Δευτέρα, 2 Απριλίου 2012

Πρώτα σε αγνοούν, μετά σε κοροίδεύουν, μετά σε πολεμούν και μετά νικάς


keraia29032012

Επιβεβαιώθηκε με τον καλύτερο τρόπο η ινδική παροιμία στην γειτονιά μας με την μεγάλη νίκη της κατεδάφισης της «νόμιμης» κεραίας της Wind από την ταράτσα της πολυκατοικίας στην διασταύρωση των οδών Σαρανταπόρου και Κύμης στην καρδιά του κάτω Χαλανδρίου.
Μέσα σε μία πορεία 3 ετών και έχοντας ξοδέψει ποσά πολύ μεγάλα με προσφυγές και ενστάσεις με όλα τα ένδικα μέσα που υπήρχαν σε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες (πολεοδομία, περιφέρεια, Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών κ Ταχυδρομείων, Συμβούλιο της Επικρατείας ) αντιμετωπίσαμε και την αδιαφορία και την κοροϊδία και τον πόλεμο των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας και των ανθρώπων που τις υπηρετούν εδώ και χρόνια..
Οι ισχυρές προσβάσεις των εταιρειών στην δημόσια ζωή, η κατάρρευση όλων των δομών ελέγχου των δραστηριοτήτων τους, η απουσία θεσμικού πλαισίου στους όρους διασποράς της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας μέσα στις πόλεις και η βεβαιότητα ότι αποτελούμε τα πειραματόζωα ενός μεγάλου πειράματος με φόντο καρκινογενέσεις καθόρισε την δράση μας σαν επιτροπή τα 3 τελευταία χρόνια.
Φτάσαμε στην κατεδάφιση από την σχολαστικότητά μας να διερευνούμε και την τελευταία γραμμή των κειμένων - αδειοδοτήσεων της εν λόγω εταιρείας. Φτάσαμε έτσι άνθρωποι άσχετοι με το θέμα να φτιάχνουμε κατόψεις με αζιμούθια και ακτίνες δράσεις των κεραιών σε επίπεδο πόλης και να καταρρίπτουμε ένα - ένα τα επιχειρήματα των υπερασπιστών της κεραίας.
Μπορέσαμε να πάρουμε μία απόφαση δικαστηρίου πρωτοφανή για τα Ελληνικά δεδομένα: για πρώτη φορά η εκπομπή μιας "νόμιμης" κεραίας σε φάσμα διαφορετικό από αυτό που είναι αδειοδοτημένη την κάνει να εκπίπτει της νομιμότητας και να προσδιορίζεται πολεοδομικά παράνομη και κατεδαφιστέα.
Από μόνο του αυτό όμως δεν θα έφτανε εάν δεν υπήρχε η αλαζονεία των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας και των ανθρώπων τους που θεωρούσαν και θεωρούν το μέγεθός τους κολυμπήθρα του Σιλοάμ όπου μετατρέπει τα συμφέροντά τους αυτομάτως σε νόμο. Αμφισβήτησαν της πολεοδομία και τους ελέγχους που έκανε, αμφισβήτησαν τις μετρήσεις που κάναμε και τους ανθρώπους που τις έκαναν. Τέλος αφού πρώτα μας απείλησαν, μετά τραμπούκισαν σκίζοντας αφίσες και υλικά που μοιράζαμε και μετά μας μήνησαν όταν κατάλαβαν ότι η κατάσταση σοβαρεύει και κινδυνεύουν να χάσουν την κεραία.
Η κατεδάφιση σήμερα ξεκίνησε με την κατεδάφιση της λογικής. Μπράβοι της wind είχαν πάρει θέση μπροστά από το κτήριο ενώ οι πρώτες κινήσεις της εταιρείας προς τους κατοίκους ήταν ότι η κεραία είχε κατέβει και δεν υπήρχε λόγος για περαιτέρω ενέργειες. Η ίδια εταιρεία - όταν εμφανίστηκαν τα συνεργεία του δήμου επιβεβαιώθηκε – είχε καταθέσει την ίδια μέρα αίτηση αναστολής της απόφασης και οι φόβοι για τυχούσα αυθημερόν εξέταση του αιτήματος από δικαστή μας έκανε να ζητήσουμε την επίσπευση της έλευσης όλων των εμπλεκομένων φορέων στην κατεδάφιση (ΔΕΗ, αστυνομίας, εισαγγελέως, πολεοδομίας).
Πέρασαν 90 λεπτά έντονου παρασκηνίου με τον δικηγόρο της εταιρείας να υποστηρίζει πίσω από την πόρτα του κτηρίου ότι η κατεδάφιση δεν γίνεται. Η αποφασιστικότητα των κατοίκων, η επιμονή του δικηγόρου μας κου Δημητράκη και η κάθετη θέση των εκπροσώπων του δήμου Γ. Ράπτη και της περιφέρειας κου Ξυνού έκοψε τον βήχα της εταιρείας.
Η έλευση της εισαγγελέως και της αστυνομίας δημιούργησε τετελεσμένο έναρξης διαδικασίας κατεδάφισης η οποία ξεκίνησε στις 11:30 όταν εμφανίστηκε και η πολεοδομία. Ακόμα και τότε ο δικηγόρος της Wind απειλούσε την εισαγγελέα για μήνυση για παράβαση καθήκοντος. Το ότι το κλειδί της πόρτας είχε χαθεί ήταν αναμενόμενο, όπως και το γεγονός ότι ένας κλειδαράς μπορεί να το βρει.
Όμως το συγκλονιστικότερο ήταν η πόρτα που οδηγούσε στον χώρο της εγκατάστασης της κεραίας στο υπόγειο του κτηρίου. Η πόρτα δεν είχε κλειδί καθώς άνοιγε ηλεκτρομαγνητικά μόνο από τα κεντρικά της Wind με αυτοματισμό!!!. Η εταιρεία συμμορφώθηκε, άνοιξε την πόρτα και η διαδικασία της κατεδάφισης ξεκίνησε και στο υπόγειο και στην ταράτσα αφού συνεργεία της ΔΕΗ, του δήμου και της εταιρείας έκοψαν καλώδια και παροχές.
Η εγκατάσταση ήταν τόσο μεγάλη που το φορτηγό γέμισε και η διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο υπό την επίβλεψη της πολεοδομίας.
Η ευτυχής κατάληξη του αγώνα μας αποτελεί μία νίκη όλων αυτών που θεωρούν ασύμβατη με την δημόσια υγεία και την δημοκρατία την ασυδοσία με την οποία οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας εξαπλώνουν το δίκτυο των κεραιών και των συμφερόντων τους μέσα στον οικιστικό ιστό των σύγχρονων πόλεων.
Οφείλουμε ένα ευχαριστώ σε όλους τους φορείς που συμμετείχαν στην σημερινή κατεδάφιση γιατί έκαναν ακριβώς το καθήκον τους φανερώνοντας μία πραγματικότητα που υπάρχει και είναι πολύ καλύτερη από αυτή που περιγράφουν ή ετοιμάζουν οι κυβερνώντες .
Γνωρίζουμε ότι ο εύκολος πλουτισμός θα κάνει πολύ θελκτική μία ταράτσα πενταόροφου κτηρίου σε μια γειτονιά το πολύ τριπλοκατοικιών. Η ταράτσα εξάλλου δεν κατεδαφίστηκε. Αλλά και εμείς δεν φεύγουμε από τα σπίτια μας. Σε οποιοδήποτε νέο ραντεβού με κεραία τόσο στην ταράτσα του συγκεκριμένου κτηρίου όσο και στην ευρύτερη περιοχή δηλώνουμε από τώρα «παρών».Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *