Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Ποια είναι η Σαμπιχά Σουλεϊμάν στο Ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ?
Ανάμεσα στις εξωκομματικές προσωπικότητες που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ για τις Ευρωεκλογές περιλαμβάνεται και η γνωστή ακτιβίστρια Ρομά από το Δροσερό Ξάνθης και πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Ελπίδα κα Σαμπιχά Σουλεϊμάν.

Η κα Σαμπιχά γνωστή για το έργο και τη δράση της σε Ευρωπαϊκό επίπεδο γύρω από θέματα που αφορούν τους Ρομά, συμπεριελήφθη στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ άξιο αναφοράς το γεγονός πως το όνομά της δεν είχε διαρρεύσει πριν από τη Δευτέρα οπότε και έγινε γνωστή η υποψηφιότητά της.
www.thrakitoday.com

Πολύ δυναμική υποψηφιότητα αυτή της Σαμπιχά για τον ΣΥΡΙΖΑ που μέχρι και ο Τέρενς Κουικ της βγάζει το καπέλο:

"Τη συγκλονιστική κραυγή απελπισίας και αγωνίας της Σαμπιχά Σουλεϊμάν, μιας Μουσουλμάνας Ρομά από την Ξάνθη, η οποία κατήγγειλε στο 5ο Συνέδριο του ΟΗΕ για τις μειονότητες στη Γενεύη, την κατευθυνόμενη από την Άγκυρα εκπαιδευτική πολιτική της μειονότητας, μετέφερε με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ." www.faros24.gr

Ακολουθεί η ομιλία της στο 5ο συνέδρειο του ΟΗΕ για τις μειονότητες(http://tvxs.gr)«Ονομάζομαι Σαμπιχά Σουλεϊμάν, είμαι Μουσουλμάνα Ρομά από την Ξάνθη στην Ελλάδα και πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Δροσερού «Η Ελπίδα».

Ζητώ συγνώμη που δεν μπορώ να μιλήσω απ’ ευθείας σε κάποια από τις γλώσσες που χρησιμοποιούνται στο συνέδριο αλλά δεν τις έμαθα ποτέ.

Η μητρική μου γλώσσα είναι ρομάνι, η γλώσσα των Τσιγγάνων. Πάρα ταύτα επειδή είμαι μουσουλμάνα της Θράκης υποχρεώθηκα να πάω σε σχολείο όπου διδάχθηκα μια τρίτη γλώσσα, τα τούρκικα. Αυτό κάνουν κάθε χρόνο εκατοντάδες έλληνες πολίτες μουσουλμάνοι Ρομά με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε σήμερα μειονότητα εντός της μειονότητας.

Το ίδιο συναίσθημα της μειονότητας μέσα στη μειονότητα το αισθανόμαστε σε κάθε βήμα μας μέσα στην κοινωνία. Οι μουσουλμάνοι τουρκικής καταγωγής προσπαθούν να μας επιβάλλουν εκτός από τη γλώσσα τους και την ταυτότητά τους.

Ξοδεύουν πολλά λεφτά για να χτίσουν τζαμιά μέσα στους οικισμούς μας. Μας λένε ότι οι Τσιγγάνοι πεθαίνουν νέοι επειδή δεν είναι καλοί Τούρκοι και πιστοί μουσουλμάνοι. Εμείς, όμως ξέρουμε ότι αυτό που χρειαζόμαστε είναι περισσότερα σχολεία και νοσοκομεία όχι τζαμιά που άλλωστε η Θράκη έχει πολλά.
Εδώ και χρόνια επιμένουν να φτιάξουν σωματεία και να τα ονομάσουν «τουρκικά». Στη συνέχεια προσπαθούν να μας γράψουν σε αυτά τα σωματεία για να μας υποχρεώσουν κι εμάς να πούμε ότι είμαστε Τούρκοι.

Πριν μερικά χρόνια το ελληνικό κράτος όρισε να πηγαίνουμε υποχρεωτικά σε νηπιαγωγεία. Οι τουρκικής καταγωγής Μουσουλμάνοι έφτιαξαν δικά τους νηπιαγωγεία όπου διδάσκονται μόνον τουρκικά. Μας πιέζουν να γραφτούμε σε αυτά τα νηπιαγωγεία.

Θέλουμε να έχουμε καλή εκπαίδευση στη γλώσσα του κράτους που ζούμε. Το κράτος δεν κάνει αρκετά. Θέλουμε περισσότερα δημόσια σχολεία. Θέλουμε να μας προστατεύει επειδή είμαστε μουσουλμάνες γυναίκες με δικαιώματα που παραβιάζονται διαρκώς από ανθρώπους που νομίζουν ότι είναι δικαίωμά τους να φέρονται άσχημα στις γυναίκες τους. Περιμένουμε την πραγματική βοήθεια από το ελληνικό κράτος.

Η Διακήρυξη του ΟΗΕ για τις μειονότητες λέει ότι πρέπει να γίνεται σεβαστή η ιδιαίτερη ταυτότητα και ο πολιτισμός μας. Αυτό δεν ισχύει μόνον για το κράτος στο οποίο ζούμε αλλά και για τους μειονοτικούς συμπολίτες μας. Οι τελευταίοι προσπαθούν να μας επιβάλλουν την τουρκική ταυτότητα αντί της δικής μας ταυτότητας των Ρομά. Δεν θέλουμε να αλλάξουμε τη δική μας ταυτότητα με μία άλλη. Θέλουμε να μας αφήσουν ήσυχους και να μην παίζουν πολιτικά παιχνίδια εις βάρος μας».

Πηγή: http://anemosantistasis.blogspot.com/2014/04/blog-post_3524.html#ixzz2z1WYJ5O5

ΣΧΟΛΙΟ: Η υποψηφιότητα της Σαμπιχά Σουλεϊμάν έχει προκαλέσει λυσσώδεις αντιδράσεις των τουρκόφωνων στην Θράκη, του μειονοτικού βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και των τοπικών ΣΥΡΙΖΑΙΩΝ. Ας ελπίσουμε ότι η Κουμουνδούρου δεν θα υποχωρήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου