Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Πάνω από 10000(!) άδειες πλανόδιου εμπορίου έχουν δώσει Δήμοι . Τεράστια η «φάμπρικα» που έχει στηθεί (με το «αζημίωτο»;) σε ΟΤΑ




Χωρίς έλεγχο, αποδεικνύεται , ότι δίνονται οι άδειες από δήμους για τα παζάρια με αποτέλεσμα να διογκώνεται το φαινόμενο του παραεμπορίου .

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Ανάπτυξης έχουν δοθεί πάνω από 10.000 άδειες πλανόδιου εμπορίου, και από τους ελέγχους προκύπτει ότι οι περισσότεροι λειτουργούν χωρίς τιμολόγια και ταμειακές μηχανές.

Μέσω των παζαριών διακινείται μεγάλος όγκος του παράνομου εμπορίου ενώ μαζί με τους νόμιμους εκτιμάται ότι μαζεύονται στις παρυφές των παζαριών και παράνομοι οικονομικοί μετανάστες οι οποίες πωλούν προϊόντα του παραεμπορίου.

Το φαινόμενο που διαμορφώνεται φαίνεται ότι σε μεγάλο βαθμό στηρίζεται στις συνθήκες αδιαφάνειας που διαμορφώνονται στην αγορά λόγω της απροθυμίας των συναρμόδιων υπηρεσιών να συνεργαστούν.

Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου καταγγέλλουν ότι έχουν συναντήσει την άρνηση σχεδόν του συνόλου των δήμων στο αίτημά τους να υποδείξουν σε συνεργασία με τους Εμπορικούς Συλλόγους τις βασικές εστίες – χώρους παραεμπορίου προκειμένου να οργανωθούν επιχειρήσεις ελέγχων ενώ εκτιμούν ότι σημειώνεται χαρακτηριστική απροθυμία από αρκετούς δήμους να γνωστοποιήσουν στοιχεία σχετικά με τα στέκια, τις κατασχέσεις και τις καταστροφές προϊόντων παραεμπορίου που ήδη έχουν γίνει.

Επίσης ότι »επιτήδειοι» ελέγχουν τις κληρώσεις που γίνονται στους δήμους σε συνεργασία με παράγοντες των δημοτικών αρχών για την απόκτηση των θέσεων στα παζάρια που διοργανώνονται σε όλη την επικράτεια.

Μόνο στην Αττική σχεδόν 100 μέρες το χρόνο πραγματοποιούνται παζάρια.

Πλήγμα για τα κρατικά έσοδα
Τα στελέχη του Υπουργείου Ανάπτυξης καταγγέλλουν ότι η ανεξέλεγκτη λειτουργία των παζαριών πλήττει τα κρατικά έσοδα καθώς και το στεγασμένο εμπόριο για το οποίο η διαφυγή εκτιμάται ότι είναι εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Ήδη το υπουργείο, εδώ και …μήνες , βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους δήμους προκειμένου ο αριθμός των αδειών να ρυθμίζεται σε κεντρικό επίπεδο με εισήγηση από τους δήμους για τις ανάγκες που έχουν.

«Δεν είμαστε υπερήφανοι από την ανταπόκριση των δήμων να μας υποδείξουν που είναι τα στέκια που παραεμπορίου», ανέφεραν στελέχη του υπουργείου σε συνομιλία τους με δημοσιογράφους, προκειμένου να καταδείξουν τις δυσκολίες που υπάρχουν στη συνεργασία της δημόσιας διοίκησης με την τοπική αυτοδιοίκηση.

NewsTA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου