Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2013

FROZEN YOGURT : Παγωμένο γιαούρτι: Οχι και τόσο υγιεινό (ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ)
Νίκος Κατσαρός
π. Πρόεδρος ΕΦΕΤ
Επιστ. Συνεργάτης ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ


Σύμφωνα με τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών της Χώρας μας και της Ε.Ε., γιαούρτι είναι το προϊόν το οπoίο προκύπτει μετά από πήξη αποκλειστικά και μόνο νωπού γάλακτος με την επιδράση μυκήτων που προκαλούν την ειδική προς αυτό ζύμωση. Εάν πρόκειται για παγωμένα γιαούρτια με φρούτα, π.χ. φράουλα, τότε αναφέρουν και το αντίστοιχο φρούτο, π.χ. frozen yogurt με φράουλα.

Τον τελευταίο καιρό έχουν κατακλείσει την αγορά καταστήματα, τόσο στην Αθήνα όσο και στην επαρχία, τα οποία πουλούν FROZEN YOGURT, δηλαδή παγωμένο γιαούρτι. Το frozen yogurt, δηλαδή το παγωμένο γιαούρτι, το οποίο βρίσκουμε είτε σε πολυκαταστήματα είτε σε αποκλειστικά προς τούτο μαγαζιά, ακούστε τι πιθανότατα περιέχουν:

Α) Φρουκτόζη, μαλτόζη, μαλτοδεξτρίνη, σιρόπι γλυκόζης, σιρόπι καλαμποκιού, ζάχαρη και σιρόπι του αντίστοιχου φρούτου το οποίο περιέχουν. Όλα αυτά είναι διαφορετικά ονόματα για τη ζάχαρη, δηλαδή μπόλικη ζάχαρη και συνεπώς παχαίνουν. Πουθενά όμως δεν το αναφέρουν, ενώ συγχρόνως διαφημίζονται ότι περιέχουν μόνο 2% λιπαρά χωρίς να λένε πόση ζάχαρη περιέχουν.
Β)Συντηρητικά: κιτρικό οξύ, σορβικό κάλιο, ασκορβικό οξύ κλπ.

Γ) Χρώματα καραμελόχρωμα, καρμίνες κλπ. (ανάλογα με το χρώμα του φρούτου που περιέχουν). Εάν το παγωμένο γιαούρτι είναι με γεύση φράουλας, τότε προστίθεται η κόκκινη χρωστική κοχενίλη ή καρμίνες που πριν λίγες μέρες βρέθηκε σε αλλαντικά και άλλα παρόμοια προϊόντα και στα οποία απαγορεύεται η παρουσία της. Οι καρμίνες προέρχονται μετά από… ψήσιμο των σκαθαριών και μετατροπή τους σε σκόνη.

Δ) Γιαούρτι σκόνη στραγγιστό. Το γιαούρτι που περιέχουν είναι σε πολλές περιπτώσεις σκόνη και μάλιστα στραγγιστή και οπωσδήποτε σε μικρές ποσότητες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν περιέχει μόνο γιαούρτι που προέρχεται από πήξη νωπού γάλακτος.

Ε) Πηκτοματοποιητές: πηκτίνη, καραγενάνη. Η καραγενάνη η οποία προστίθεται για να καθιστά παχύρευστο το γιαούρτι, υπάρχουν δημοσιεύσεις οι οποίες τη θεωρούν ύποπτη για έλκος του στομάχου και καρκίνους του πεπτικού συστήματος και προέρχεται από τα ερυθροφύκη.

ΣΤ) Φυτικές ίνες: ινουλίνη

Ζ) Γαλακτοματοποιητές: Ε471 (μονο- και δι- γλυκερίδια λιπαρών οξέων)

Η) Σταθεροποιητές: Ε407 (καραγενάνη), Ε412 (κόμμι γκουάρ), Ε410 (κόμμι χαρουπιών).

Θ) Τροποποιημένο άμυλο και άμυλο καλαμποκιού

Η) Ζελατίνη

Ι) Aσπαρτάμη στην περίπτωση που το προϊόν είναι light.

Θα αναρωτηθεί ο αναγνώστης, έχουν καμία σχέση όλα αυτά το ασκορβικό οξύ, η καραγενάνη, η ζελατίνη, η πηκτίνη, η κοχενίλη, το κόμμι γκουάρ, το κόμμι χαρουπιού, τα Ε471, Ε412, Ε407 το σορβικό κάλιο, το κιτρικό οξύ, το τροποποιημένο άμυλο, η μαλτόζη, η μαλτοδεξτρίνη κλπ. με το γιαούρτι; Όχι βέβαια. Όλοι γνωρίζουμε ότι το γιαούρτι είναι μία από τις υγιεινότερες τροφές πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες ασβέστιο και άλλα μεταλλικά στοιχεία υπό μορφή ιχνοστοιχείων.

Όλα αυτά τα πρόσθετα δηλαδή τα συντηρητικά, οι χρωστικές, οι γαλακτοματοποιητές, οι σταθεροποιητές, οι πηκτοματοποιητές είναι ως επί το πλείστον συνθετικές χημικές ουσίες που παρασκευάζονται στα εργαστήρια και δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα ούτε τις μακροχρόνιες επιδράσεις αυτών στον οργανισμό ούτε και την αλληλεπίδραση μεταξύ αυτών στο σώμα μας.

Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο μπαίνουν στον οργανισμό μας περίπου πέντε κιλά από αυτές τις ουσίες, με απροσδιόριστες επιπτώσεις στην υγεία μας, και για αυτό συνιστάται να αποφεύγουμε τις συσκευασμένες τροφές και να προτιμάμε φρέσκα προϊόντα, φρούτα, λαχανικά και όσπρια κάθε λογής. Βέβαια όταν οι βιομηχανίες αντιλήφθηκαν ότι οι καταναλωτές απέφευγαν τα προϊόντα με πολλά Ε τότε επέτυχαν μέσω Ε.Ε. να μην αναφέρεται το διακριτικό Ε ακολουθούμενο από τριψήφιο αριθμό, π.χ. Ε128, αλλά η κατηγορία του προσθέτου, π.χ. συντηρητικό ακολουθούμενο από τη χημική ονομασία του προσθέτου. Συνήθως η κατηγορία του προσθέτου παραλείπεται σκοπίμως, οπότε ο καταναλωτής δεν καταλαβαίνει τίποτε. Η υποκρισία και η παραπλάνηση του καταναλωτή δεν έχει όρια στο βωμό του κέρδους.
Συμπερασματικά, το παγωμένο γιαούρτι δεν είναι τίποτε διαφορετικό από το γιαούρτι παγωτό και αποτελεί μέγιστη παραπλάνηση του καταναλωτή. Μάλιστα κάποιες εταιρείες με χοντρά μαύρα γράμματα αναφέρουν frozen yogurt και μετά με μικρά αχνά γράμματα yogurt ice cream. Τα συστατικά αναφέρονται με τόσο μικρά και θολά γράμματα που ούτε με μικροσκόπιο δεν διακρίνονται. Έπειτα πώς είναι δυνατόν ένα προϊόν να είναι συγχρόνως και παγωμένο γιαούρτι και γιαούρτι παγωτό; Μόνο τους ελεγκτικούς μηχανισμούς δεν φαίνεται να απασχολεί. Οι εταιρείες γνωρίζουν ότι αφού μπορούν να αλωνίζουν, αφού έλεγχοι δεν υπάρχουν. Οι καταναλωτές, όμως, πρέπει να γνωρίζουν και ιδιαίτερα οι διαβητικοί, οι παχύσαρκοι, τα άτομα με μεταβολικό σύνδρομο, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Δυστυχώς οι καταναλωτές είναι εντελώς απροστάτευτοι και η ανυπαρξία ελεγκτικών, θέτει σε κίνδυνο μεγάλη μερίδα του πληθυσμού και παραπλανούν το σύνολο του πληθυσμού. Ας αναφέρουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί πόσους ελέγχους πραγματοποίησαν τα τελευταια δύο χρόνια σε σύγκριση με το σύνολο παρασκευαστηρίων παγωμένου γιαουρτιού.

http://thehellenicmail.gr/

HALANDRI PEDIA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών ΜΒΑ στη Θράκη

Θέμα: Η αναμόρφωση του ΠΜΣ στη Διοίκηση Επιχειρήσεων – Master in Business Administration ( MBA ) του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, ΔΠΘ...

Δημοφιλείς αναρτήσεις