Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου 2013

«Πόλεμος» για τη Διαύγεια παρά τις διαβεβαιώσεις ΜητσοτάκηΕνδοκυβερνητική ένταση και κριτική από την πλευρά της αντιπολίτευσης πυροδότησε η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του προγράμματος «Διαύγεια». Η αναδίπλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη που δεσμεύτηκε ότι θα επαναδιατυπώσει την επίμαχη διάταξη οφείλεται, σύμφωνα σε πληροφορίες, και στο βέτο του ΠΑΣΟΚ που διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να στηρίξει τη συγκεκριμένη ρύθμιση. Εχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ κράτησε σκληρή στάση ενώ η ¨Διαύγεια» αποτελεί «παιδί» του Γιάννη Ραγκούση ο οποίος έχει συγκρουσιακές σχέσεις με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Αίσθηση επίσης προκάλεσε το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπεραμύνθηκε της ανάγκης να διατηρηθεί η «Διαύγεια» ως έχει παρόλο που η πατρότητά της ανήκει στην κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου.

Οι αντιδράσεις

Στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ αναφέρονται τα εξής:

«Το ΠΑΣΟΚ ψήφισε, εφήρμοσε και στηρίζει τη διαδικασία της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ, ως σημαντικό βήμα διαφάνειας στο δημόσιο βίο.
Γι’ αυτό και από το πρωί σήμερα επισημάναμε στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης παρατηρήσεις στο σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης του, ώστε να μη δημιουργούνται αρνητικές εντυπώσεις στους πολίτες οι οποίες και έγιναν αποδεκτές.
Σε κάθε περίπτωση καθιστούμε σαφές πως το ΠΑΣΟΚ δεν θα δεχτεί καμία νομοθετική παρέμβαση που αποδυναμώνει τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και την διαφάνεια στη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης.
Επισημαίνουμε όμως ότι για μια ακόμα φορά παρακολουθήσαμε τα κροκοδείλια δάκρυα του ΣΥΡΙΖΑ, που έσπευσε να δημιουργήσει εντυπώσεις για μια θεσμική αλλαγή που δεν πιστεύει και δεν ψήφισε.»

Η δήλωση του Γραμματέα της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Βούτση: «Θεωρούμε πολύ σοβαρό το ότι ο κ. Μητσοτάκης έβαλε σε διαβούλευση το θέμα της «Διαύγειας» για μόλις 48 ώρες, όπου υπάρχει μια σχετική διάταξη που ακυρώνει επί της ουσίας την πολύ σοβαρή κατάκτηση, αν θέλετε να το πούμε, να δημοσιεύονται όλες οι πράξεις της Διοίκησης και όλες οι πράξεις των Υπουργείων, με την έννοια ότι δίνει τη δυνατότητα της αυτοεξαίρεσης των υπευθύνων. Μπορεί δηλαδή ένας παράγων, όπως είναι ο Υπουργός ή το Υπουργείο Οικονομικών, να αποφασίσει να μην αναρτήσει κάτι. Το λέμε δημοσίως: είναι εντελώς απαράδεκτο, και σας λέμε ότι δεν πρέπει να γίνει δεκτό, διότι η «Διαύγεια» ήταν μια σοβαρή προσπάθεια, προς το καλό και της Διοίκησης και της διαφάνειας, δηλαδή το γεγονός ότι μπορεί και ο πολίτης να αναφέρεται στη «Διαύγεια» και στις αναφορές που αναρτώνται σε αυτήν».

 http://www.aftodioikisi.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *