H κληρονομιά των Αγανακτισμένων και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ


Ελάχιστοι σήμερα θυμούνται το κίνημα των Αγανακτισμένων κι ας ήταν το μεγαλύτερο λαϊκό κίνημα στη διάρκεια της μεταπολίτευσης. Ίσως γιατί θεωρούν πως οι Αγανακτισμένοι απότυχαν στους στόχους τους. Δεν έχουν αντιληφθεί φυσικά ότι ήταν οι πρώην Αγανακτισμένοι που καθόρισαν τις πολιτικές εξελίξεις από το 2012 και μετά. Εξελίξεις που οδήγησαν στην κυριαρχία των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στις εκλογές του 2015.

Ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα είχε λάβει μόνο 4,60% στις εκλογές του 2009. Μετά την εμφάνιση του κινήματος των Αγανακτισμένων, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πετύχει στις εκλογές του 2012, ποσοστό 26,89%. Τον Ιανουάριο του 2015 θα βγει πρώτο κόμμα με 36,34%. Οι ΑΝΕΛ δεν υπήρχαν πριν τις εκλογές του 2012. Ήταν ξεκάθαρα ένα κόμμα, γέννημα θρέμμα της Πλατείας. Θα πάρουν 7,51% το 2012 και 4,75% τον Ιανουάριο του 2015 σχηματίζοντας κυβέρνηση με το ΣΥΡΙΖΑ και δημιουργώντας τεράστιο πονοκέφαλο στο ελληνικό κατεστημένο. Για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μένουν εκτός εξουσίας. Ειδικά το ΠΑΣΟΚ τιμωρήθηκε με το πρωτοφανές 4,68% για τη νεοφιλελεύθερη μετάλλαξη και την εγκατάλειψη των πρότερων σοσιαλιστικών αξιών του.

Οι Αγανακτισμένοι πέτυχαν λοιπόν το 2015 να βγάλουν κυβέρνηση θεωρώντας ότι θα αλλάξουν σελίδα στη χώρα. Η συνέχεια όμως ψαλίδισε σταδιακά τους πανηγυρισμούς. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ δέχτηκε τεράστιο πόλεμο από την Ευρώπη με ενορχηστρωτή τον Βόλφανγκ Σόιμπλε ο οποίος κόντεψε να πάθει αποπληξία από το κευνσιανό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Στην Ελλάδα τα μονίμως κινδυνολογούντα κανάλια έκαναν ότι μπορούσαν για να αποσύρουν οι μεγαλοκαταθέτες τα λεφτά τους από τις τράπεζες. Ο Αλέξης Τσίπρας υποχρεώθηκε να υπογράψει τρίτο μνημόνιο το καλοκαίρι. Το δημοψήφισμα που για μια ακόμη φορά διατράνωσε το αντιμνημονιακό φρόνημα του λαού δεν στάθηκε αρκετό να εμποδίσει αυτή την εξέλιξη. Εξέλιξη που άφησε πιο πικρή γεύση εξαιτίας των προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθεί τους προηγούμενους μήνες.

Και το κρίσιμο ερώτημα είναι: Πρόδωσαν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τους αντιμνημονιακούς Ελληνες, πρόδωσαν τους Αγανακτισμένους που τους έβγαλαν κυβέρνηση;

Επιτρέψτε μου να πω πως τα πράγματα δεν είναι καθόλου όπως δείχνουν στη συγκεκριμένη περίπτωση. Και το ίδιο έκριναν, περισσότερο με το ένστικτο, οι πρώην Αγανακτισμένοι όταν ξαναψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το Σεπτέμβριο. Όταν ο Αλέξης Τσίπρας τους έλεγε πως η ψήφος τους σήμαινε τρίτο μνημόνιο. Και όταν το καλοκαίρι το πέρασαν στις ουρές των ΑΤΜ για να σηκώνουν 50 ευρώ.

Πρώτα απ' όλα προκειμένου να πάει η κυβέρνηση σε ρήξη έπρεπε να υπάρξει ξεκάθαρη βοήθεια από μεγάλη δύναμη. Όχι μόνο για οικονομικούς λόγους αλλά και για γεωπολιτικούς. Γιατί για παράδειγμα ο Ερντογάν δεν θα σεβόταν μιά Ελλάδα που βρέθηκε εκτός Ευρώπης χωρίς καμιά συμμαχία. Όμως τόσο η Ρωσία, όσο και η Κίνα, αν και βολιδοσκοπήθηκαν, δεν θέλησαν να μας βοηθήσουν. Βλέπετε η Ρωσία μας ήθελε το 2015 μέσα στην ΕΕ σαν πρεσβευτή της, τόσο για τα θέματα των κυρώσεων σε βάρος της όσο και για την περίπτωση που κάποιος αγωγός της περνούσε μέσω Ελλάδας προς την Ευρώπη.

Όσο για την Κίνα ήθελε τα μεγαλεπήβολα σχέδια της για τον Πειραιά να αφορούν λιμάνι της ΕΕ και όχι μιας μικρής ανεξάρτητης χώρας.

Και υπάρχει και κάτι άλλο. Η Ρωσία δανείζεται με επιτόκια άνω του 10% και η Κίνα γύρω στο 5%. Αν δάνειζαν λοιπόν την Ελλάδα φοβάμαι πως το επιτόκιο θα ήταν τουλάχιστον γύρω στο 12,5% που δανειζόταν τότε η Ρωσία. Δηλαδή σκέτη καταστροφή. Για την ιστορία ο Τσίπρας πέτυχε το επιτόκιο δανεισμού στο τρίτο μνημόνιο να είναι μόνο 1%.

Άλλη περίπτωση μεγάλης δύναμης που θα μπορούσε να βολιδοσκοπηθεί για στήριξη της Ελλάδας σε περίπτωση ρήξης ήταν φυσικά η Αμερική. Η κυβέρνηση Ομπάμα όμως παρότι στήριξε δυναμικά τον Αλέξη Τσίπρα στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, δεν θέλησε να στηρίξει μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Οι Δημοκρατικοί και τα συμφέροντα που τους στηρίζουν, θέλουν να μεταρρυθμίσουν την ΕΕ, όχι να την διαλύσουν κι αυτό φάνηκε και στην περίπτωση του Brexit. Ο Ομπάμα παρότρυνε τους Βρετανούς να ψηφίσουν παραμονή στην ΕΕ. Κινδυνολόγησε μάλιστα υποστηρίζοντας πως μια ψήφος υπέρ της εξόδου θα μείωνε την ικανότητα της Βρετανίας να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την τρομοκρατία, τη μεταναστευτική κρίση και τα οικονομικά σοκ που θα μπορούσαν να εμφανιστούν σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία.

Πολύ σύντομα ο Αλέξης Τσίπρας αντιλήφθηκε πως καμιά μεγάλη χώρα δεν θα επιδίωκε σύγκρουση με την ΕΕ για χάρη της Ελλάδας και κατέληξε στη στρατηγική του. Θα μπλόφαρε με την περίπτωση ρήξης προκειμένου να εξασφαλίσει ελάφρυνση χρέους. Ναι μεν θα υπόγραφε μνημόνιο αλλά αν οι Γερμανοί δεχόντουσαν να συμπεριληφθεί στο κείμενο του μνημονίου, συμφωνία και για ελάφρυνση χρέους, αυτό το μνημόνιο θα ήταν το τελευταίο. Με τη βοήθεια του Ομπάμα, του Ολάντ αλλά και του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα, κατάφερε να υποχωρήσουν οι Γερμανοί στο θέμα της ελάφρυνσης. Κάμφθηκε τότε η Μέρκελ και το επέβαλε σε έναν Σόιμπλε που ούτε να ακούσει ήθελε για ελαφρύνσεις χρέους σε οποιαδήποτε νότια χώρα.

Oι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήταν τα μόνα ελληνικά κόμματα που είχαν μια στρατηγική το 2015, έστω για ένα μεσοπρόθεσμο τέλος των μνημονίων. Να σημειώσουμε ότι οι ηγεσίες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν διεκδικούσαν καν ελάφρυνση χρέους γιατί θα έπρεπε να παραδεχτούν πως το κούρεμα του καταστροφικού PSI δεν οδήγησε σε βιώσιμο χρέος.

Υπάρχει βέβαια το ΚΚΕ που οι περισσότεροι το θεωρούν σαν το ρωμαλέο κόμμα που θα πήγαινε τελικά σε ρήξη. Δέστε όμως τι εισήγηση κατέβασε η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ στο 20ο συνέδριο για το θέμα της επιστροφής στη δραχμή. "Στην περίπτωση αλλαγής νομίσματος, το λαϊκό εισόδημα θα εξανεμιστεί μέσω της υποτίμησης του νέου νομίσματος, της αισχροκέρδειας, της ραγδαίας πτώσης της αγοραστικής δύναμης, καθώς και μέσω της μεγάλης ανατίμησης των εισαγόμενων εμπορευμάτων στα οποία στηρίζεται όχι μόνο η κατανάλωση αλλά και η βιομηχανία. Επίσης, θα χτυπηθεί κι ένα μεγάλο μέρος αυτοαπασχολούμενων, φτωχών αγροτών, δανειοληπτών."
Αν λοιπόν η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ πετύχει και αυτό το μνημόνιο γίνει το τελευταίο που ζούμε, τότε οι Αγανακτισμένοι δεν προδόθηκαν. Θα φανεί αυτό βέβαια το επόμενο καλοκαίρι που θα ανακοινωθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα της ελάφρυνσης του χρέους. Ήδη όμως όταν έκλεισε η δεύτερη αξιολόγηση, οι Ευρωπαίοι δεσμεύθηκαν πως μετά τη λήξη του τρέχοντος μνημονίου, το ερχόμενο καλοκαίρι, θα βοηθήσουν την Ελλάδα να βγει στις αγορές. 

Ήδη η κυβέρνηση πραγματοποίησε μια πρώτη πετυχημένη δοκιμαστική έξοδο και το εντυπωσιακό είναι ότι σχεδόν οι μισοί αγοραστές των ελληνικών ομολόγων ήταν Αμερικάνοι. Το σχέδιο Τσίπρα λοιπόν μπορεί να ήταν πικρό στην αρχή αλλά να αποβεί γλυκό στο τέλος. Και τελικά να αποβεί αλάνθαστο το ένστικτο των Αγανακτισμένων που ψήφισαν ξανά ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το Σεπτέμβριο του 2015, κάτω από τις πιο δυσμενείς συνθήκες και ενώ οι καναλάρχες και η διαπλοκή περίμεναν να ξεμπερδεύουν τότε με την αριστερή παρένθεση

του Αρίστου

ΣΣ
Αναδημοσεύουμε το άρθρο από το ολοκαίνουργιο blog ΡΑΔΙΟ ΑΡΙΣΤΟΣ του γνωστού στην διαδικτυακή πιάτσα συνεργάτη μας . 

ΚΑΛΟΤΑΞΙΔΟ ΑΡΙΣΤΟ!
(Είναι Αρίστος δεν είναι ..... Άριστος, έτσι; Μην μπλεκόσαστε!)

ΘΑ ΣΕ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ ΣΥΧΝΑ ΣΥΝΤΡΟΦΕ.
Ευχαριστώ για την τιμή  να έχω ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ανάρτηση στο νέο blog σου.

MAY THE FORCE BE WITH YOU!

Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΠΑΝΤΩΣ.
(Τώρα για την ΔΥΝΑΜΗ ..... ας το ελπίσουμε)
A.N.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *