iaso


Μηχανικός

AHOME REAL ESTATE SERVICES

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018

Σοβαρός πατριωτισμός ή Καλαμοκαβαλημένος εθνικισμός;Του Κώστα Παπαδόπουλου*α) Ο καλαμοκαβαλημένος εθνικισμός υποστηρίζει πως τα εθνικά θέματα πρέπει να τα χειρίζονται συντηρητικοί δεξιοί η ακόμη καλύτερα ακροδεξιοί. Ο σοβαρός πατριωτισμός υποστηρίζει την ενότητα όλων των Ελλήνων. Δεν υπάρχουν καλοί και κακοί Έλληνες, εθνικόφρονες και μιάσματα. Ο εθνικός διχασμός γίνεται αφορμή για εθνικές καταστροφές. Για παράδειγμα στους Βαλκανικούς Πολέμους που υπερδιπλασίασαν την Ελλάδα είμασταν ενωμένοι, της Μικρασιατικής Καταστροφής προηγήθηκε διχασμός. Ο ίδιος διχασμός προηγήθηκε της κυπριακής τραγωδίας όπου η ακροδεξιά ΕΟΚΑ B προετοίμασε το χουντικό πραξικόπημα Σαμψών που αποπειράθηκε δολοφονία του Μακάριου και τελικά οδήγησε στον Αττίλα.

β) Ο καλαμοκαβαλημένος εθνικισμός ονειρεύεται την ανάκτηση των χαμένων πατρίδων και ειδικά της Κωνσταντινούπολης. Ο σοβαρός πατριωτισμός θέλει γεωπολιτική επέκταση της χώρας στη βάση συνεργασιών με χώρες-κλειδιά για τα εθνικά μας συμφέροντα. Δεν τον ενδιαφέρει η επέκταση των συνόρων αλλά η επέκταση της επιρροής. Η αύξηση των συνόρων θα έδινε μιά μικρή φέτα παραπάνω στο πετυχημένο πολεμικά σενάριο (λέμε τώρα). Αντίθετα η διεύρυνση της επιρροής μπορεί να αφορά ολόκληρες ζώνες χωρών. Διόλου τυχαία οι ΗΠΑ, το ισχυρότερο κράτος που αναδύθηκε από τον Β Παγκόσμιο, δεν θέλησε κατακτήσεις σαν του αποικιοκρατικού μοντέλου της Αγγλίας αλλά πολιτική και οικονομική επιρροή.

γ) Ο καλαμοκαβαλημένος εθνικισμός θεωρεί πως η Ελλάδα με τη βοήθεια της Ρωσίας θα βρει την παλιά της αίγλη και θα πορευτεί σε νίκες κατά του Ισλάμ. Ο σοβαρός πατριωτισμός αντίθετα γνωρίζει πως η Ρωσία από το 2016 έχει συμμαχήσει με την Τουρκία. Επισημαίνει επίσης πως οι Ρώσοι υποστήριζαν τους Βούλγαρους Κομιτατζήδες επί Μακεδονικού Αγώνα. Ότι η Ρωσία ήταν η πρώτη μεγάλη δύναμη που αναγνώρισε τα Σκόπια σαν Μακεδονία το 1992. Και ότι τώρα η Ρωσία υποστηρίζει το VRMO, το εθνικιστικό κόμμα του Γκρουέφσκι, το οποίο έχει αλυτρωτικές βλέψεις σε βάρος της ελληνικής Μακεδονίας και θέλει να σαμποτάρει τη συμφωνία.

δ) Ο καλαμοκαβαλημένος εθνικισμός θεωρεί πως με τη συμφωνία των Πρεσπών ξεπουλήσαμε τό όνομα και πως αυτό θα γίνει η κερκόπορτα για να αλωθεί κάποτε η Μακεδονία (από μιά χώρα που δεν έχει στρατό). Ο σοβαρός πατριωτισμός υποστηρίζει πως το Μ στο ΠΓΔΜ δεν σήμαινε Μήτσος. Και πως το ΠΓΔΜ της Ενδιάμεσης Συμφωνίας ήταν παγκόσμια διαφήμιση πως το επίσημο όνομα της χώρας ήταν Μακεδονία. Κατά συνέπεια 140 χώρες (και ανάμεσα τους οι ισχυρότερες) την ονόμασαν σκέτη Μακεδονία. Ενώ ο σκοπιανός αλυτρωτισμός με την επιρροή της Τουρκίας θέριευε. Αντίθετα με τη συμφωνία των Πρεσπών το σκέτη Μακεδονία γίνεται Βόρεια Μακεδονία, ο αλυτρωτισμός καταργείται συνταγματικά, οι βόρειοι γείτονες μας παραδέχονται πως δεν έχουν σχέση με τους αρχαίους Μακεδόνες και πως είναι Νότιοι Σλάβοι που μιλάνε νοτιοσλαβική γλώσσα. Πως δεν έχουν καμιά εδαφική απαίτηση σε βάρος της Ελλάδας και πως δεν υπάρχει δική τους μειονότητα στην ελληνική Μακεδονία.

ε) Οι καλαμοκαβαλημένοι εθνικιστές αρνούμενοι «να ξεπουλήσουν το όνομα» ζητούν να εμποδίσουν τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ (για δεύτερη φορά μετά το 2008) και της ΕΕ στα Βαλκάνια. Αντίθετα οι σοβαροί πατριώτες θεωρούν πως η ένταξη των κεντρικών και δυτικών Βαλκανίων σε ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι η απαραίτητη προυπόθεση για να σταματήσει η πολιτική, οικονομική και θρησκευτική επιρροή της Τουρκίας αλλά και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Επιπλέον να αυξηθεί η επιρροή της Ελλάδας στα Βαλκάνια που είναι η χώρα που υποχρεωτικά θα χρησιμοποιήσουν Αμερική και Ευρώπη σαν καταλύτη για τη δυτικοποίηση τους.

στ) Οι καλαμοκαβαλημένοι εθνικιστές αγνοούν πως η ναζιστική Γερμανία που αρκετοί από αυτούς έχουν σαν πρότυπο παραχώρησε την ελληνική Μακεδονία στη Βουλγαρία. Ίσως επειδή δεν τα έχουν καλά με τα βιβλία δεν έμαθαν πως η Κατοχή ήταν τριπλή: γερμανική, ιταλική, βουλγαρική. Και φυσικά οι σοβαροί πατριώτες έχουν κάθε δίκιο να ισχυρίζονται πως για τους ιδεολογικούς απογόνους των Ναζί αποτελεί ύβρι να υπερασπίζονται τη Μακεδονία.

ζ) Ο καλαμοκαβαλημένος εθνικισμός θεωρεί πως οι Έλληνες έχουν κάποιο ιδιαίτερο διαχρονικό DNA που τους ξεχωρίζει από άλλους λαούς. Όταν εμείς κτίζαμε Παρθενώνες οι κουτόφραγκοι έτρωγαν βελανίδια. Και τώρα οι κουτόφραγκοι που έκλεψαν τα πάντα από εμάς δεν μας αφήνουν να αναπτύξουμε τον τρίτο ελληνικό πολιτισμό (ο στόχος του καθεστώτος Μεταξά). Ο σοβαρός πατριωτισμός απλά θεωρεί πως εξαιτίας της τουρκοκρατίας υπήρξε μεγάλη μορφωτική, πολιτισμική και πολιτική καθυστέρηση στον ελληνικό λαό και πως μόνο μέσω σοβαρής δουλειάς και υπευθυνότητας μπορεί να καλυφθεί αυτή η διαφορά. ‘Οχι σε απομόνωση από τους άλλους λαούς αλλά σε συνεργασία μαζί τους. Κι εδώ να θυμηθούμε πως ο πρωτεργάτης της ελληνικής επανάστασης, ο Ρήγας Φεραίος, κορυφαίος εκπρόσωπος του διαφωτισμού εμφορούμενος από τις αρχές της γαλλικής επανάστασης, ζητούσε συνεργασία των βαλκανικών λαών για την αποτίναξη του Οθωμανού κατακτητή. Στη συνέχεια αυτοί οι λαοί θα μπορούσαν μαζί να οικοδομήσουν το ουτοπικό του κράτος.

η) Ο καλαμοκαβαλημένος εθνικισμός θέλει συνεργασία με την Εκκλησία και το στρατό. Άρειοι εθνικοσοσιαλιστές διαδηλώνουν μαζί με ιερείς. Ο σκληρός φυλετισμός παρέα με τους εκπροσώπους του χριστιανικού οικουμενισμού. Και το κάδρο το συμπληρώνουν κάποιοι απόστρατοι αξιωματικοί που αναφέρονται σε «γυφτοσκοπιανούς» και απειλούν την κυβέρνηση ότι θα τους βρει μπροστά της. Αντίθετα ο σοβαρός πατριωτισμός πιστεύει πως για την εξωτερική πολιτική είναι αποκλειστικά υπεύθυνη η εκάστοτε εκλεγμένη από τον ελληνικό λαό κυβέρνηση. Εξωτερική πολιτική δεν μπορούν να κάνουν ούτε οι παπάδες, ούτε οι απόστρατοι αξιωματικοί, ούτε κάποιοι καναλάρχες. Όποτε δεν τηρήθηκαν αυτοί οι κανόνες είχαμε εθνικές καταστροφές. Για παράδειγμα το 1897. Και πραγματική εθνική προδοσία είναι να στέλνουν κάποιοι σφαίρες στον υπουργό Εξωτερικών. Κάποιοι που τελικά μπορεί και να είναι πράκτορες ξένων δυνάμεων.

θ) Ο καλαμοκαβαλημένος εθνικισμός εμπνέεται από τις προφητείες μοναχών. Ακόμη βέβαια και αν σε κάποια διάσταση οι πεθαμένοι ορθόδοξοι μοναχοί μάχονται με φωτόσπαθα κόντρα σε Τούρκους δερβίσηδες, οι εφημερίδες που ανεβάζουν προφητείες στο εξώφυλλό τους που προαναγγέλουν ελληνοτουρκικούς πολέμους η πολέμους της Ορθοδοξίας εναντίον του Ισλάμ συνήθως με τη συνδρομή Πούτιν και την αναβίωση Μαρμαρωμένων Βασιλιάδων μέσω στέψης στο Μυστρά, πουλάνε σανό για κορόιδα. Γι’ αυτό και οι ανατριχιαστικές προφητείες πάντα πάνε στον κουβά. Οι ημερομηνίες που προαναγγέλθηκαν περνάνε και παρότι οι προφητείες δεν εκπληρώνονται, εμφανίζονται στα πρωτοσέλιδα καινούργιες. Ακούστηκε επίσης ότι κάποιοι οργανωτές των συλλαλητηρίων εμπνέονται από τον Αρχάγγελο Μιχαήλ. Ο σοβαρός πατριωτισμός σε αυτό το φαινόμενο δεν ασκεί σοβαρή κριτική αλλά αρκείται να πει πως όλοι αυτοί παίρνουν ληγμένα κατα τη λαική έκφραση.

ι) Ο γράφων αναγνωρίζει πως στα συλλαλητήρια για το όνομα πήγαν και κάποιοι απλοί πατριώτες χωρίς σχέση με ακροδεξιές ομάδες. Προφανώς το όνομα καλαμοκαβαλημένοι εθνικιστές δεν κολλάει σε αυτούς παρά μόνο σε όσους σπείρουν τον εθνικό διχασμό αποκαλώντας προδότες όσους Έλληνες διαφωνούν μαζί τους. Και σε όσους καλλιεργούν ένα καλαμοκαβαλημένο εθνικισμό ψεύτικων μεγαλείων και μεσσιανικών προσδοκιών είτε από ανοησία και ιστορική άγνοια είτε από διάθεση για κονόμα μέσω χρηματισμού από ξένα κέντρα.

Ο Κώστας Παπαδόπουλος Δημοσιογράφος - μέλος της δημοτικής παράταξης ΧΑΛΑΜΔΡI ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΠΟΡΕΙΑ

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο new-economy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου