Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

Απλή αναλογική σημαίνει χάος στην αυτοδιοίκηση; Ενώ σήμερα επικρατεί τάξη και αρμόνια!


Ένα αναλυτικό άρθρο για την απλή αναλογική στην αυτοδιοίκηση για όσους θέλουν ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ επιχειρήματα.

Όσοι έχουν κομματική εντολή ή δέσμευση να υποστηρίξουν - εκ αριστερώνω την μηδενιστική και στείρα πολιτική της ΚΕΔΕ με το "αποσύρετε το νομοσχέδιο" και το "εμείς θα επαναφέρουμε τον ισχύον εκλογικό νόμο" - το σημερινό αντιδημοκρατικό τέρας (όπως δήλωσε ο Κυριάκος) ας μην διαβάσουν.

Εντεταλμένη υπηρεσία εκτελούν, δεν χρειάζονται επιχειρήματα.


ΜΟΝΟ ΑΛΛΟΘΙ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ!


Το άρθρο αναδημοσιεύπουμε από το blog της Οικολογικής Κίνησης Ερμιόνης, για να ξέρουμε τι λένε και στην επαρχεία οι ΕΝΕΡΓΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ, όχι τα συτεμικά, κομματικά παπαγαλάκια.

Μια απο τις βασικες παραμετρους αντιπαραθεσης στο Ν/Σ για την μεταρυθμιση εχει αναδειχθει με πρωτοβουλια της κυβερνησης (και αποδοχη απο πλευρας αντιπολιτευσης ) το εκλογικο συστημα.Η Κυβερνηση ισχυριζεται πως σαν αριστερα (ξεχνα τους ΑΝΕΛ ο Τσιπρας οποτε τον βολευει)θελει απλη αναλογικη ενω η ΝΔ και μεσω της ελεγχομενης απο αυτην ΚΕΔΕ αλλα και οσων Δημοτικων συμβουλιων διακεινται πλειοψηφικα στον συντηρητικο χωρο ζητα πλειοψηφικο συστημα.
Για να δουμε τι γινεται.Πρωτα το τοπικο.

Η κατακτηση ισχυρης πλειοψηφιας απο μια παραταξη που νικαει στον δευτερο γυρω με λιγες δεκαδες ψηφους διαφορα δεν ειναι δημοκρατια. Φιμωνει οχι μονο την μειοψηφια αλλα και ολες εκεινες τις ψηφους που δοθηκαν σε αλλες παραταξεις.Καθιστα τον πολυκομματισμο τις πολλες παραταξεις πολυτελεια αφου σε τελικη αναλυση στο τελος ψηφιζουμε εναν απο τους δυο ισχυροτερους.Κνει την πολιτικη μαυρο ασπρο η μαλλον γκρι μιας και στο ονομα του τοπικισμου (αλλα παντα μεσα σε πολιτικα ορια τελικα  )και προκειμενου να παρθει η εξουσια οι παραταξεις στελεχωνονται με «καλα παιδια» απο μεγαλα σογια που φερνουν ψηφους. «Καλα παιδια» που αμεσως μετα το προεκλογικο παλκο οπου καμαρωνουν χαμογελωντας, εξαφανιζονται απο τα κοινα οσο γρηγορα εμφανιστηκαν. Χωρις ποτε να εκφρασουν καποια πολιτικη θεση αποψη πρωτοβουλια. Και αυτο συμβαινει ειτε εκλεγουν ειτε οχι και παντως σιγουρα μετα την εκλογικη θητεια τους.Ποσους ενεργους πολιτες βλεπετε σημερα απο τους εκατονταδες που εγιναν εκπροσωποι μας τα τελευταια ας πουμε 20 χρονια;

Αλλα και οι ιδιες οι παραταξεις λειτουργουν απο τον αρχηγο και μια κλειστη ομαδα γυρω απο αυτον αποκομενες απο την κοινωνια.Ποσες εκδηλωσεις συζητησεις δημοψηφισματα δρασεις κανουν οι παραταξεις σε μη προεκλογικη περιοδο;Γιατι δεν εναλασσονται οι δημοτικοι συμβουλοι στις θεσεις εκπροσωπησης καθε χρονο ετσι που περισσοτεροι ανθρωποι να εμπλεκονται με τα κοινα;Γιατι δεν εχουν χωρους διαλογου συζητησεις πριν παρουν αποφασεις τακτικες συνεδριασεις των μελων οικονομικη συνδρομη εκλεγμενα οργανα και ολα οσα εχει οποιοσδηποτε συλλογος σωματειο νομιμος φορεας;
Αυτα ειναι προβληματα ουσιας.Πιστευω πως η απλη αναλογικη πιθανα βοηθησει να συμμετεχουν στα κοινα πολιτες με διαφορετικη αποψη και δραση μεσα απο μικρες πιο συμμετοχικες δημοκρατικες παραταξεις.
Παμε στο γενικο.


Λεει η ΚΕΔΕ Ψεματα Σκουρλετη στις 19 Μαιου 2018
Παράλληλα , παραδώσαμε στον κ. Υπουργό ένα ολοκληρωμένο κείμενο θέσεων κι απόψεων , πάνω στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου πού μας παρουσίασε αλλά και τις αλλαγές που προτείνουμε. Ζητήσαμε επίσης να γίνει ένας ουσιαστικός διάλογος πάνω στις θέσεις μας αυτές. Όμως ο κ. Σκουρλέτης μας αγνόησε και πάλι, προφανώς γιατί δεν τον ενδιαφέρει να βελτιώσει το νομοθέτημα μου, αλλά γιατί βιάζεται να αλλάξει το εκλογικό σύστημα.
Και με βαση την μελετη του ΙΤΑ (ινστιτουτο τοπικης αυτοδιοικησης) 96 σελιδων  ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ  ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ  ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ(Σεπτεμβρης 2017) παραθετει ενα κειμενο 21 σελιδων με τις προτασεις της ΚΕΔΕ για την μεταρυθμιση ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ 1
Ας δουμε ενα απο τα θεματα αυτα το εκλογικο συστημα που φαινεται θα κυριαρχησει στο πολιτικο παιχνιδι τους επομενους μηνες εισαγοντας μας στο μεγαλυτερο πλαισιο που ειναι το εκλογικο συστημα των πολιτικων εκλογων που θα επιλεγει μεσα απο την συνταγματικη αναθεωρηση.Λεει η ΚΕΔΕ στην σελιδα 4(οι υπογραμμισεις δικες μου)
ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ – ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ  
Η Κυβέρνηση υπακούοντας μόνο σε μικροκομματικές σκοπιμότητες, προωθεί ένα εκλογικό σύστημα που οδηγεί σε ακυβερνησία και πλήρη λειτουργική αναποτελεσματικότητα τους ΟΤΑ, με άμεσες αρνητικές επιπτώσεις τόσο για τους πολίτες, όσο και για τη χώρα.
Προτείνοντας μάλιστα την υιοθέτηση δύο διαφορετικών εκλογικών συστημάτων, αναλογικό με παρατάξεις για τους Δήμους και πλειοψηφικό με ενιαίο ψηφοδέλτιο για τις δημοτικές και τις τοπικές κοινότητες, διευκολύνει την είσοδο στα θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης εξωπολιτικών συμφερόντων ή πολιτικών μειοψηφιών που εκφράζουν τα άκρα.
Ειδικότερα οι ρυθμίσεις για τις δημοτικές και τοπικές κοινότητες, τις οποίες μετονομάζει σε κοινότητες, που προβλέπουν την αποσύνδεση της εκλογής των συμβουλίων τους από την εκλογή των δημοτικών συμβουλίων και οι πρόσθετες αρμοδιότητες που αποδίδονται στα συμβούλια και τους προέδρους των κοινοτήτων οδηγούν ουσιαστικά «από το παράθυρο» στη διάλυση των Δήμων και την επανασύσταση των Κοινοτήτων.
Είναι φανερό, ότι η Κυβέρνηση προτάσσει το εκλογικό σύστημα ως το βασικό πρόβλημα των Δήμων, θέτοντάς το ως πρώτο ζήτημα για την αναδιοργάνωση του Κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Υπάρχει όμως έστω και ένας δημότης που να πιστεύει ότι το πρόβλημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι το σύστημα εκλογής Δημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων;
Θα προτεινα να ριξετε μια ματια στα σχετικα κειμενα συνολικα .Εστω βιαστικα.Ας μην αφηνουμε το μονοπωλιο της πληροφορησης (και αρα της δυνατοτητας να παρθουν αποφασεις ) μονο στους επαγγελματιες πολιτικους.Και το σημαντικωτερο ας μην δεχομαστε μασημενη τροφη σαν πληροφορηση.Ενα γεγονος μπορει να δεχθει διαφορετικες ερμηνειες και να χρησιμευσει σαν δεδομενο για να χαραθουν διαφαρετικες πολιτικες για το μελλον
Παντως το γεγονος ειναι πως στις περισσοτερες χωρες της Ευρωπης οι εκλογες στους ΟΤΑ γινωνται με απλη αναλογικη (Μελετη ΙΤΑ σελ 66).Πως επιλεγει η ΚΕΔΕ και οι συγγενεις στην ΝΔ παραταξεις (με παρομοια φρασεολογια και επιχειρηματα) το πλειοψηφικο συστημα για τη χωρα μας επισειοντας μαλιστα το χαος αν υπαρχει απλη αναλογικη;
Λεει η ΚΕΔΕ (σελ4-5)οι υπογραμμισεις δικες μου.
Υπενθυμίζουμε ότι στα εκλογικά συστήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, όπως αποτυπώνεται και στη σχετική μελέτη που εκπόνησε το ΙΤΑ, υπάρχει μεγάλος αριθμός εκλογικών συστημάτων περισσότερο ή λιγότερο αναλογικού ή πλειοψηφικού ή μικτού χαρακτήρα, που συνδέονται όμως άρρηκτα με την πολιτική ιστορία κάθε χώρας και την κουλτούρα της αντίστοιχης κοινωνίας, την πολιτειακή διάρθρωση, το πληθυσμιακό μέγεθος των ΟΤΑ, την κατανομή των αρμοδιοτήτων στα επίπεδα της Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα όργανα διοίκησης των ΟΤΑ, τις αρμοδιότητές τους και τη σχέση τους.
Ο βασικός κορμός του ισχύοντος εκλογικού συστήματος για την Αυτοδιοίκηση στη χώρα μας, συνδέεται ευθέως με την πολιτική ιστορία του τόπου, ισχύει από τα χρόνια της Μεταπολίτευσης μέχρι σήμερα, με ορισμένες κατά καιρούς τροποποιήσεις, και ανταποκρίνεται πλήρως στην κουλτούρα της κοινωνίας μας που επιλέγει ισχυρές δημοτικές αρχές που έχουν ευρεία λαϊκή νομιμοποίηση με πάνω από το 50%.
Συνεπώς, δε διασφαλίζεται με κανέναν τρόπο ότι οι Δήμαρχοι που θα εκλέγονται από τους πολίτες, θα έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν το πρόγραμμά τους και να ασκούν διοίκηση στην πράξη. Ένα τέτοιο εκλογικό σύστημα αμφισβητεί το δημοκρατικό δικαίωμα της πλειοψηφίας των τοπικών κοινωνιών να αποφασίζουν για το μέλλον τους και το εκχωρεί σταδιακά στις κοινωνικές μειοψηφίες.
Δηλαδη τωρα οι παραταξεις εφαρμοζουν το προγραμμα τους;Κανουν πραξη οσα περιγραφουν στα γυαλιστερα χαρτια που μοιραζουν προεκλογικα με ολα εκεινα τα ΘΑ που ερχονται να πραγματοποιησουν;Ασκουν διοικηση στη πραξη;Πιστευετε εσεις πως λυνουν προβληματα;Πως ακουνε τους πολιτες;
Και γιατι η πλειοψηφια να μπορει να αποφασιζει για το μελλον της τοπικης κοινωνιας επιβαλλοντας αυθαιρετα τις αποψεις η τα συμφεροντα της πανω σε ολους τους αλλους και μαλιστα εκεινους που διαφωνησαν με το προγραμμα της και δεν τους ψηφισαν; Γιατι λιγες δεκαδες ψηφοι διαφορα (κατι τυχαιο δηλαδη) να κανει τον εναν η τον αλλο Δημαρχο παντοκρατορα που αποφασιζει και διατασει; Μηπως και οι ιδιες οι πλειοψηφιες δεν υφιστανται στην διαρκεια της θητειας τους διασπασεις αποχωρησεις ανατροπες που συνοδευονται απο καταγγελιες για ελλειψη εσωτερικης δημοκρατιας και αυταρχισμο απο την πλειοψηφια της πλειοψηφιας πανω στα μελη της;
Και λεω εγω.Η πολιτικη ιστορια του τοπου μας μιας και ετσι το θελει η ΚΕΔΕ ειναι ιστορια βαθυτατων εθνικων διχασμων απο την γεννεση του κρατους μας.Μαυρο ασπρο.Εμφυλιοι, πατριωτες εναντια σε συνεργατες των ξενων δυναστων.Απο την μια μερια η συντηρηση απο την αλλη η προοδος. Απο τον πρωτο εμφυλιο μεσα στην επανασταση του 1821 μεχρι τα προσφατα χρονια.Αυτη η «κουλτουρα » υπηρξε γιατι η εξουσια ειχε συμφερον να υπαρχει.Και μεχρι να βγει το ΠΑΣΟΚ το 1981 η δεξια σε ολες της τις εκφρασεις αλωνιζε απεναντι στο αλλο μισο.Αν δεν τα καταφερνε με τα εκλογικα συστηματα το εκανε με τα οπλα τη βια και νοθεια.
Οχι η χωρα μας δεν αποτελει εξαιρεση.Η Αγγλια η Αμερικη ο κοσμος ολος ειχε ιστορικα αυτη την εξελιξη. Που τελικα οδηγουσε παντα σε τελικη αναλυση τους ψηφοφορους να ψηφιζουν το μικροτερο κακο.Τον Πλαστηρα η τον Παπαγο.Τον Τραμπ η την Κλιντον την Θατσερ η τον Μπλερ. Τον ακροδεξιο Καραμανλη η τον αντικομμουνιστη Γ Παπανδρεου.Αυτο ειναι ισχυρες κυβερνησεις. Να ψηφιζεις τελικα αυτο που δεν θελεις. Αλλιως;
διευκολύνει την είσοδο στα θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης εξωπολιτικών συμφερόντων ή πολιτικών μειοψηφιών που εκφράζουν τα άκρα.
Για να δουμε ομως.Τα τελευταια χρονια οσο αυξανεται παγκοσμια η οικονομικη κριση το συστημα καιει τα χαρτια του για να επιβιωσει πολιτικα.Παρα φυση συμμαχιες και κυβερνησεις συνεργασιας σχηματιζονται χτιζοντας το νεο συστημικο καθεστως τεχνοκρατες δηθεν απολιτικοι διοριζονται εξωθεσμικα πρωθυπουργοι μεγαλο καπιταλιστες εξωπολιτικοι σαν τον Τραμπ τον  Μπερλουσκονι η τον Μαρινακη στρογγυλοκαθωνται σε πολιτικες καρεκλες ο γραμματεας  μαζι με τον αλητη και η παρθενα με το Σατανα….
Ναι λοιπον οι σοσιαλδημοκρατες με τους Χριστιανοδημοκρατες στην Γερμανια οι πρωην κομμουνιστες με τους Χριστιανοδημοκρατες στην Ιταλια το ΠΑΣΟΚ με το ΛΑΟΣ στην Ελλαδα  ο πρωην αριστερος ριζοσπαστης κομμουνιστης Τσιπρας με τον πρωην ακροδεξιο (και ολιγον ΟΥΦΟ) Καρατζαφερη και ο Τατουλης περιφερειαρχης πασων των συστημικων σαρωνει στις εκλογες δυο φορες.
Αυτη ειναι η κουλτουρα του λαου μας σημερα ; Φοβαμαι πως ναι.Κανενα προβλημα δεν φαινεται να εχει ο ψηφοφορος του ΠΑΣΟΚ να βλεπει Μητσοτακικους διπλα του. Η ακροδεξιους που κινουνται απο το Λαος στην ΝΔ στην  ΧΑ και πισω παλι. Κανενα προβλημα οι πρωην ριζοσπαστες κινηματικοι κομμουνιστες διπλα σε ακροδεξιους ΑΝΕΛ. Στα πλαισια αυτα η συνεργασια αναμεσα σε μεγαλους η μικροτερους πολιτικους συσχετισμους ειναι εδω ειναι καθεστως και η απλη αναλογικη απλα θα την επισημοποιησει.Οπως γινεται παντα με τους νομους.Οι νομοι εκφραζουν την πραγαματικοτητα.Τους συσχετισμους ταξικης συγκρουσης.
Εχει δικιο λοιπον ο κ Τοκας οαν γραφει πως ο σημερινος Δημαρχος ειναι βαθια συντηρητικος.Οπως η πλειοψηφια της ΚΕΔΕ που τοποθετειται στον χωρο την ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.Γιατι δεν βλεπουν το καινουργιο.Ειναι γερασμενοι πολιτικοι σχηματισμοι που θελουν να γυρισουν πισω σε μια νεοτητα που εχει για παντα χαθει.Ενω οι πρωην αριστεροι ξυπνιοι ακομα και φρεσκοι στην εξουσια το πιανουν στον αερα.Γιατι οι συντηρητικοι θελουν να πανε τον χρονο πισω.Οταν ο Καραμανλης ο παλιος εβγαινε με τα τσαρουχια γιατι «Καραμανλης η τανκς»
Ενω ο Τσιπρας; Και τον Γιωργακη θελει και τον Καμενο και την Ντορα και τους Οικολογους και αμα λαχει θα κανει και ανοιγμα στην εξωκοινοβουλευτικη αριστερα ακομα και το ΚΚΕ οπως ο Αντρεας τριαντα χρονια πριν. Το θεμα ειναι να εισαι πανω .Στην εξουσια.Με καθε κοστος. Και η απλη αναλογικη ΣΗΜΕΡΑ οχι μονο δεν εχει κοστος αλλα ανοιγει νεες δυνατοτητεςγια μια πλευρα των συστημικων.
Στο δια ταυτα.Ναι η οχι απλη αναλογικη και γιατι. Εξαρταται.
Ναι  στην απλη αναλογικη.Γιατι ετσι θα παψουν να κλεβουν τις ψηφους μας.Και εμεις οι «ακραιες πολιτικες μειοψηφιες» θα εχουμε λογο.Γιατι υπαρχουμε μεσα στην κοινωνια .Και γιατι ολα τα μεγαλα σημερα κομματα απο ακραιες μειοψηφιες ξεκινησαν. Γιατι με δηλωμενη την ταυτοτητα της καθε παραταξης στα Δημοτικα συμβουλια οποια συμφωνια επιτυγχανεται θα ειναι καθαρη .Θα υπαρχει μεγαλυτερος ελεγχος και αντιστασεις. Γιατι η αριστερα και η οικολογια ( ακραιες μειοψηφικες πολιτικες φωνες) λειπουν απο τα δημοτικα συμβουλια με το σημερινο συστημα. Γιατι η απλη αναλογικη ανοιγει την δυνατοτητα (οχι την βεβαιοτητα) να ανατραπει η απογοητευση η παθητικοτητα η ητα η σιγη νεκροταφειου που υπαρχει σημερα στον βουβο προδομενο για αλλη μια φορα λαο μας.
Οχι στην απλη αναλογικη οπως την βλεπουν τα συστημικα κομματα.Που σημαινει συνεργασιες και μοιρασμα της διαχειριστικης πιτας αναμεσα σε κομματαρχες χωρις ιδεολογικη ταυτητα και πιστευω που το μονο που ζητουν ειναι συμμετοχη στην εξοντωση του λαου μας με μοναδικο οφελος το κερδος των στελεχων τους μεσα πο την διαιωνιση του σημερινου συστηματος. Που σημαινει διαιωνιση της υποταγης σε μια «πραγματικοτητα»που καθολου αναγκαια δεν ειναι.

https://sikam.wordpress.com, Οικολογική Κίνηση Ερμιόνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου