Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ - ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ



Η Περιφερειακή Ενότητα Βόρειου Τομέα Αθηνών εντείνει τους υγειονομικούς ελέγχους στις Λαϊκές Αγορές.

Με εντολή του Αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα Αθηνών Κωνσταντίνο Μανιάτη και με στόχο την προστασία των καταναλωτών και γενικότερα της Δημόσιας Υγείας, κλιμάκια της Περιφερειακής Ενότητας Βόρειου Τομέα Αθηνών , αποτελούμενα από κτηνιάτρους, υγιεινολόγους και υπαλλήλους της Διεύθυνσης Ανάπτυξης, πραγματοποιούν συνεχείς ελέγχους στις Λαϊκές Αγορές της περιοχής ευθύνης της Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Τομέα Αθηνών.

Κατά τη διάρκεια των ελέγχων, οι υπάλληλοι προβαίνουν σε συστάσεις στους πωλητές που αφορούν στο χειρισμό, συντήρηση και ασφάλεια των τροφίμων. Παράλληλα τους δίνουν γραπτές οδηγίες, ιδιαίτερα για τα ευαίσθητα τρόφιμα τα οποία εγκυμονούν αυξημένη επικινδυνότητα για την υγεία του καταναλωτή.

Οι έλεγχοι των Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Τομέα Αθηνών για την προστασία της δημόσιας υγείας, θα συνεχιστούν και θα ενταθούν το επόμενο χρονικό διάστημα.


ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΦΑΛΗ ΧΕΙΡΙΣΜΟ & ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΤΗΝ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

 Οι πωλητές κάθε είδους τροφίμων σε Λαϊκές Αγορές θα είναι καθαροί και θα έχουν εφοδιασθεί με πιστοποιητικό υγείας.

Κάθε πωλητής σε Λαϊκή Αγορά θα φροντίζει για την καθαριότητα του τομέα του και για την προσωρινή φύλαξη των κάθε είδους απορριμμάτων σε ειδικές πλαστικές σακούλες, οι οποίες κατά το τέλος της εργασίας, αφού δεθούν καλά, θα παραδίδονται στο Συνεργείο Καθαριότητας του Δήμου.

Οι θερμοκρασίες συντήρησης για τα πουλερικά, θα πρέπει να είναι οι ακόλουθες:

- νωπά από - 2ο C μέχρι + 4 οC

- κατεψυγμένα κάτω των - 12 οC.

Οι θερμοκρασίες συντήρησης για τα αλιεύματα, θα πρέπει να είναι οι ακόλουθες:

- νωπά στη θερμοκρασία τήξης του πάγου και
- κατεψυγμένα, στους - 18 οC με ενδεχόμενα διακύμανση προς τα άνω + 3 οC.

Τα πωλούμενα είδη τροφίμων θα εκτίθενται πάνω σε τραπέζια ή πάγκους και κάτω από κατάλληλες τέντες ή σε ειδικά οχήματα. Τα τρόφιμα, που τρώγονται όπως έχουν, χωρίς προηγουμένως να αποφλοιωθούν ή να ψηθούν ή να βρασθούν, θα προστατεύονται από τις μύγες, τον κονιορτό και κάθε είδους ρύπανση, τοποθετούμενα μέσα σε υαλόφρακτες προθήκες.

Τα είδη παντοπωλείου, τα οποία δεν έχουν ανάγκη συντηρήσεως με ψύξη, όπως είναι οι ελιές, τα τουρσιά και τα αλίπαστα, θα είναι τοποθετημένα πάνω σε πάγκους ή τραπέζια με την προϋπόθεση ότι τα τρόφιμα που τρώγονται όπως έχουν (ελιές, τουρσιά κλπ), χωρίς βρασμό ή καθαρισμό, θα εκτίθενται τοποθετημένα μέσα σε κλειστές υαλόφρακτες προθήκες.

Οι εσωτερικές επιφάνειες των τοιχωμάτων και του δαπέδου του αμαξώματος των οχημάτων θα είναι αδιαπότιστες και λείες. Αν τα τοιχώματα έχουν επενδυθεί με λαμαρίνα ή ξύλο, οι επιφάνειες τούτων θα είναι απαραίτητα ελαιοχρωματισμένες.

Τα ευαλλοίωτα τρόφιμα θα διατηρούνται σε κατάλληλα ψυγεία, είτε ηλεκτρικά, τα οποία θα συνδέονται με το δίκτυο της Δ.Ε.Η. ή με ιδιαίτερη γεννήτρια.

Θα υπάρχουν τα απαραίτητα εργαλεία, σκεύη και συσκευές, τα οποία θα διατηρούνται σε καλή κατάσταση και καθαρά.

Ο πωλητής νωπών ψαριών και άλλων αλιευμάτων οφείλει να φροντίζει, ώστε:

-κατά την έκθεση τούτων, είτε βρίσκονται μέσα σε ανοικτά κιβώτια (τελάρα), είτε είναι τοποθετημένα πάνω σε πάγκους να μη διακόπτεται η συντήρησή τους με ικανή ποσότητα τριμμένου πάγου και να μην εκθέτονται στις ηλιακές ακτίνες.

-Τα νερά που προέρχονται από το λιώσιμο του πάγου, να διοχετεύονται με σωλήνα σε ειδική κλειστή δεξαμενή. Η απόρριψη των υγρών τούτων στην επιφάνεια του εδάφους, απαγορεύεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου