Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Σάββατο 2 Ιουλίου 2022

Ν. Παπαδάκης: Ένα ακόμη “πράσινο άλμα” της Περιφέρειας Αττικής

 Ο Περιφερειακός Σύμβουλος, Αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ εξηγεί τι σημαίνει για την Αττική να γίνεται μέλος της Ένωσης Πόλεων και Περιφερειών για την αειφόρο διαχείριση πόρων (ACR+)
Ν. Παπαδάκης: Ένα ακόμη “πράσινο άλμα” της Περιφέρειας Αττικής    

Η Αττική γίνεται μία “πράσινη” Περιφέρεια και αυτό αποδεικνύεται διαρκώς. Η νέα σημαντική πρωτοβουλία με πράσινο πρόσημο είναι πραγματικά σπουδαία, καθώς η Περιφέρεια Αττικής γίνεται μέλος της Ένωσης Πόλεων και Περιφερειών για την αειφόρο διαχείριση πόρων (ACR+).
Η ACR+ είναι το μεγαλύτερο και πιο έγκυρο ευρωπαϊκό δίκτυο δήμων, περιφερειών, φορέων διαχείρισης, επιστημονικών φορέων, οργανισμών και εταιρειών ανακύκλωσης με περισσότερα από 150 μέλη σε 25 χώρες της Ευρώπης και συνεργάζεται στενά με την ΕΕ για την παραγωγή και προετοιμασία του θεσμικού πλαισίου για τα ζητήματα της κυκλικής οικονομίας. 
Μαζί με την Περιφέρεια Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ θα γίνουν τα πρώτα μέλη της Ένωσης από το χώρο της δημόσιας διοίκησης στην Ελλάδα. Ο Περιφερειακός Σύμβουλος, επικεφαλής της Παράταξης “Αττική Πράσινη Περιφέρεια” και Αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ, κ. Νίκος Παπαδάκης ήταν φανερά ικανοποιημένος για αυτήν την εξέλιξη και στη δήλωσή του παρακάτω εξηγεί το γιατί.
Παράλληλα, τα καλά μαντάτα για την περιφέρεια Αττικής ήρθαν και δια στόματος του Αντιπροέδρου της ACR+Hugh Coughlan ο οποίο τόνισε ότι «τα βήματα που κάνει η Αττική στη διαλογή στην πηγή πρέπει να γίνουν σημείο αναφοράς για όλη τη ΝΑ Ευρώπη διότι αποδεικνύουν ότι σε 3 μόλις χρόνια μπορούν να μπουν τα θεμέλια για τη στροφή προς την κυκλική οικονομία – ελπίζουμε ότι με την είσοδο της Αττικής στην ACR+ θα ηγηθείτε της προσπάθειας μας να αναπτύξουμε την κυκλική οικονομία σε όλη την περιοχή των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης». 
Επίσης, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης συναντήθηκε και με αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Γραφείου Περιβάλλοντος (European Environmental Bureau https://eeb.org ), με επικεφαλής τον Piotr Barczak, διευθυντή του τμήματος κυκλικής οικονομίας και στερεών αποβλήτων. Το Ευρωπαϊκό Γραφείο Περιβάλλοντος είναι το μεγαλύτερο δίκτυο οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών στην Ευρώπη, στο οποίο συμμετέχουν 180 οργανώσεις από 38 χώρες. 
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το επιχειρησιακό σχέδιο επαναχρησιμοποίησης που προετοιμάζει η Περιφέρεια Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ καθώς και ο νέος νόμος που προετοιμάζει η ΕΕ για το δικαίωμα στην επισκευή και την αναβάθμιση της επαναχρησιμοποίησης ως βέλτιστης πρακτικής στην κυκλική οικονομία. 

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος, επικεφαλής της Παράταξης “Αττική Πράσινη Περιφέρεια”  και Αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ, κ. Νίκος Παπαδάκης δήλωσε σχετικά: «Η ένταξη της Περιφέρειας Αττικής και του ΕΔΣΝΑ στην Ένωση Πόλεων και Περιφερειών για την αειφόρο διαχείριση πόρων (ACR+) είναι εξόχως σημαντική και αποτελεί ένα ακόμα  πράσινο άλμα για την Αττική μας. Πλέον αναβαθμίζουμε την τεχνογνωσία για τις βέλτιστες πρακτικές με οργανωμένη και δομημένη μεθοδολογία. Περιφέρεια Αττικής και ΕΔΣΝΑ γίνονται τα πρώτα μέλη της Ένωσης από το χώρο της δημόσιας διοίκησης στην Ελλάδα αναδεικνύοντας σε σημείο αναφοράς τη διαλογή στην πηγή, την επανάκτηση και την επαναχρησιμοποίηση προχωρώντας για πρώτη φορά σε ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο επαναχρησιμοποίησης.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου