Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020

ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ


Αναστέλλονται για ολόκληρη τη διάρκεια της παρούσας δημοτικής και περιφερειακής περιόδου τα άρθρα 133 έως 151 του Κλεισθένη.

Ολόκληρο, δηλαδή, το Κεφάλαιο Η’ «Ρυθμίσεις για την ενίσχυση των θεσμών συμμετοχής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Δημοτικό και Περιφερειακό Δημοψήφισμα» του ν.4555/2018.

Με άλλα λόγια, η νυν Κυβέρνηση στέλνει στις καλένδες μία από τις κεντρικές “σημαίες” της “μεταρρύθμισης” της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που είχε προβληθεί έντονα επικοινωνιακά ως σημαντική παρέμβαση στην τοπική δημοκρατία.

Η αναστολή γίνεται με την παρ.1 του αρ.12 «Ρύθμιση θεμάτων διοικητικής λειτουργίας Δήμων» του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών, όπου προβλέπεται ότι:

« 1. Η ισχύς των άρθρων 133 έως 151 του ν.4555/2018 αναστέλλεται καθ’ όλη τη διάρκεια της τρέχουσας δημοτικής και περιφερειακής περιόδου. »

ΣΧΟΛΙΟ: Η δημοκρατία στην τοπική αυτοδιοίκηση έχει ανασταλεί, ούτως ή αλλως με τις ρυθμίσεις "περι κυβερνησιμότητας", την τρομακτική υποβάθμιση των δημοτικών συμβουλίων, την αλλίωση της απλής αναλογικής και τις συμπράξεις "hotel California" - όπου μπορείς να μπεις σε σύμπραξη αλλά δεν μπορείς να βγεις.

  Στο νέο νομοσχέδιο προβλέπεται και η κατάργηση των τοπικών δημοψηφισμάτων.

Η κυβέρνηση έχει άποψη για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Την θέλει εξάρτημα και άκριτο εκτελεστή ντιρεκτίβων της κεντρικής διοίκησης και όχι αυτόνομο βαθμό εξουσίας πηγάζουσας από τον λαό και τις τοπικές κοινωνίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου