Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου 2013

ΚΕΔΕ κατά Σαμαρά για τα «αρπαχτικά στους δήμους»Μετά την απάντηση στον Α. Τσίπρα για τους «βλαχοδήμαρχους», η ΚΕΔΕ με σημερινή της ανακοίνωση απαντά στον πρωθυπουργό για τις αναφορές του στη ΔΕΘ σχετικά με τις λαϊκές αγορές για τους χιλιάδες μικροπωλητές, το «λαθρεμπόριο της μίζας» και «τα αρπαχτικά που υπάρχουν σε πολλούς δήμους», ζητώντας «αντί να κατηγορούνται συλλήβδην όλοι οι δήμοι, να υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες με συγκεκριμένους αποδέκτες.»

Παράλληλα ξεκαθαρίζει ότι οι δήμοι ούτε είχαν ούτε έχουν την αρμοδιότητα έκδοσης αδειών πωλητών, όχι μόνο στην Αθήνα, τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη, όπου την ευθύνη έχουν οι Οργανισμοί Λαϊκών Αγορών, αλλά ούτε και στην υπόλοιπη χώρα, όπου η ευθύνη ανήκει στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.

Τέλος ζητά λόγω της πλήρης σύγχυσης που επικρατεί επειδή η αρμοδιότητα ασκείται από πολλούς φορείς τη μεταφορά της συνολικής ευθύνης άσκησης της έκδοσης αδειών για πάγκους σε λαϊκές αγορές να περάσει στους δήμους με ταυτόχρονα αυστηρό έλεγχο από τα αρμόδια όργανα

Η ανακοίνωση της ΚΕΔΕ

«Σχετικά με καταγγελίες που ήρθαν στη δημοσιότητα για την ύπαρξη κυκλωμάτων που κερδοσκοπούν με τη χορήγηση αδειών για λαϊκές αγορές (ρεπορτάζ στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA την Παρασκευή) η ΚΕΔΕ επισημαίνει τα εξής:

Για μια ακόμη φορά γίνεται προσπάθεια κατασυκοφάντησης των Δήμων με ανακριβή δημοσιεύματα περί χορήγησης αδειών πωλητών στις λαϊκές αγορές.

Ξεκαθαρίζουμε ότι οι Δήμοι ούτε είχαν ούτε έχουν την αρμοδιότητα έκδοσης αδειών πωλητών, όχι μόνο στην Αθήνα, τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη, όπου την ευθύνη έχουν οι Οργανισμοί Λαϊκών Αγορών, αλλά ούτε και στην υπόλοιπη χώρα, όπου η ευθύνη ανήκει στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.

Δυστυχώς, οι Δήμοι έχουν μόνο την ευθύνη καθαριότητας των χώρων αυτών.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι οι δήμοι εισπράττουν μόνο μικρό μέρος της σχετικής δαπάνης μέσω των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

Σε σχέση με την αναφορά του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για τους χιλιάδες μικροπωλητές, το «λαθρεμπόριο της μίζας» και «τα αρπαχτικά που υπάρχουν σε πολλούς δήμους», αντί να κατηγορούνται συλλήβδην όλοι οι δήμοι, πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες με συγκεκριμένους αποδέκτες.

Επειδή είναι φανερό ότι όταν μια αρμοδιότητα ασκείται από πολλούς φορείς επικρατεί πλήρης σύγχυση, η Τοπική Αυτοδιοίκηση ζητά εδώ και πολλά χρόνια τη μεταφορά της συνολικής ευθύνης άσκησης της συγκεκριμένης αρμοδιότητας στους δήμους με ταυτόχρονα αυστηρό έλεγχο από τα αρμόδια όργανα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πράσινο Κίνημα: Ο σπουδαίος ρόλος της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς στη ζωή μας

  18 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς Πράσινο Κίνημα: Ο σπουδαίος ρόλος της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς στη ζωή ...

Δημοφιλείς αναρτήσεις