Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Έλα Βρε! Δεν το πιστεύω ... Γίνονται τέτοια πράγματα; Δηλαδή δεν τα λένε μόνο οι τρελοί αυτά ή τρελάθηκαν και άλλοι;


Με «μεσάζοντες» η Διανομή Τροφίμων «Χωρίς Μεσάζοντες» σε Δήμους της Αττικής




Μείζων θέμα έχει προκύψει στο Δήμο Ηρακλείου Αττικής, με αφορμή την απόφαση της δημοτικής αρχής να παραχωρήσει στην ιδιωτική εταιρεία «Κοινωνική Εξέλιξη» την διοργάνωση της «Λαϊκής Αγοράς Χωρίς μεσάζοντες»…!
Σύμφωνα μάλιστα με την αντιδήμαρχο Χαιδαρίου , Μαρία Γαλακτοπούλου η ίδια εταιρεία διοργανώνει την διανομή και στους δήμους Χαλανδρίου, Κηφισιάς, Γέρακα, Περάματος και Χαϊδαρίου…!

Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα, η παράταξη του Νίκου Μπάμπαλου «Ηράκλειο Ανθρώπινη Πόλη» και της Ειρήνης Κατσινοπούλου «Δίκτυο Πολιτών» κατήγγειλαν τη Διοίκηση του Δήμου ότι ουσιαστικά αναθέτει σε «μεσάζοντα», να διενεργήσει την «διανομή χωρίς μεσάζοντες»…!

Το θέμα, που ξεκίνησε στα μέσα Δεκεμβρίου, επανήλθε και στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με αφορμή την 10η Διανομή τροφίμων χωρίς μεσάζοντες, που πραγματοποιήθηκε στις 19 Ιανουαρίου, δύο δηλαδή μόλις μέρες πριν από τη συνεδρίαση.

Κατσινοπούλου: Ούτε τηλέφωνο της δεν βρήκαμε
Το ζήτημα έθιξε η υποψήφια δήμαρχος του ΣΥΡΙΖΑ Ειρήνη Κατσινοπούλου, η οποία κατήγγειλε πως παρά τις προσπάθειες να βρει λεπτομέρειες σχετικά με την ταυτότητα της εταιρείας «Κοινωνική Εξέλιξη» δεν κατάφερε να εντοπίσει τίποτα, γεγονός που γεννά ερωτηματικά…!

«Με δεδομένο ότι προχτές ξαναέγινε η 10η διανομή προϊόντων και πάλι με τον φορέα με τίτλο «Κοινωνική Εξέλιξη», χρειάζεται μία σαφής ενημέρωση.Εμείς σαν δημοτική κίνηση προσπαθήσαμε να βρούμε πληροφορίες, για το ποια είναι αυτή η Επιχείρηση, Εταιρεία, Ομάδα ή οτιδήποτε άλλο, αλλά δεν στάθηκε δυνατόν να βρεθεί τίποτα άλλο από μια σελίδα στο facebook, χωρίς κανένα στοιχείο επικοινωνίας, ούτε καν ένα τηλέφωνο. Άρα, λοιπόν, είναι προφανές, ότι μια ομάδα άγνωστοι, σε ότι αφορά τη σύνθεσή της και σε ότι αφορά τις επιδιώξεις της, έχει την παροχή δημόσιου χώρου από τον Δήμο, διευκόλυνση και στήριξη της δραστηριότητάς της στην Πόλη. Άρα λοιπόν χρειάζεται μία λεπτομερής αναλυτική ενημέρωση», τόνισε η κ. Κατσινοπούλου.

Η ίδια επικαλούμενη και την ιδιότητά της ως υπεύθυνη Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε πως νιώθει την ανάγκη να υπερασπιστεί το Κίνημα κατά των μεσαζόντων, το οποίο υπονομεύεται και εκφυλίζεται εις βάρος τόσο των καταναλωτών, όσο και των αγροτών-παραγωγών.

Δυσφημείται το Κίνημα
«Νιώθω την ανάγκη , είπε , να υπερασπιστώ το Κίνημα Χωρίς Μεσάζοντες, το οποίο συστήθηκε μέσα σε συνθήκες κρίσης, έχει αναδείξει ένα σωρό ζητήματα, υπονομεύεται, τορπιλίζεται, δυσφημείται και βεβαίως έχουν γίνει επανειλημμένως προσπάθειες να γίνει όχημα εξυπηρέτησης διαφόρων συμφερόντων, κάθε άλλο παρά των καταναλωτών από τη μια και των αγροτών από την άλλη».

Ο Δήμος δεν πρέπει , τόνισε « να συνεργήσει στη διαστρέβλωση τουλάχιστον – είναι η πιο ευγενική έκφραση που μπορώ να χρησιμοποιήσω- ενός κινήματος γνήσια λαϊκού, το οποίο θέλει να υπερασπίσει τα συμφέροντα και των δύο πλευρών, και των καταναλωτών και των αγροτών, τα οποία συμφέροντα παραβιάζονται, υπονομεύονται και γίνονται αντικείμενο ληστρικής εκμετάλλευσης από τις επιχειρήσεις τροφίμων, από τις Πολυεθνικές των super market, από τους κάθε λογής μεσάζοντες», ήταν τα λόγια της Ειρήνης Κατσινοπούλου.

«Ηράκλειο Ανθρώπινη Πόλη»

Το συγκεκριμένο οξύμωρο ζήτημα έθιξε και η δημοτική παράταξη «Ηράκλειο Ανθρώπινη Πόλη» που κατέθεσε και μια σειρά ερωτημάτων προς τη διοίκηση του Δήμου

Επισημαίνει δε ότι «τους τελευταίους μήνες η Δημοτική Αρχή έδειχνε να πρωτοστατεί στο κίνημα «λαϊκές χωρίς μεσάζοντες». Μάλιστα παρουσίαζε τη συγκεκριμένη ενέργεια ως επίτευγμά της, με κοινωνικές αναφορές και στοχεύσεις. Γνωρίζαμε δε, αυτό τουλάχιστον άφηνε να διαφανεί, ότι διοργανώνονται σε απευθείας συνεννόηση μεταξύ δήμου και των παραγωγών. Δυστυχώς όμως φαίνεται ότι αυτό ισχύει σε άλλους δήμους και όχι στο δικό μας, καθώς έχουν εμπλακεί στη διαδικασία μεσάζοντες».

Υπενθυμίζει ότι « στη συνεδρίαση, στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 19 Δεκεμβρίου 2013, ο Δημοτικός Σύμβουλος της δημοτικής παράταξής μας Δημήτρης Τσεκούρας κατήγγειλε, ότι δεν υφίσταται «λαϊκή αγορά χωρίς μεσάζοντες», αλλά λαϊκή αγορά με μεσάζοντες γεγονός που καθιστά όλη τη διαδικασία αδιαφανή».

Και υπογραμμίζει ότι «¨το γεγονός αυτό όχι μόνο δεν το αρνήθηκε, αλλά αντίθετα το επιβεβαίωσε η αρμόδια Αντιδήμαρχος αποδεχόμενη, πως έχει υπογραφεί ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ δήμου και εταιρείας, στην οποία παραχωρείται ο χώρος για να γίνει η λαϊκή και ότι η ιδιωτική εταιρεία που οργανώνει τη διάθεση των προϊόντων έρχεται σε επαφή με τους παραγωγούς στους οποίους διαθέτει το χώρο και εισπράττει μάλιστα αντίτιμο για αυτές τις «υπηρεσίες της».

Ερωτήματα

Με δεδομένο ότι «μέχρι σήμερα δεν μας έχει χορηγηθεί αντίγραφο του ιδιωτικού συμφωνητικού, μολονότι έχει κατατεθεί σχετική αίτηση, μεταξύ δήμου και εταιρείας, ενώ δεν μας έχουν δοθεί σαφείς απαντήσεις» επανήλθε και κάλεσε τη Δημοτική Αρχή να απαντήσει συγκεκριμένα::

«- Με ποια απόφαση και ποιου δημοτικού οργάνου αποφασίσθηκε η οργάνωση και λειτουργία λαϊκής με μεσάζοντες;

- Με ποια διαδικασία επιλέγηκε η εν λόγω ιδιωτική εταιρεία για την οργάνωση λαϊκής;

- Πως αποφασίσθηκαν οι οικονομικοί όροι συνεργασίας;

- Ο Δήμος εισπράττει χρήματα; Αν ναι σε ποιο κωδικό, αν όχι γιατί;

- Έγινε δημοπρασία / πρόσκληση ενδιαφέροντος;

- Ποιο το όφελος του Δήμου από αυτή τη συνεργασία;

- Ποιος έχει αναλάβει το κόστος της καθαριότητας του χώρου στον οποίο γίνεται κάθε φορά η λαϊκή.

Καλούμε τη Δημοτική Αρχή να δώσει άμεσα απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα και να σταματήσει κάθε άλλη ενέργεια που θα βλάπτει τα συμφέροντα του Δήμου. Επίσης την καλούμε να μας σε ποιες ενέργειες θα προβεί για να άρει τις παράνομες ενέργειες σε βάρος του Δήμου και αν τελικά θα αναλάβει κάποιος την πολιτική ευθύνη. Περιμένουμε», καταλήγει στη σχετική επιστολή της , προς τη Δημοτική Αρχή.

Τσεκούρας

Από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου, εξάλλου, ο δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος μειοψηφία Δημήτρης Τσεκούρας ζήτησε αναλυτική ενημέρωση από τη δημοτική αρχή.

Γαλακτοπούλου

Από την αντίπερα όχθη, η αρμόδια αντιδήμαρχος Μαρία Γαλακτοπούλου ισχυρίστηκε πως το μόνο ολίσθημα της δημοτικής αρχής ήταν ότι δεν εισήγαγε το θέμα στην Οικονομική Επιτροπή, επειδή δεν υπάρχει οικονομική συναλλαγή με την εν λόγω εταιρεία και δεν το θεώρησε σκόπιμο.

Κατά τα λοιπά, η κ. Γαλακτοπούλου δήλωσε πως όλα γίνονται προς όφελος καταναλωτών και παραγωγών, ότι ο κόσμος που ψωνίζει έχει δεκαπλασιαστεί και πως οι τιμές είναι σαφώς χαμηλότερες από τα super market.

Προς απόδειξη των λεγομένων της, μάλιστα, η κ. Γαλακτοπούλου αποκάλυψε πως η ίδια εταιρεία διοργανώνει την διανομή και στους δήμους Χαλανδρίου, Κηφισιάς, Γέρακα, Περάματος και Χαϊδαρίου…!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου