Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΜΕ ΤΟΥς ΠΟΛΙΤΕΣ - Μεταξάς ή Κοκκινοσκουφίτσα;

Φαίνεται ότι το γραφείο τύπου του Δήμου Χαλανδρίου, μετά τα δημοσιεύματα προβολής του δημάρχου και των κομματικών του φίλων (βλέπε έκδοση δελτίων τύπου αποκλειστικά και μόνο για τις επισκέψεις Κικίλια και Σαμαρά στο Χαλάνδρι, εκδηλώσεις των Νομικών προσώπων προεκλογικού χαρακτήρα, μέχρι και τοπική εορτή θυμήθηκε ο δήμαρχος να καθιερώσει μια βδομάδα πριν τις εκλογές), αποφάσισε να ασχοληθεί και με την παράταξή μας.

Έτσι εξέδωσε απάντηση στο δελτίο τύπου της «Αντίστασης με τους Πολίτες του Χαλανδρίου», σχετικά με την ανάρτηση φωτογραφιών του δικτάτορα Μεταξά σε παιδικούς σταθμούς της πόλης, που στεγάζονται στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος Κουρτέση, ενόψει του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου.

Αντιπαρερχόμαστε τους συνήθεις υβριστικούς χαρακτηρισμούς που περιέχονται και σε αυτό το δελτίο τύπου («κύριε» Ρούσσο με το κύριε σε εισαγωγικά, άθλια και νοσηρή κομματική προπαγάνδα, έλλειψη ηθικής υπόστασης, ανάξιος δημοσιογράφος κλπ) και επιλέγουμε να ασχοληθούμε με την ουσία.

Τι μας απαντά λοιπόν –δια του γραφείου τύπου - ο κύριος δήμαρχος;

Στα τρία τέταρτα του κειμένου μας παραδίδει μαθήματα δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Κατόπιν αναφέρει ότι ο κ. Κώστας Γερολυμάτος, υποψήφιος της παράταξης και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του νομικού προσώπου «Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί σταθμοί του Δήμου Χαλανδρίου, διαμαρτυρήθηκε για τις εν λόγω φωτογραφίες και στο τέλος παραδέχεται την ανάρτησή τους, αναφέροντας μία δική του εκδοχή των γεγονότων.

Όσον αφορά τα μαθήματα δημοσιογραφίας και την επίκληση του Κώδικα Επαγγελματικής Ηθικής και Κοινωνικής Ευθύνης της ΕΣΗΕΑ τον ευχαριστούμε. Όπως ίσως είναι γνωστό, χωρίς προσωπική αμοιβή, χωρίς κρατική διαφήμιση, αρνούμενοι την επιχορήγηση του δήμου και χωρίς να ασχολούμαστε επαγγελματικά με τη δημοσιογραφία, συντηρούμε –επί 13 ολόκληρα χρόνια- ένα συλλογικό μέσο (και όχι προσωπική ιστοσελίδα) εναλλακτικής πληροφόρησης στην πόλη. Αναφερόμαστε στην περιοδική έκδοση της εφημερίδας «ΣΤάΣΗ στο Χαλάνδρι» και στο αντίστοιχο site www.stasi.gr.

Δεν ισχυριζόμαστε ότι είμαστε τέλειοι, αλλά εάν θα έπρεπε κάποιους να εγκαλέσει ο κ. δήμαρχος για τη δημοσιογραφική τους δεοντολογία, μάλλον θα έπρεπε να απευθυνθεί στο επιτελείο του και συγκεκριμένα σε όσους εκδίδουν ανελλιπώς το υπερπολυτελές περιοδικό του Δήμου. Ένα περιοδικό που επιβαρύνει με μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ το δημοτικό προϋπολογισμό κάθε χρόνο, έχοντας σαν αποκλειστικό στόχο την προβολή του ιδίου και του ανύπαρκτου, ή άλλες φορές επιζήμιου, για την πόλη έργου του. Ένα περιοδικό που και ο πλέον καλόπιστος, δύσκολα θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει ως «αντικειμενικό, ανεπηρέαστο ή ακριβές». Αρκεί να αναφέρουμε ότι ενώ βοούσε το Χαλάνδρι για τη μετεγκατάσταση του υπουργείου Οικονομικών στο Νομισματοκοπείο, οι «αντικειμενικοί» -και έμμισθοι βεβαίως- δημοσιογράφοι του, παρουσίαζαν την οικοδόμηση των 30 στρεμμάτων ελεύθερου χώρου σαν «έργο ανάπλασης» για την πόλη.

Όσον αφορά τον κ. Γερολυμάτο. Πράγματι αυτός διαμαρτυρήθηκε ως γονέας αλλά και ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου του νομικού προσώπου. Μας λυπεί όμως ιδιαίτερα ότι δεν διαμαρτυρήθηκε κάποιος από την παράταξη του κ. δημάρχου. Ίσως γιατί δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι όλοι είναι λάτρεις του συγκεκριμένου δικτάτορα. Όσο για τον τρόπο που παρουσιάζεται η διαμαρτυρία του στο δελτίο τύπου του δήμου («ουρλιάζοντας, βρίζοντας, απειλώντας τους πάντες, σπείροντας τον πανικό στις δασκάλες μα κυρίως στα παιδιά») ας μας επιτρέψετε να έχουμε τις διαφωνίες μας, γιατί γνωρίζουμε το ήθος του εν λόγω προσώπου. Σε αντίθεση με κάποιον άλλον που έχει επιδείξει επανειλημμένα τέτοια δείγματα γραφής και μάλιστα σε δημόσιες συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Μάλλον ο κ. δήμαρχος «κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια».

Τέλος, για ποιόν ακριβώς λόγο μας εγκαλεί η διοίκηση του Δήμου; Αφού παραδέχεται ότι όντως είχαν αναρτηθεί οι φωτογραφίες. Απλά αποποιείται τις ευθύνες της λέγοντας ότι «η αφίσα χρησιμοποιήθηκε αποκλειστικά με ευθύνη της συγκεκριμένης παιδαγωγού». Είναι πιθανόν. Όσο πιθανό είναι κάποιος εργαζόμενος να αναρτά δαφνοστεφανωμένες αφίσες του Χίτλερ, του Στάλιν, του Μεταξά ή όποιου άλλου ιστορικού προσώπου ή συμβόλου επιθυμεί μέσα στις σχολικές αίθουσες, χωρίς την έγκριση της διοίκησης. Η οποία σημειωτέον δεν φημίζεται για την ανεκτικότητα ή τη δημοκρατικότητά της απέναντι στους εργαζόμενους και όχι μόνο. Όσον αφορά την παρουσίαση της ελληνικής ιστορίας και των γεγονότων του 1940 υπό μορφή παραμυθιού, στο οποίο μάλιστα κρίθηκε απαραίτητη η παρουσία των φωτογραφιών ενός αμφιλεγόμενου δικτάτορα, ας μας επιτρέψετε να πιστεύουμε ότι υπάρχουν και καλύτεροι τρόποι προβολής τους, όταν αυτό μάλιστα αφορά βρέφη 2-3,5 ετών! Άλλωστε για το λόγο αυτό το δελτίο τύπου της παράταξής μας έφερε τον τίτλο «Παιδαγωγική με τον Μεταξά και το Γενικό Επιτελείο Στρατού στους παιδικούς σταθμούς του Χαλανδρίου». Το ίδιο ακριβώς επιβεβαιώνει και το γραφείο τύπου του δήμου. Όσο για το συγκεκριμένο παραμύθι, αν και δεν το έχουμε ακούσει, πιστεύουμε ότι παράλληλα υπάρχουν πολλά παραμύθια από τη διεθνή ή την ελληνική παράδοση που θα μπορούσαν να έχουν επιλεγεί.

Εμείς τουλάχιστον, στο δίλημμα Μεταξάς ή Κοκκινοσκουφίτσα επιλέγουμε τη δεύτερη!

Εσείς κ. δήμαρχε;

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

ΥΓ1: Δεν πρόλαβε να εκδοθεί το δελτίο τύπου του Δήμου και από έγκριτους δημοσιογράφους, το συγκεκριμένο θέμα, προβλήθηκε και στον ημερήσιο τύπο. Θα παραδώσει και σε αυτούς μαθήματα δημοσιογραφίας ο κ. δήμαρχος;

ΥΓ2. οι υπεύθυνοι του γραφείου τύπου του δήμου συντακτικό και γραμματική είναι βέβαιο ότι δεν γνωρίζουν, ούτε την αυτόματη ορθογραφική διόρθωση του επεξεργαστή κειμένου δεν ξέρουν να χρησιμοποιούν;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου