Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Αυτά που δεν ειπώθηκαν στη Βουλή…

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ


Η συζήτηση, στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, μετά την πρόταση μομφής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχε ένα και μόνο συμπέρασμα: Είναι αναγκαίο περισσότερο από ποτέ στην επόμενη Βουλή, να υπάρχει ένα αυθεντικό «πράσινο» κόμμα, να υπάρχει το Πράσινο Κίνημα. 

 
Όλοι γνωρίζαμε ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ήταν από πριν προδιαγεγραμμένο. Ωστόσο, δόθηκε η δυνατότητα στα κοινοβουλευτικά κόμματα, να τοποθετηθούν επί πολλών θεμάτων, έχοντας μάλιστα ρεκόρ ομιλητών. Με θλίψη διαπιστώσαμε ότι απείχε κάθε προσέγγιση από τις πραγματικές «πράσινες» πολιτικές.


Τι ήταν αυτά που δεν είπαν στη Βουλή το Σαββατοκύριακο;


1. Αν και η πρόταση μομφής έγινε με αφορμή την κακοκαιρία, κανείς δεν κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση για την ανασυγκρότηση της Πολιτικής Προστασίας. Υπενθυμίζουμε ότι το Πράσινο Κίνημα, πριν από το καταστροφικό καλοκαίρι του 2021, κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση με βάση την πρόληψη και όχι την καταστολή.


2. Δεν έγινε καμία προσέγγιση για την πρόληψη που πρέπει να υπάρχει, για τα άτομα με κινητικά προβλήματα, τα ΑμΕΑ και γενικότερα τις ευπαθείς και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, σε κατάσταση έντονης κακοκαιρίας.


3. Δεν έγινε καμία αναφορά για τα ζώα που υπέφεραν από τις συνθήκες έντονης κακοκαιρίας. Στην προκειμένη περίπτωση φάνηκαν οι μεγάλες ελλείψεις των νομοσχεδίων της προηγούμενης και αυτής της κυβέρνησης για τα αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα. 


4. Δεν έγινε καμία ουσιαστική συζήτηση, για τις αποτυχίες της περίφημης επιτροπής ειδικών στην πανδημία και για τους επιστήμονες (εκτός επιτροπής) που δικαιώθηκαν, για τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας. Υπενθυμίζουμε ότι το Πράσινο Κίνημα, έχει καταθέσει δέσμη μέτρων, με βάση την αναγκαιότητα και όχι την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών. Η διαφορά αναγκαιότητας/υποχρεωτικότητας είναι τεράστια, αφού στην αναγκαιότητα το κράτος παίρνει τη μεγαλύτερη ευθύνη στήριξης του ΕΣΥ με συγκεκριμένους τρόπους, ενώ στην υποχρεωτικότητα, η ευθύνη μετακυλίεται μόνο στους πολίτες. Δεν έγινε, επίσης καμία, αναφορά για τη διασύνδεση της καταστροφής του περιβάλλοντος με τις πανδημίες και με αυτά που θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον. Καμία κουβέντα, για τον σεβασμό φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος με συγκεκριμένες πολιτικές. 


5. Δεν είναι τυχαίο ότι δεν ακούστηκε κανένα επεξεργασμένο σχέδιο, αντιμετώπισης της ακρίβειας που βιώνουν τα ελληνικά νοικοκυριά. Τόσο αυτή η κυβέρνηση, όσο και οι προηγούμενες δεν φρόντισαν να σχεδιάσουν έναν οδικό χάρτη, ασφαλής ενεργειακής μετάβασης χωρίς να πληγεί οικονομικά η ελληνική κοινωνία. 


6. Δεν ειπώθηκε κάποια δομημένη πρόταση για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την ουσιαστική στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών. Η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, κακοποιήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και την αποτελειώνει η σημερινή κυβέρνηση. Καμία αναφορά και σκέψη για ολιστική επαναφορά του μέτρου των 120 δόσεων. Καμία τεχνοκρατικά επεξεργασμένη πρόταση για το «πράσινο» επιχειρείν και τις νέες «πράσινες» θέσεις εργασίας που υπάρχει η δυνατότητα να δημιουργηθούν. 


7. Δεν ακούστηκε κάποια πρόταση, για τις ανάγκες της νεολαίας. Για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση (που έχει ήδη ξεκινήσει) και για την διασύνδεση της με την παραγωγική διαδικασία. Για τα ουσιαστικά εφόδια εξέλιξης που πρέπει να δώσουμε στα πτυχία των νέων. Για τις πολιτικές που πρέπει να εκπονηθούν έτσι ώστε να μπορούν να κάνουν οικογένειες, με αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια και να αντιμετωπιστεί το δημογραφικό. 


Φυσικά δεν ειπώθηκαν πολλά ακόμα, στον φτωχό κυβερνητικό απολογισμό που έγινε. 

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης για την πρόταση μομφής, στη Βουλή, ο συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης δήλωσε τα εξής: 


«Στη Βουλή, το Σαββατοκύριακο, δεν υπήρχε καμία ουσιαστική ιδεολογικοπολιτική διαφορά. Η διαμάχη ήταν κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης για την εξουσία. Θα μπορούσαν ο ένας να πει την ομιλία του άλλου, αν είχαν αντίθετες θέσεις. Αμφότεροι εμφανίστηκαν απλώς, ως κακοί διαχειριστές της καθημερινότητας. Μακριά από κάθε οραματική πρόταση και σχεδιασμό για το μέλλον. Είναι, πλέον, αναγκαιότερο από ποτέ να υπάρξει η αυτοδύναμη παρουσία του Πράσινου Κινήματος στο ελληνικό κοινοβούλιο. Γιατί η εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης του Πράσινου Κινήματος, είναι η μοναδική αντιπρόταση στα σημερινά, κουρασμένα, κοινοβουλευτικά κόμματα. Τα οποία απέδειξαν για ακόμα μία φορά, ότι δεν έχουν καμία σχέση με τις πραγματικές «πράσινες» πολιτικές. 

Και φυσικά οι σύγχρονες «πράσινες» πολιτικές δεν μπορούν να εκφραστούν από τα τοξικά πρόσωπα της «Βαρωνίας των Οικολόγων» που δοκιμάστηκαν στο παρελθόν και απέτυχαν.

 Το Πράσινο Κίνημα, με τις υγιείς δυνάμεις του χώρου που συνομιλεί, είναι η μοναδική ελπίδα για ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής, για την ευημερία της κοινωνίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου