Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Tη λήψη μέτρων για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών κατά την εαρινή περίοδο και την αντιμετώπιση των κινδύνων από την εκδήλωση σεισμικών φαινομένων, αποφάσισε το ΣΟΠΠ της Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Τομέα Αθηνών.




Με αντικείμενο τη λήψη μέτρων πρόληψης των δασικών πυρκαγιών κατά τη θερινή περίοδο 2014 καθώς και των αναγκαίων μέτρων για την αντιμετώπιση κινδύνων προερχομένων από την εκδήλωση σεισμικών φαινομένων, συνεδρίασε την Τετάρτη 9 Απριλίου 2014, το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Τομέα Αθηνών.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αθηνών Κωνσταντίνος Μανιάτης στην εισήγηση του κατά τη συνεδρίαση, που διεξήχθη σε αίθουσα του Δημαρχείου Χολαργού, μεταξύ άλλων, είπε: «Σας καλωσορίζω στην προγραμματισμένη σημερινή μας συνεδρίαση όπου θα εξετάσουμε διεξοδικά τα προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών που πιθανόν να εκδηλωθούν κατά την φετινή θερινή περίοδο, στην περιοχή ευθύνης του Βόρειου Τομέα Αθηνών.

Οι ενέργειες μας πρέπει να κινούνται στο πεδίο της πρόληψης που είναι το πιο κρίσιμο και σημαντικό καθώς και στο πεδίο της αντιμετώπισης.

Οι αρμοδιότητες του κάθε φορέα και οι ενέργειες που πρέπει να κάνει είναι γνωστές.
Είμαστε εδώ για να δούμε τι έχει υλοποιήσει μέχρι σήμερα ο κάθε εμπλεκόμενος φορέας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεών του, να συντονίσουμε τη δράση μας και να αποφασίσουμε συμπληρωματικές ενέργειες.

Ανάμεσα στα άλλα πρέπει να γίνουν οι εργασίες αποψίλωσης στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητας της Περιφερειακής Ενότητας Βόρειου Τομέα Αθηνών, οι Δήμοι να προβούν σε καθαρισμό των περιαστικών δασών και παρόδιων εκτάσεων του οδικού δικτύου της αρμοδιότητός τους και να αποστείλουν έγκαιρα κατάλογο των οδών της αρμοδιότητάς στους οποίους πρέπει να γίνεται διακοπή της κυκλοφορίας σε περίπτωση αυξημένου κινδύνου πυρκαγιάς (επικινδυνότητα 4 ή 5) ώστε να εκδώσουμε την απόφαση διακοπής της κυκλοφορίας για τους δρόμους αυτούς.

Θέλουμε να επισημάνουμε την ανάγκη έγκαιρης χρηματοδότησης της αυτοδιοίκησης με τις αναγκαίες πιστώσεις από την Κεντρική Διοίκηση για την πρόσληψη εποχιακού προσωπικού για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Είμαι βέβαιος ότι όλοι όσοι συμμετέχουμε στο Σ.Ο.Π.Π. θα συμβάλλουμε ώστε η θερινή περίοδος να διανυθεί με τα μικρότερα δυνατά προβλήματα για το περιβάλλον και τους συμπολίτες μας και ότι θα έχουμε μια ουσιαστική και αποτελεσματική συνεργασία».

Στη συνεδρίαση του Σ.Ο.Π.Π. ήταν παρούσα και μίλησε η προϊστάμενη του τμήματος Σχεδίων Έκτακτης Ανάγκης-Πρόληψης, του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.), Χρύσα Γκουντρομίχου η οποία έδωσε τις κατευθυντήριες οδηγίες προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να ενισχυθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα της Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Τομέα Αθηνών και των Δήμων χωρικής ευθύνης της, σε εκδήλωση ενδεχόμενης σεισμικής δραστηριότητας.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα ακόλουθα:

- Στην ολοκλήρωση της διενέργειας του προσεισμικού ελέγχου σε δημόσια και κοινωφελούς χρήσης κτίρια.

- Στον προσδιορισμό και τον τακτικό έλεγχο (σε ετήσια βάση) των ασφαλών χώρων καταφυγής και καταυλισμού και χώρων μεταστέγασης κρίσιμων υπηρεσιών.

- Στην καταγραφή και στην επικαιροποίηση των επιχειρησιακά έτοιμων πόρων (ανθρώπινο δυναμικό και μέσα) που πρόκειται να αξιοποιηθούν σε περίπτωση σεισμού.

- Στο σχεδιασμό και στην οργάνωση επιχειρησιακών ασκήσεων επί χάρτου ή πεδίου για Σεισμό, με τις οποίες επιτυγχάνεται η αποσαφήνιση αρμοδιοτήτων, έλεγχος υφιστάμενων σχεδίων έκτακτης ανάγκης, εκπαίδευση εμπλεκομένων, κ.α.

- και στο σχεδιασμό και στις διαδικασίες που αφορούν στη μεταβατική στέγαση πληγέντων (άμεση και προσωρινή στέγαση) ανάλογα με τα τοπικά χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητες του πληθυσμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου