Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019

ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΡΩΤΟΥ ΔΙΜΗΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΡΙΑΚΟ


Σε μία πρώτη αξιολόγηση των υπουργών έχει προχωρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, το Μέγαρο Μαξίμου περισσότερο από δύο μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης στις 9 Ιουλίου. Το γενικότερο συμπέρασμα που έχει εξαχθεί, μέχρι στιγμή, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι ότι «η εικόνα του πρωθυπουργού βρίσκεται πολύ πιο μπροστά από αυτή της κυβέρνησης» ή με άλλα λόγια, όπως τόνιζε κυβερνητικό στέλεχος στην aftodioikisi.gr «ο Μητσοτάκης τραβάει πολύ περισσότερο από τους υπουργούς του».

Το συγκεκριμένο σκεπτικό εξηγεί αφενός την θετική εικόνα που έχει η κυβέρνηση στις δημοσκοπήσεις και αφετέρου τις χαμηλές επιδόσεις που έχουν αρκετοί υπουργοί στην εσωτερική αξιολόγηση.

Στο πλαίσιο αυτής της αξιολόγησης οι υπουργοί έχουν χωριστεί σε τέσσερις κατηγορίες:

«Οι άριστοι» (1)

–Γιώργος Γεραπετρίτης, υπουργός Επικρατείας: Χαρακτηρίζεται η ευχάριστη έκπληξη της κυβέρνησης καθώς έφερε με τον καλύτερο τρόπο σε πέρας το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, είχε πολύ καλή παρουσία στη Βουλή όπου λειτούργησε, σε ορισμένες περιπτώσεις, και ως ασπίδα του πρωθυπουργού, ενώ θεωρείται ότι είναι σοβαρός και κρατά ισορροπίες τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στην κυβέρνηση. ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8,5

«Οι καλοί» (8)

–Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών: Παρότι δεν είναι το μεγάλο όνομα, θεωρείται ότι μέχρι στιγμής έχει κινηθεί με σοβαρότητα, στέκεται καλά και ελέγχει το χώρο του υπουργείου του, ενώ του πιστώνεται και η βελτίωση του οικονομικού κλίματος. ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7,5.

–Κωστής Χατζηδάκης,
υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος: Του πιστώνεται ότι κινήθηκε άμεσα στο μεγάλο «αγκάθι» της ΔΕΗ αλλά και ότι έχει σοβαρή και μετρημένη παρουσία στη Βουλή και στα ΜΜΕ. Ωστόσο, τα δύσκολα είναι μπροστά, καθώς αναμένεται οριστική λύση για τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, αλλά και ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ και της ΔΕΠΑ. ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7.

–Άδωνης Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης: Θεωρείται ότι έχει κινηθεί πολύ γρήγορα στην μεγάλη επένδυση του Ελληνικού, ενώ του πιστώνεται και η, πολύ καλή δουλειά, όπως λέγεται στο Αναπτυξιακό νομοσχέδιο. Γενικότερα θεωρείται ένας από τους υπουργούς που έχουν επιδείξει μεγάλη κινητικότητα στο υπουργείο του, τομέας ο οποίος αποτελεί στοίχημα για την κυβέρνηση. ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7.

–Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καλή είναι η βαθμολογία που παίρνει μέχρι στιγμής ο εκ μεταγραφής από το ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝΑΛ), υπουργός, καθώς θεωρείται ότι η λειτουργία της Πολιτικής Προστασίας, η πρώτη «εξόρμηση» στα Εξάρχεια, η επανεμφάνιση αστυνομικών στους δρόμους αλλά και η ταχύτατη κίνηση της διαδικασίας για την πρόσληψη 1.500 ειδικών φρουρών, είναι (πρώτα) δείγματα θετικά. Ωστόσο, αναγνωρίζεται ότι τα δύσκολα όπως η «υπόθεση Βοξ» αλλά και οι πιο «σκληρές» καταλήψεις στα Εξάρχεια, είναι μπροστά. ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7.

–Τάκης Θεοδωρικάκος, υπουργός Εσωτερικών: Ικανοποιητική είναι και η βαθμολογία που παίρνει ο Τ. Θεοδωρικάκος, καθώς πέρασε αναίμακτα το νομοσχέδιο για την κυβερνησιμότητα των δήμων, που ήταν και το πρώτο τεστ στο υπουργείο του, ενώ έχει κρατήσει και χαμηλά τους τόνους και στο θέμα του Δημοσίου. Ωστόσο, του καταλογίζεται η υπερέκθεση, όπως λέγεται στα media, ενώ έχει μπροστά του και το δύσκολο εγχείρημα του εκλογικού νόμου. ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 6,5.

–Γιάννης Βρούτσης,
υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων: Θεωρείται γνώστης των θεμάτων του υπουργείου και του πιστώνεται ότι, παρά τα «φάλτσα» με τις τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, έχει κινηθεί γρήγορα και αποτελεσματικά, σε σχέση με τις αλλαγές στην αγορά εργασίας. Ωστόσο, τα δύσκολα, όπως ο συνδικαλιστικός νόμος και το ασφαλιστικό είναι μπροστά του. ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 6,5.

–Νίκη Κεραμέως, υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων: Της πιστώνεται ότι πέρασε από τη Βουλή και από την κοινωνία μία από τις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης, την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, χωρίς πολλές απώλειες. Παράλληλα, και η σχολική χρονιά ξεκίνησε χωρίς να υπάρχουν, τουλάχιστον σοβαρά, προβλήματα με ελλείψεις εκπαιδευτικών αλλά και βιβλίων. Ωστόσο, οι δύσκολες μεταρρυθμίσεις είναι μπροστά. ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 6.

–Κώστας Τσιάρας, υπουργός Δικαιοσύνης: Αν και βρίσκεται σε ξένο έδαφος, ένας γιατρός στο δύσκολο χώρο της Δικαιοσύνης, θεωρείται ότι μέχρι στιγμής τα έχει καταφέρει αξιοπρεπώς χωρίς πολλά πάνω και κάτω. ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 6.

«Στη βάση» (4)

- Κυριάκος Πιερακάκης, υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής: Η βαθμολογία του δείχνει στάση αναμονής, καθώς μέχρι στιγμής, θεωρείται ότι, εκ μέρους του έχουν γίνει εξαγγελίες, που έχουν ανεβάσει τον πήχη ψηλά αλλά δεν υπάρχει κάτι απτό στην ψηφιακή μεταρρύθμιση του κράτους. Αναγνωρίζεται, πάντως, ότι είναι ένα δύσκολο εγχείρημα που χρειάζεται χρόνο: ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 5.

–Νίκος Δένδιας, υπουργός Εξωτερικών: Κρατάει ιδιαίτερα μετριοπαθή στάση για τις Πρέσπες, με αποτέλεσμα αυτό να έχει ενοχλήσει ορισμένους μέσα στην κυβέρνηση, ενώ δεν έχει περάσει απαρατήρητο ότι δεν έχει συνοδέψει τον πρωθυπουργό σε κανένα από τα ταξίδια του στο εξωτερικό. Γενικά θεωρείται υποτονικός, ενώ του χρεώνεται το γεγονός ότι στην κρίση με τον προσφυγικό κάλεσε τον Τούρκο Πρέσβη στο ΥΠΕΞ, ενώ το θέμα δεν είναι διμερές αλλά ευρωπαϊκό, με αποτέλεσμα, να υπάρξει έντονη ενόχληση και του ίδιου του πρωθυπουργού. ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 5.

–Νίκος Παναγιωτόπουλος
, υπουργός Εθνικής Άμυνας. Πιστώνεται το γεγονός ότι έχει καταφέρει αθόρυβα και με τρόπο ουσιαστικό να αποτρέψει συγκρούσεις με τον υφυπουργό του, παλιό στρατηγό, Αλκιβιάδη Στεφανή, ο οποίος εμφανίζει αδηφάγο διάθεση. Παράλληλα κινήθηκε σχετικά γρήγορα στην υπόθεση της κλοπής στη Λέρο. Ωστόσο, μέχρι στιγμής παραμένει απλός διαχειριστής μιας κατάστασης, χωρίς σημαντικές πρωτοβουλίες. ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 5.

–Κώστας Καραμανλής, υπουργός Υποδομών και Μεταφορών: Στη βάση βρίσκεται και ο υπουργός Υποδομών, που φέρνει το βαρύ όνομα Καραμανλής. Εκτός του ότι, μέχρι στιγμής, θεωρείται ότι κάνει απλή διαχείριση στο υπουργείο του, του χρεώνεται αφενός η δήλωση περί «αποβρασμάτων» που πληρώνουν εισιτήριο στο Μετρό, η οποία, ευλόγως, προκάλεσε πολλές αντιδράσεις και στην κοινωνία και αφετέρου, σε αντίθεση με την κυβερνητική πολιτική, τα εύσημα που έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ για το Μετρό Θεσσαλονίκης. ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 5.

«Κάτω από τη βάση» (5)

–Μάκης Βορίδης, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Ο βουλευτής Αττικής και «υπαρχηγός Β’», κατά πολλούς, του Αντώνη Σαμαρά, που μπήκε από σπόντα την τελευταία στιγμή στην κυβέρνηση, δεν έχει να επιδείξει καμία πρωτοβουλία στο υπουργείο του. Γενικά, η παρουσία του χαρακτηρίζεται υποτονική. ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 3,5.

–Χάρης Θεοχάρης
, υπουργός Τουρισμού: Αν και νέος του χρεώνεται εν μέρει η τουριστική πτώση κατά σχεδόν 10% το 2019 σε σχέση με το 2018 αλλά και το γεγονός ότι δεν αντέδρασε άμεσα στην υπόθεση της Σαμοθράκης. Στα μείον του και η ιδιωτική του επίσκεψη στην Ηλεία, η οποία προκάλεσε την έντονη αντίδραση του τοπικού βουλευτή της ΝΔ, Κώστα Τζαβάρα, που τον χαρακτήρισε δημοσίως «υπουργό τουρίστα». ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 3.

–Γιάννης Πλακιωτάκης,
υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής: Του χρεώνεται η «μαύρη τρύπα» της κυβέρνησης αυτό το καλοκαίρι, δηλαδή το γεγονός ότι έμεινε χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση μέσα στον Αύγουστο η Σαμοθράκη, με τον ίδιο απλώς να παρακολουθεί την υπόθεση. ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 2,5.

–Βασίλης Κικίλιας, υπουργός Υγείας: Του χρεώνεται ότι περισσότερο ασχολείται με τις life style εμφανίσεις παρά με την υγεία, με αποτέλεσμα, πλην των φαρμάκων για τους καρκινοπαθείς που, όμως, ήταν κεντρική κυβερνητική προτεραιότητα, να μην έχει δρομολογήσει τίποτα στον τομέα του. Δεν έχει, δε, περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι πρότεινε για τη θέση Διοικητή σε μία από τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας, πρόσωπο με πλαστό διδακτορικό, τον οποίο, μετά τις αποκαλύψεις, «έκοψε». ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 2.

-Λίνα Μενδώνη, υπουργός Πολιτισμού: Τη χρεώνουν τους ατυχείς χειρισμούς με τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, οι οποίοι εξέθεσαν τον ίδιο τον πρωθυπουργό αλλά και το γεγονός ότι λειτουργεί απλώς διαχειριστικά στο υπουργείο της. ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 2.


https://www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου